ERRATA.
Reading edition
Page Line
33, 2, for “Falcons,” read Nightjars.
64, 5, ” “pæciloma,” ” pœciloma.
113, 15, after “into,” ” our.
170, 19, for “On their return in spring, they,” ” The migrant visitors.
185, 8, ” “voltigant” ” voltigent.
286, 2, ” “and,” ” I.
THE BIRDS OF JAMAICA.
Order.—ACCIPITRES. (Birds of prey.)
Fam.—VULTURIDÆ. (The Vultures.)
JOHN-CROW VULTURE.[1] (Turkey-buzzard.—Wilson.)
Cathartes aura.
Vultur aura, Linn.
Cathartes aura, Illiger.—Aud. pl. 151.
The history of this species has been so ably written by Wilson and Audubon, that I shall do little more than touch on one or two disputed points in its economy. An excellent memoir of this Vulture, communicated to me by my valued friend Richard Hill, Esq., of Spanish-town, affords some interesting particulars:—
“Notwithstanding it forms so common a feature in our landscapes, being seen every day and every where, on the mountain as well as in the plain, in the city as well as in the country, the Aura is not common to the West Indies. It exists in Cuba and Trinidad, but is unknown in Hayti, and in all the intermediate islands of the Caribbean chain. We are no doubt indebted for it to an accidental colony blown over to us from Cuba, and Cuba herself owes it to some stray visitants from the neighbouring continent of Florida. Some similar fortuity imparted to us in common with Cuba, from America, its naturalized hive-bee, which is said to have been, at comparatively a late period, an introduction into St. Domingo.
“Those who ascribe the power which the Vulture possesses of discerning from a distance its carrion food, to the sense of seeing or to the sense of smelling, exclusively, appear to me to be both in error. It is the two senses, exerted sometimes singly, but generally unitedly, which give the facility which it possesses of tracing its appropriate food from far distances. * * * * I shall relate one or two occurrences, which seem to me to be instances in which the sense of seeing and the sense of smelling were sometimes separately and sometimes unitedly exerted by the Vulture in its quest for food.
“A poor German immigrant who lived alone in a detached cottage in this town, rose from his bed after a two days’ confinement by fever, to purchase in the market some fresh meat for a little soup. Before he could do more than prepare the several ingredients of herbs and roots, and put his meat in water for the preparation of his pottage, the paroxysm of fever had returned, and he laid himself on his bed exhausted. Two days elapsed in this state of helplessness and inanition; by which time the mass of meat and pot-herbs had putrefied. The stench becoming very perceptible in the neighbourhood, Vulture after Vulture as they sailed past were observed always to descend to the cottage of the German, and to sweep round, as if they had tracked some putrid carcase, but failed to find exactly where it was. This led the neighbours to apprehend that the poor man lay dead in his cottage, as no one had seen him for the two days last past. His door was broken open; he was found in a state of helpless feebleness, but the room was most insufferably offensive from something putrefying, which could not immediately be found, for the fever having deprived the German of his wits, he had no recollection of his uncooked mess of meat and herbs. No one imagining that the kitchen pot could contain anything offensive, search was made everywhere but in the right place: at last the pot-lid was lifted, and the cause of the insupportable stench discovered in the corrupted soup-meat.
“Here we have the sense of smelling directing the Vultures, without any assistance from the sense of sight, and discovering unerringly the locality of the putrid animal matter, when even the neighbours were at fault in their patient search.
“Some few days succeeding this occurrence, after a night and morning of heavy rain, in which our streets had been inundated to the depth of a foot, and flood after flood had been sweeping to the river the drainage of the whole town,—a piece of recent offal had been brought down from some of the yards where an animal had been slaughtered, and lodged in the street. A Vulture beating about in search of food, dashed in a slanting direction from a considerable height, and just resting, without closing his wings, snatched up the fresh piece of flesh, and carried it off.
“Here was the sense of sight unassisted by that of smelling, for the meat was too recent to communicate any taint to the morning air, and the Vulture stooped to it from a very far distance.
“On another occasion very near to the time when these facts attracted my notice, a dead rat had been thrown out, early in the morning, into the street, having been caught in the previous night. Two Vultures sailing over head in quest of a morning meal, descended at the same time, stooping to the dead rat, the one from the south, the other from the north, and both seized the object of attraction at the same moment.
“Here again was the vision, unaided by the sensitiveness of the nostrils, directing two birds with the same appetite, at the same moment, to the same object.
“For the next example, I am indebted to the records of a Police Court. A clerk in the engineer department at Up-park Camp, brought before the magistrates of St. Andrew’s, on the 20th of January, 1840, a man who had been beset in the night by the dogs of the barracks. The poultry-yard had been repeatedly robbed; and this person was supposed to have been prowling after the roost-fowls, at the time the dogs rose upon him.” This case had been heard, and the man committed to the House of Correction, when a complaint was presented against another man whom Major G., also of the camp, had detected under similar circumstances, and lodged in the guard-house. Two days after his detection, “the Major observed some Carrion-Vultures, hovering about a spot in the fields, and on sending to see what was the matter, a Kilmarnock cap containing a dead fowl, and some eggs, tied up in a pair of old trousers, was found very near to the spot, where the prisoner was caught. This discovery by the aid of the Vultures confirming the suspicion against the prisoner, he was condemned.
“The last instance that I shall relate is one in which the senses of hearing, seeing, and smelling were all exercised; but not under the influence of the usual appetite for carrion food, but where the object was a living, though wounded animal.
“A person in the neighbourhood of the town, having his pastures much trespassed on by vagrant hogs, resorted to his gun to rid himself of the annoyance. A pig which had been mortally wounded, and had run squealing and trailing his blood through the grass, had not gone far before it fell in the agonies of death. At the moment the animal was perceived to be unable to rise, three Vultures at the same instant descended upon it, attracted no doubt by the cries of the dying pig, and by the scent of its reeking blood; and while it was yet struggling for life, began to tear open its wounds and devour it.
“These several instances, I think, abundantly shew that all the senses are put in requisition by the John-crow Vulture in its quest for food.”
From the facts thus presented by Mr. Hill we gather also, that the common opinion is erroneous, which attributes to the Vulture a confinement of appetite to flesh in a state of decomposition. Flesh is his food; and that he does not pounce upon living prey like the falcons, is because his structure is not adapted for predatory warfare, and not because he refuses recent, and even living flesh, when in his power. If the John-crow Vulture discovers a weakling new-born pig apart from the rest, he will descend, and seizing it with his beak, will endeavour to drag it away; its cries of course bring the mother, but before she can come, the Vulture gives it a severe nip across the back, which soon ensures the pig for his own maw. If a large hog be lying in a sick condition beneath a tree, the Vulture will not hesitate to pick out its eyes, having first muted upon the body, that it may discover whether the animal be able to rise; the contact of the hot fæces arousing the hog if he be not too far gone. Cattle also he will attack under similar circumstances. One of my servants once saw a living dog partly devoured by one. The dogs of the negroes, half-starved at home, “bony, and gaunt, and grim,” if they discover carrion, will gorge themselves until they can hardly stir, when they lie down and sleep with death-like intensity. A large dog thus gorged, was sleeping under a tree, when a John-crow descended upon him, perhaps attracted by the smell of the carrion which the dog had been devouring, and began tearing the muscles of the thigh: it actually laid open a considerable space, before the poor animal was aroused by the pain and started up with a howl of agony. The wound was dressed, but the dog soon died.
A notion is very prevalent, that the Vulture refuses the flesh of its own kind; or that if there ever be an exception, it is only when the stomach of the dead bird is filled with carrion. This I have proved to be unfounded. I shot one in August, the body of which I threw out; in a very few minutes it was surrounded by others, and the bones picked clean, though the stomach was nearly empty, and the body had no odour of carrion.
“The Aura Vultures,” says Mr. Hill, “are often to be observed soaring in companies, particularly previous to a thunder-storm. This occurrence is commonly remarked, because at almost all other times this species is seen solitary, or, at most, scouring the country in pairs. They appear to delight in the hurly-burly of transient squalls, gathering together, and sweeping round in oblique circles, as the fitful gust favours them with an opportunity of rising through the blast, or winging onwards through the misty darkness of the storm. The effect which this imparts to a tropical landscape at a time when thick clouds are upon the mountains, and all vegetation is bending beneath the sudden rush of the tempest, as gust gathers louder and louder, is particularly wild and exciting. Ordinarily, however, in the evening, when the sea-breeze is lulling, and the fading day-beam is changing like the hues of the dying dolphin, they delight to congregate, and career at an immense height. At this time they soar so loftily, that they are scarcely discernible as they change their position in wheeling from shade into light, and from light into shade. They seem as if they rose upward to follow the fading day-light, and to revel in the departing sunbeams, as, one after the other, the varying hues are withdrawn, or irradiate only the upper heavens.
“There is a salacious predilection of the Aura Vulture for the black hen of the poultry-yard, and the black turkey, supported by so many well-authenticated instances, that I cannot doubt the fact. It is said that the Vulture on these occasions makes its amorous attack with an eagerness assuming the character of ungovernable fury. Fear overcomes the hen, and the sudden assault terminates in an embrace, from which she escapes only to linger and die in a very short time. A sort of carcinoma uteri is the consequence. * * *
“This is altogether a curious and very unaccountable fact. Those who know how difficult it is to bend instinctive nature, and induce the union of animals different and yet similar, will perceive the perplexity in which this occurrence is involved. The only link of relationship in these events, is the very distant similitude of colour; for the unnatural predilection is restricted to fowls of black plumage.”
I may add that on my reading the above notes of my friend, I mentioned this statement to my negro servants, both of whom assured me that the fact was indubitable, and well known; and each of them averred that he had witnessed its occurrence.
The dimensions in the note, p. 1, were those of the largest of two adult males of the ordinary size, which, however, is considerably less than that of continental specimens. The tongue is singularly formed, and may be termed spoon-shaped; or rather it is a half-tube, curved in its length, having its edges, which are bony, cut into minute and beautifully regular teeth, pointing backwards. The skin of the head is naked, except some small scattered hairs, and falls on the occiput into ten or twelve transverse wrinkles; its colour varies in the same individual, being sometimes purple, then in a few minutes bright red; when dead, it is a dull lake-pink. The feet are scaly, white; or rather dull reddish, covered more or less with a white scurf; the red hue is most apparent at the upper part of the tarsus; the claws are horny black. Immediately in front of the eye is a series of irregular tuberculous excrescences of a dull white, varying in extent.
Like many black birds this Vulture is subject to albinism. There was a pied one, which for a long time had been occasionally seen in company with others over Bluefields and the vicinity. I at length invited him with some flesh, and lying in wait, shot him. The white feathers were promiscuously interspersed, chiefly on the shoulders, breast, upper and under tail-coverts, and wing-quills; some of the longest primaries were wholly, others partially, white; but the wings were not uniform in the distribution of the colours. This individual was recognisable almost as far as visible; for the white was very pure. Some, however, are found much more completely white than this; my negro lad, Sam, had seen one which had the wings wholly white except some of the least coverts; and the breast also white.
The situations usually selected in Jamaica by this Vulture for the laying and hatching of its eggs, are hollows and ledges of rocks in secluded places, or inaccessible crags and cliffs. A little dry trash or decaying leaves, are all the apology for a nest. A young one taken in such a situation, and brought to me in May, was nearly full-fledged, but bore little resemblance to the adult. The whole body, with the exception of the winglet, the wing quills, and the tail, was clothed with down of the purest white, while the naked head with the beak was black. The eyes, as usual in young birds, were blue-grey. It smelled strongly, unbearably, of musk; was very fierce, tilting at every thing, striking with the wings, and leaping forward to bite. It kept up a continued harsh hissing. The nest contained two young, but they had begun to wander, though as yet unable to fly.
Fam.—FALCONIDÆ. (The Falcons.)
RED-TAILED BUZZARD.[2] Chicken Hawk.
Buteo borealis.
Falco borealis, Linn.—Aud. pl. 51.
Falco Jamaicensis, Gmel.
Buteo borealis, Bechst.
This Buzzard, which we learn from Wilson is spread over the United States, is the most common raptorial bird in Jamaica. Permanent, not migratory, we see it all the year round, sailing deliberately in wide circles over the pastures and ruinates, now near the ground, but presently soaring into the upper air, each circle higher and higher till the bird is lost in the glare of a tropical sky. It is common to see two individuals of this species in company, sailing each in its own circle, but intersecting the other; and as they thus fly, they utter from time to time a sudden energetic cry, “pinyee.”
The frequency of this bird’s depredations on the poultry of the homestead, has given it a provincial appellation. In the stomach of one, examined by Wilson, he found, however, the remains of frogs and lizards. Its courage is not proportioned to its size or arms. Not long ago, near Bluefields, two of these Hawks swooped together upon a white barn-door cock, who defended himself so vigorously and so successfully as to keep them both at bay for some time, until, help coming, both the marauders were shot.
Some observations of Mr. Hill’s, on the flight of the birds of prey, elicited by a few remarks in a letter from a friend, appeared to me so interesting, that he kindly placed both in my hands, for the advantage of the present work; and I here present them to my readers.
Samuel R. Ricketts, Esq., to Richard Hill, Esq.
“With regard to Hawks, I have had many opportunities of observing their habits here, as I have a large common, and a flock of turkeys. They perform successive circular movements in the air, and their pounce is done by closing the wings upwards. They appear to be falling, when doing so. A chicken was taken here some days ago from the roof of the house, having fallen from the talons of a Hawk I was in pursuit of. The South American Hawks fly higher, and in larger circles, than those of Europe:—why, I cannot tell, but such is the fact. I speak from personal observation. Our Hawk has a peculiar note in very dry weather, and is then said by the negroes to be “calling the rain.”
Richard Hill, Esq., in Reply.
“Your observation about the widened circuit which the Hawks of this country, and those of South America generally, take when surveying their prey, has led me to trouble you with the following remarks on the flight of raptorial birds.
“Raptorial birds that take their quarry on the ground, as we very well know, before they seize their prey, attentively survey it; keeping it in view by sailing round and round it. In these circumgyratory evolutions they leisurely gaze down on their intended victim, and then descend circle by circle, to pounce on it with a swoop.
“The attention of birds in ordinary or direct flight is immediately fixed on the objects before them. The swiftness with which they shoot through the air makes every visual impression indistinct and evanescent on either side of them. If they take wing for a distance, they rise at once high, that they may command a view of the place which they intend to visit; and if they proceed to an object that is near, they elevate themselves to such a height only as is necessary to give them a clear and direct course to where they are speeding. The circular flight of raptorial birds, is therefore the result of their directing their vision to the centre of the gyrations they describe in examining their prey, or descending upon their victims.
“The eye of all birds is large and prominent. The prominence widens the field of vision. The width of the circle which the several kinds of raptorial birds variously describe, I think, as a rule, will be found to be determined by the size of the head and position of the eyes, or increased with the rotundity of the head of the bird. The direct vision being altered with the increase of space between the eyes, Hawks of the Buzzard kind, which have large and round heads, may be expected to wheel in wide circles; the expanded space being required, that they may keep the vision of their wide-apart eyes direct upon the objects beneath them.
“Owls fly differently. They search for their prey, as if they were pursuing it with the vigilance of the hound. They skim along the surface of the earth, glide among trees, explore avenues, sweep round, rise and fall, wheel short, and dart down, but never sail in circles. Their wide staring eyes are placed in what may be called their face, being right forward in front, and have scarcely any field of vision laterally. They therefore hunt with a forward and downward gaze, like dogs over a field. The globe of the eye of these nocturnal raptores, being immoveably fixed in the socket by a strong elastic cartilaginous case, in the form of a truncated cone, they have to turn their heads to view objects out of the path of flight, and their neck is so adapted for this exertion, that they can with ease turn round the head in almost a complete circle, without moving the body.”
I have never met with the nest of this Hawk; nor has Wilson given us any information concerning it; but a young friend, very conversant with out-of-door natural history, informs me that he lately knew of one, a large mass near the top of an immense cotton-tree into which he observed the old birds frequently go. It was at Content, in the parish of St. Elizabeth. The gigantic dimensions assumed by the Ceiba, which strike a stranger with astonishment, combined with the smoothness of the trunk, rendered its summit perfectly inaccessible, and prevented particular examination. At length he witnessed the emergence of two young ones, and their first essay at flight. He assures me that he distinctly saw the parent bird, after the first young one had flown a little way, and was beginning to flutter downward,—he saw the mother, for the mother surely it was,—fly beneath it, and present her back and wings for its support. He cannot say that the young actually rested on, or even touched the parent;—perhaps its confidence returned on seeing support so near, so that it managed to reach a dry tree; when the other little one, invited by the parent, tried its infant wings in like manner. This touching manifestation of parental solicitude is used by the Holy Spirit in the Song of Moses, to illustrate the tenderness of love with which Jehovah led his people Israel about, and cared for them in the wilderness. “As an eagle stirreth up her nest, fluttereth over her young, spreadeth abroad her wings, taketh them, beareth them on her wings; so the Lord alone did lead him, and there was no strange God with him.”—(Deut. xxxii. 12.—See also Exod. xix. 4.)
GREAT-FOOTED HAWK.[3] Duck-Hawk.
Falco anatum.
Falco Peregrinus, Wilson.—Aud. pl. 16.
Falco anatum, Bonap.
The only individual of this species that has fallen under my notice is a preserved specimen, now before me, which was obtained and prepared at the Pedro Kays, about the end of March, 1846. The rocks so named, of which I may have an opportunity of speaking more at large, are situated about sixty miles to the south of the western end of Jamaica, forming the prominent points of a large shoal, which is marked on the old Spanish charts as the Vibora bank. The islets or kays are the habitation of immense numbers of sea-fowl, especially Boobies and Terns; and the eggs of the latter form no unimportant article of commerce. Several small vessels are annually sent from Kingston and other ports, in the month of March, which return loaded with eggs: and parties are often made by sporting gentlemen, to enjoy the pleasure of shooting on these desert rocks.
It is to the politeness of George Wilkie, Esq., who visited the Kays in the past Spring, that I am indebted for the present specimen, shot by him.
In the United States this bird is found to prey principally upon ducks, which it appears to strike with its feet, but allows to drop to the ground before it secures them. If, as is probable, its predilection extends to other aquatic birds, its presence at the Pedro Kays, where such prey abounds, on which it may riot undisturbed, is not surprising. But, as the period of its occurrence is that of the migration of many species of ducks from the Spanish main to the United States, our bird may have been a follower, with predatory intent, of some of the many bands of migrant ducks which were passing the rocks about that time.
The Prince of Canino has separated this species from the Peregrine Falcon of Europe, with which it was supposed to be identical. The European bird, which was renowned as the Tiercel and the Faucon of falconry, is inferior in its dimensions to our species.
PIGEON-HAWK.[4]
Falco columbarius.
Falco columbarius, Linn.—Wils.
Falco temerarius, Aud. pl. 75.
Though of small size, this bird is not lacking in spirit and courage, often striking at prey nearly as large as itself. It hovers about the savannas, frequently flying very near the grass or bushes, but it seems to have favourite resorts. In the guinea-grass piece of Mount Edgecumbe, which stretches along the sea-shore from Belmont to Crab-pond, there are several hoary cotton-trees, (Ceiba eriodendron) of giant size, around which I have rarely failed to see more than one of these little Hawks. From one to another of these they sail on graceful wing, usually alighting on a prominent branch, near the summit. One which I shot from such a station, manifested no alarm at being aimed at, but peeped down as if its curiosity were excited. The smaller pigeons form the principal prey of this species; but sometimes it appears to be unequal to the conquest of its quarry. My lad observed a Hawk, one day, chasing a Pea-dove, which at length took refuge in a low bush, but was followed by the Hawk; the shaking of the bush showed that a struggle was going on, which seems to have terminated in favour of the gentle Dove, for presently both emerged, the Dove flew off, and the Hawk alighted on a tree close by; this same individual, being shot and wounded, fought bravely with both beak and feet, drawing blood from the hands of its slayer.
The Anis are acquainted with his prowess, and indicate their fear by loud cries of warning to their fellows, huddling away to the nearest bush. The Petchary and Loggerhead Tyrants are often pursued by him, but often escape; for it is remarkable, that if his swoop is ineffectual, he does not repeat it, but flies off. I have seen one descend upon a flock of Tinkling Grakles, causing the whole body to curve downward in their flight, and alight on a neighbouring tree. But it is said to feed, in lack of better prey, upon beetles and dragonflies.
This species, which is a summer visitant of the United States, is a permanent resident in Jamaica; but I know nothing of its nest.
In addition to the Falconidæ already mentioned, the following species have occurred in Jamaica to the observation of Mr. Hill:—
The Eagle-hawk (Morphnus urubitinga.—Cuv.)
The Fish Hawk (Pandion Carolinensis.—Bon.)
The Fork-tailed Kite (Nauclerus furcatus.—Vig.)
Fam.—STRIGIDÆ. (The Owls.)
DUSKY EARED-OWL.[5]
Ephialtes grammicus.—Mihi.
I have not been able to find any published description of this well-marked Owl. In the MSS. of Dr. Robinson,[6] however, there is a very elaborate description of the species, drawn up from an adult male, but agreeing with mine, which is from a female; save that he applies the term cinnamon, to the parts which I designate as umber. Three individuals, all females, have at separate times come into my hands, two of which were immature, as manifested by the downiness of the plumage. One of these was brought me on the 31st of March by a man who obtained it on Bluefields Mountain. He was engaged in felling a tree, in which the bird was; being disturbed it flew to another at a short distance, when it was struck down with a stick. The time was about noon. The person informed me that he had seen the bird there before, in company with another, which he supposed to be its mate. The stomach of this specimen, a large muscular sac, was filled with an immense quantity of slender bones, which appeared to be those of Anoles, as I discovered by the iguaniform teeth of at least five sets of jaws, of various sizes. They were enveloped in a quantity of fetid, black fluid. There were also the remains of beetles, and of orthopterous insects.
Of another, the adult from which my description was taken, struck down while sitting on a mango tree at Tait-Shafton, on the morning of April 6th,—the stomach was stuffed with the hair and bones of a portion of a rat, and the legs of a large spider; a Lycosa, as I believe—certainly a ground spider. Most of the eggs in the ovary were minute, though some were as large as mustard-seed; by which I gathered that the period of incubation was yet distant, though the spring was so far advanced.
The third I had the advantage of seeing alive: one whose downiness indicated youth, was brought me on the 24th of the same month. Its imbecility by day was shewn by the mode of its capture. It was in a small tree on Bluefields Mountain, when a boy, by shaking the tree, caused it to fall to the ground, where it lay helpless. It was cross all the time I had it, snapping the beak loudly, and striking out as endeavouring to seize the hand; uttering now and then a shrill wail, most plaintive to hear. The globular head, and round full eyes, over which the nictitating membrane was constantly being drawn, gave the living bird an odd appearance. On dissecting it I found in the stomach remains of mice and elytra of small beetles.
From these instances we can pretty well infer the food of the present species to consist largely of shelled insects, as well as lizards and small mammalia. For a while I knew not what to make of a statement of Robinson’s, that in his male he found “nothing but some particles of maize;” as also that in another, with “the remains of scarabs,” there was “some guinea-corn, and maize.” But I am informed that this Owl is known to enter dove-cotes, and devour the young pigeons; the grain, therefore, in these specimens was probably in the stomachs of their prey, and remained in the Owls after the prey had been dissolved, because the stomach of a rapacious bird refuses to digest vegetable food. It would probably have been cast up, if the birds had survived.
I know not whether this is the species that Mr. Hill means when he says, in “Notes of a Year,” published in the Companion to the Jamaica Almanack, for 1840,—“After sunset [in evenings in August] the Brown Owl, seated on the dead limb of a tree in some savanna, makes little circuits of about thirty feet diameter, and returns to perch again. I should judge that it is darting at Coleopterous insects, occasional fire-flies being seen wandering at about ten or a dozen feet above the highest elevation at which the Owls are flying.”
The flesh of this species is soft and flabby in texture, and pale in colour.
SCREECH OWL.[7]
Strix pratincola.
Strix flammea, Wilson.
Strix pratincola, Bonap.
Strix Americana, Aud. pl. 171.
Though Wilson has introduced this bird into his American Ornithology, and described it apparently from native specimens, his very meagre notes of its manners are those of its European representative, the bird being very rare in the United States. In Jamaica it is not at all uncommon, though little seen by day. I have been accustomed to see one nearly every evening, emerge from some lofty woods on a hill just above Bluefields, soon after sunset, and fly heavily over the pasture and house, uttering a querulous cry, kep, kep, kep, in a sharp tone, without intermission. Sometimes it was followed by another, and both would betake themselves to a large cotton-tree at the border of the opposite woods, where they would alight on the topmost boughs, and after sitting quiet awhile, resume their flight and their cry together. At other times, one or two are heard, and dimly seen by the light of the moon, slowly flying over the pasture in a large circle. Its motion is noiseless in itself, but almost always accompanied by this monotonous cry; it usually flies high, but remarkably slowly. I had been informed that it sometimes screams shrilly when flying, but this I had not heard, until I had been familiar with the bird in this way, for more than a year. But one night as I lay awake at Content, in St. Elizabeth’s, I heard a harsh screech twice repeated, which I at once suspected to be the voice of the White Owl, and presently this was confirmed by the kep, kep, of one which was evidently flying round the house, and continued for some time within hearing. And one evening, about three months afterwards, just as the west horizon had faded from its glowing gold to a dull ruddy hue, I heard a Screech Owl flying from the hill as usual over the pasture; when it was overhead, but at a height of perhaps three hundred feet, it suddenly intermitted the kep, kep, by a loud scream; then kep, kep again, and soon another scream, and by and by another, as it slowly flew along.
This Owl does not seem to affect the deep forests, although it haunts shady places in the vicinity of estates and open grounds, doubtless because in such places its prey abounds. Among these groves it is sometimes seen flitting on soft and silent wing during the day, when it does not usually cry. About the middle of October, passing through the extensive and beautiful Pen, called Mount Edgecumbe, where the smooth-barked pimento trees grow from the grassy sward, as in a park, my attention was called to a large space walled in, which my negro lad, Sam, told me was a “Spanish hole.” Curiosity led me to examine it. On getting over the wall, which was only a fence of dry stones, to protect the cattle from falling in, I found myself in an area of about eighty feet in diameter, in the centre of which yawned a vast pit nearly circular in form, about forty feet wide, and as many in depth. The edge overhung in every part, consisting of sharp limestone rock, so that there seemed at first no means of getting down. Some trees, however, were growing from the bottom, a few being of large size, and all of great height and smoothness, almost wholly of one kind, the bread-nut (Brosimum alicastrum). On carefully searching round, we found a slender tree growing so close to the edge as to afford a ready means of sliding down by, but so smooth that Sam was very reluctant to essay it, doubting his power to climb up again. It was with a hope of finding it the resort of owls or bats, that I had determined to examine it, and while we were discussing the possibility of reascending, a large White Owl suddenly flew up, and after flitting round once or twice, sailed away towards the woods. While I was peering into the remote corners, I discerned on a huge flat rock beneath the cavernous sides, what seemed a young bird, snow-white, and of large size, together with several eggs. This made me more urgent on my lad, and after much persuasion, and the promise to procure ropes, and assistance without delay, in case of need, he at length sprang off, and slid down the tree. By means of a long and tough smilax, which I afterwards used to measure the depth, I passed down to him in succession the gun and the basket; and he proceeded to explore the dungeon. It was evidently formed by nature; for from the overhanging sides depended stalactites of various sizes and forms, in points and festoons, some of the smallest of which he broke off; they were of a rough dead-white surface, but the fracture displayed shining crystals. In one corner were two or three holes of less than a foot in diameter, into one of which he thrust a stick several yards long; it met no bottom, and on being let go, instantly slid out of sight. In another corner lay some immense masses of stone, so large, as to leave a comparatively small space beneath the rocky roof. On one of these lay the object of the enterprise. The lad having clambered up the rocks, was saluted on his approach by a loud hissing from one of the ugliest creatures he had ever beheld; so that he hesitated to touch it. I encouraged him, however; for from the top I could witness all that took place; and he at length opened the basket, and with a stick tumbled the young bird in. Not the least vestige of a nest, nor of any apology for one, was there; but the bird had reposed on a broad mass of half-digested hair, mingled profusely with the bones of rats and birds; half of a rat lay there, freshly killed, the fore parts being devoured. At a little distance from the bird lay, on the same mass, three eggs, in no wise to be distinguished from those of a hen, in form, size, or colour, save that they were scarcely equal to the average size of hen’s eggs. I may add that, on emptying them afterwards, I found them to contain only a fluid apparently homogeneous, glairy, but turbid, like very thin paste. They were not collected for sitting, neither being within six inches of another. No sooner had Sam descended, than the old Owl again appeared; but, after flying round the mouth of the pit, and settling for an instant on one of the trees, she flew off again; and though, when we had secured the young and eggs, we waited long in expectation of her return, she came no more while we remained. Having passed up the things by the brier, the lad shinned up the tree without much difficulty, and we proceeded home with our young charge. On taking him out, I found him a strange figure indeed: the head long, and sparingly clothed with down; the curved beak, with its flesh-coloured cere; the immense orbits of the eyes marked by a white ring of small down, and the top and back of the head, and all the body besides, thickly clothed with white down of exquisite softness, strongly reminding me of a hair-dresser’s powder-puff. The tips of the wings displayed the budding quills, but they bore the singular appearance of flesh-coloured tubes, crowned with a divergent tuft of down. The hinder parts were, as usual in young birds, large and protuberant, and there was not a vestige of a tail as yet. The feet and legs were well developed, and the bird sometimes stood up on them, but more usually rested on the whole sole, in an upright, but most grotesque attitude. The clothing down was of the purest white, except that in a few parts, as the back of the head and neck, the shoulders, and the elbow of the wing, it was slightly tinged with a delicate buff, hardly discernible. He was a very cross fellow, biting spitefully at everything presented to him, and sometimes at the boards around him, without any provocation; but the beak, though sharp and hooked, was not moved by sufficient muscular power to hurt the hand. He was almost constantly hissing; particularly, but not only, when approached, giving out a sound, that for character, and really almost for volume, may be likened to that produced by the rushing forth of steam from the waste-pipe of an engine. While I was bringing him home, he discharged from the stomach a hard and very dry pellet, an inch in diameter, and about three in length, composed of rats’ hair and bones, showing that he was habitually fed with prey as taken, perhaps simply divided, and not with half-digested matter from the stomach of the mother. I found, however, that though it would bite at any object, it had no notion of eating; a bit of flesh seized in the beak being invariably dropped in a second or two. I therefore crammed it, giving it portions of the bodies of small birds and lizards, forcing them into its throat; an operation the less difficult, as the gullet is enormous. The portions remained in the fauces for a few moments, and were then swallowed. When standing up, or sitting, gazing with apparent curiosity at any person near, it was perpetually swaying deliberately from side to side; sometimes it lost its balance and fell over. The irides were black, but the pupils pale blue. It lay down to sleep, resting the side of its head on the floor.
In the course of a few days it began to seize food when presented to it, which it swallowed eagerly; and I was astonished to see how large morsels it would swallow, such as the undivided body of a large Noctilio, which it could hardly receive into its mouth. The coloured feathers now began to protrude from the lengthening quill-tubes, and I perceived that the tuft of down was slightly attached to the point of the feather, and was deciduous; or rather, that it consisted of very fine and loosely barbed prolongations of the ordinary beards of the vane, very closely resembling in texture the barbs of an ostrich-plume. When it became a little stronger, so that it could support itself a moment on one foot, it began to manifest a singular habit in eating. Almost invariably, henceforth, as soon as it had snatched a piece of flesh, which it did ravenously, it chewed it a moment with the tips of the mandibles; this had the effect of pressing out the morsel on each side so that it protruded. One foot was then brought up under the chin, and thrown forward with a clutching motion, two toes being on each side the beak; this was awkwardly performed, being repeated several times before the morsel was grasped; and the bird often stumbled about on the other foot, or nearly fell over. When the foot had clutched the flesh, it was held in the toes, until the beak could seize it in a more favourable position for swallowing. Then, by repeated tossings of the head, the morsel was thrown, as it were, little by little into the fauces. All the while it was eating, even when the throat seemed quite closed by the descending food, the whistling hiss was maintained with incessant pertinacity. Indeed, this sound, harsh and deafening as it was, scarcely ever ceased, except when the bird was sleeping. It was exceedingly vigilant; the smallest sound, even a light foot-fall, would arouse it, and awaken this most unmusical noise. It was more than usually loud when the bird was hungry, and doubly so at the moment when food was presented to it, as, in its ravenous eagerness to seize, it frequently missed from its hurried motion. Sometimes, when its belly was full, it substituted a quivering whistle, in a very high key, emitted, I believe, through the nostrils. The fæces were very fluid, and resembled a thin solution of lime; they left a chalky deposit, pulverulent: and were not at all fœtid. It seemed to have no desire for drinking. On the 1st of November it died, having been in my care about a fortnight.
Soon after this, my lad Sam being again near the Spanish-hole, looked in, and discerned the old Owl sitting on the same spot, and on the 12th, I again visited it. On peeping cautiously over the wall, I discerned her on the rock, and fired; but merely wounding her, she retreated into one of the cavities, so that Sam, on descending, could not find her. There were four eggs, which were placed close together, but in no nest. Another Owl, doubtless the mate, flew at the report of the gun from somewhere near the margin, opposite to the female’s side: but though we made considerable noise in entering the area, and in talking, the boy in descending discovered him perched still near the margin of the cavern. At length, however, he flew off. As the sitting bird had concealed herself, and could not be found, I determined to leave the eggs untouched, presuming she would soon return to them. In the course of half-an-hour I returned, and had the satisfaction of seeing her again on the eggs: I fired, and this time not vainly. In her fall she crushed one of the eggs, which had evidently been in contact with the skin of her abdomen, that part being wholly denuded of feathers. The remaining eggs were advanced towards hatching in very different degrees, and one was found on dissection in the oviduct of the bird, completely shelled, and ready for deposition. The yolk of this was small in quantity, and of a pale yellow tint. Other eggs in the ovary were from the size of large shot downward.
About the middle of October, my notice was drawn to some Owls, which were said to make nightly visits to a certain tree in a provision ground at Belmont. I visited the spot the next evening, after sunset; it was a large cotton-tree, with a spur more than usually immense and uncouth. The rounded top of this spur was the scene of the Owls’ gambols: as I approached, I heard them uttering the same harsh sound, half hiss, half scream, that had characterized the young one. As it was nearly dark, their white forms were indistinct, and before I could get within range, they, whose senses were now vigilant and acute, perceived me, and flew to a neighbouring tree, whence they presently removed to a distance. On the following evening I took care to be on the watch soon after sunset: presently I heard the well-known cry kep, kep; and the bird, arriving on noiseless wing, took up its station on one of the lofty limbs of the cotton tree. It called in this manner for a minute or two, when the other came flying from another direction, uttering the same sound, and likewise alighted on a limb not far from the former. As it was growing dark, and I was anxious to procure specimens, I fired at one, and brought it down with the wing wounded. It retreated into one of the dark recesses of the spurs, and fought bravely before I could get hold of it, snapping the beak, and trying to bite. When brought to the house, its attitudes and motions were exactly the same as those of the young above described: it would stand for hours on the same spot, gazing intently with its large liquid eyes, at any one before it: swaying slowly from side to side, with the head depressed and protruded, as if to get a better view of the object of its attention. If approached, it opened and snapped the beak; but if pressed, it fell backward on the tail, presenting both feet to clutch: which it did with effect.
Mr. Hill mentions to me a third species of Owl, small in size, and of a brown hue, but I know not any of its generic or specific characters.
Order.—PASSERES. (Perchers.)
Fam.—CAPRIMULGIDÆ.—(The Nightjars.)
NIGHT-HAWK.[8] (Piramidig.—Musquito-hawk.)
Chordeiles Virginianus.
Caprimulgus Americanus, Wils.—Aud. pl. 147.
Caprimulgus Popetue, Vieill.
Chordeiles Virginianus, Bon.
These birds are doubtless migratory, for we see nothing of them from September to April. They probably winter with the Grey Petchary and the Red-eyed Vireo, in Central America, as they appear with those species about the beginning of April. We can scarcely fail to recognise the period of their arrival; for their manners and voice are so singular, that they force themselves upon our attention. About an hour before the sun sets, we hear a loud, abrupt, and rapid repetition of four or five syllables in the air above our heads, resembling the sounds, piramidig, or gi’ me a bit, or perhaps still more, witta-wittawit. On looking up we see some two or three birds, exceedingly like swallows in figure and flight, but considerably larger, with a conspicuous white spot on each wing. They winnow, however, rather more than swallows, and more frequently depress one or the other side; and the body and tail behind the wings is rather longer. Their general appearance, their sudden quick doublings, their rushing, careering flight, and their long, narrow, arcuated wings, are so like those of swallows, that after being familiar with them, I have often been unable to determine at the first glance, whether a particular bird were a caprimulgus or a swallow. Like them the Piramidig is pursuing flying insects; and though the prey, from its great height, and probably its minute size, is invisible from the earth, we may very often observe that it is captured, by a sudden arresting of the career, and by the swift zigzag dodgings, or almost stationary flutterings, that ensue. I do not think the prey is ordinarily larger than minute diptera, hymenoptera, and coleoptera; for I have not been able to detect anything flying where these birds were hawking, even when their flight was sufficiently low to allow of insects as large as a bee being distinctly seen. “Mosquito hawk,” is one of the appellations familiarly given to the bird, and doubtless not without ground. I am confirmed in this supposition, by the fact that swallows, whose prey is known to be minute, are usually hawking in the same region of the air, and in company with the Piramidigs. By the term “company,” however, I must not be understood as implying anything like association, which does not seem to exist even between these birds themselves; they are usually solitary, except inasmuch as several, hawking over the same circumscribed region, must often come into close proximity; but this seems, in general, neither sought nor avoided; each swoops on its own course, regardless of his momentary neighbour. Yet the tender passion sets aside even the most recluse solitariness in any animal; and to this I attribute it that now and then I have seen one Piramidig following another in close and pertinacious pursuit, ever and anon uttering its singular cry, and evidently desiring to come into contact with, but not to strike or hurt its coy companion. I would not assert from hence that the nuptials of this species are performed upon the wing, because the premises are too slight to decide so important a fact; but it is known that it is so with the European Swift, a bird whose manners greatly resemble those of our Night-hawk.
It is when the afternoon rains of the season have descended plentifully, that these birds are most numerous, and most vociferous; and they continue to fly till the twilight is beginning to fade into darkness. After this, they appear for the most part to retire, and the strange and startling voices, that before were sounding all around and above us, are rarely heard by the most attentive listening. A lad informed me that when out fishing during the night, not far from the shore, the canoe is often surrounded by bats, which make a great noise. But my assistant, Sam, who heard the statement, assured me that these were not bats, but Piramidigs, (with some bats, however, in the company), and that these birds, when the moon is at or near the full, continue on the wing through the night.[9] On dark rainy days, such as we get sometimes in May, I have seen and heard two or three abroad even in the middle of the day, careering just as at nightfall.
Early in the morning, before the grey dawn has peeped over the mountain, I have heard over the pastures of Pinnock Shafton, great numbers of these birds evidently flying low, and hawking to and fro. Their cries were uttered in rapid succession, and resounded from all parts of the air, though it was too dark to distinguish even such as were apparently in near proximity. Now and again, the hollow booming sound, like blowing into the bung-hole of a barrel, produced at the moment of perpendicular descent, as described by Wilson, fell on my ear.
The articulations or syllables, if I may so say, which make up the note, are usually four, but sometimes five, or six, uttered as rapidly as they can be pronounced, and all in the same tone. The Chuck-will’s-widow and the Whip-poor-will of the northern continent derive these names from a rapid emission of certain sounds not very dissimilar to those of the bird under consideration. The cry is uttered at considerable intervals, but without anything like a regular recurrence or periodicity.
Whither the Piramidig retires after its twilight evolutions are performed, or where it dwells by day, I have little evidence. The first individual that fell into my hands, however, was under the following circumstances. One day in the beginning of September, about noon, being with the lads shooting in Crab-pond morass, Sam called my attention to an object on the horizontal bough of a mangrove-tree, which he could not at all make out. I looked long at it, also, in various aspects, and at length concluded that it was a sluggish reptile. It was lying lengthwise on the limb, close down, the head also being laid close on the branch, the eyes wide open, and thus it remained immovable, though three of us were talking and pointing towards it, and walking to and fro under it, within a few yards. The form, in this singular posture, presented not the least likeness to that of a bird. At length I fired at it, and it fell, a veritable Night-hawk! The reason of its seeking safety by lying close, rather than by flight, was probably the imperfection of its sight in the glare of day, from the enormous size of its pupils: but the artifice showed a considerable degree of cunning.
An intelligent person has stated to me that early in the morning, where a perpendicular face of rock about twenty feet high rises from the hilly pastures of Mount Edgecumbe, he has seen these birds leave what seemed to be nests, built in the manner of some swallows, on the side of the rock, near the top. But I strongly suspect he is mistaken in the identity of the bird. One day, at the end of July, as I and Sam were following Baldpate Pigeons on some very stony pasture at Pinnock Shafton, much shaded with pimento and cedar-trees, we roused a bird of this family, and, I think, of this species, which started from the ground near our feet, and fluttered in an odd manner, inviting our attention. I was aware of her object and began to search carefully among the loose stones for a young bird, or an egg, but could discover neither, though I have no doubt either the one or the other was not far off. I have been told that it habitually chooses for its place of laying, the centre of a spot where a heap has been burned off in clearing new ground; perhaps on account of its dryness.
In some “Notes of a Year,” published in the Companion to the Jamaica Almanack, Mr. Hill had used the term, “triangular,” in connexion with the flight of this bird. In reply to a question of mine, on the subject, he thus writes: “I send you a diagram of the flittings about of the Goatsucker. It illustrates my allusion to the triangular flight of the bird. This peculiar cutting of triangles struck my attention, when I was watching the morning flight of some three or four Goatsuckers, just at day-dawn, while I strolled through the pastures of a pen in St. Andrew’s, where I was visiting. The morning twilight had spread a clear glassy gloom over the whole cloudless expanse around and above me; and as no direct ray shone on the woods and fields, which lay silent and sombre beneath,—the flitting birds were seen distinctly, like dark moving spots against the grey sky. I was struck with the sudden shifts by triangles which they were seen to make. They never moved very far from one to another direction, but darted backward and forward over a space of some five hundred yards, preserving a pretty constant horizontal traverse, over some trees in a near pasture, whose honeyed fragrance on the morning air told that they were in blossom. Occasionally only, they rose and sank so as suddenly to change their elevation above the clumps of foliage. Yarrell observes that Goatsuckers are remarkable for beating over very circumscribed spaces; but I have not found any one who notices their cutting in and out by triangular shifts. It is not so perceptible in the obscurity of the evening, but in the perspicuousness of day-dawn it is plainly visible; and I made a note of it, and dotted in the angular appearance at the time.”
In some parts of Jamaica this bird bears the appellation, most absurdly misapplied, of “Turtle-dove:” it is occasionally shot for the table, being usually fat and plump. It is a very beautiful bird. The stomach, protuberant below the sternum, is a large globular sac; the other viscera are small. Of one which I dissected, shot in its evening career, the stomach was stuffed with an amazing number of insects, almost (if not quite) wholly consisting of small beetles of the genus Bostrichus: there were probably not fewer than two hundred of these beetles, all of one species, about a quarter of an inch long.
The primaries, which are long and narrow, have a peculiar downy surface, like the nap of cloth, extending down the inner vanes, and covering the outer two-thirds of their breadth; this is visible only on the upper surface. It does not exist in our Nyctibius.
There is in my possession, presented to me by Mr. Hill with many other interesting objects, an egg of much beauty, which, when brought to him, was reported to be that of a Caprimulgus. It certainly belongs to this family, but not, as I think, to this species, judging from Wilson’s description. Its dimensions are 1²⁄₁₀ inch, by ⁸⁄₁₀, of a very regular oval, polished, and delicately and minutely marbled with white, pale blue grey, and faint olive.
POTOO.[10]
Nyctibius Jamaicensis.
Caprimulgus Jamaicensis, Gmel.
Nyctibius Jamaicensis, Vieill.
Nyctibius pectoralis, Gould, Ic. Av.
Both the Whip-poor-will and the Chuck-will’s-widow have been assigned to Jamaica; neither of these vociferous and unmistakable birds, however, have fallen under my observation there. It is not improbable that the present bird has been mistaken by careless observers for the Chuck-will’s-widow, though comparatively a silent species.
The Potoo is not unfrequently seen in the evening, taking its station soon after sunset on some dead tree or fence-post, or floating by on noiseless wing, like an owl, which the common people suppose it to be. Its plumage has the soft puffy, unwebbed character which marks that of the owls, and which prevents the impact of its wings upon the air from being audible, notwithstanding the power and length of those organs. Now and then it is seen by day; but it is half concealed in the bushy foliage of some thick tree, which it can with difficulty be induced to quit, distrustful of its powers by day. As it sits in the fading twilight it ever and anon utters a loud and hoarse ho-hoo, and sometimes the same syllables are heard, in a much lower tone, as if proceeding from the depth of the throat.
The first specimen that fell under my observation was shot in October. On several evenings in succession a large bird had been observed sitting on a particular post near Bluefields Tavern, where it remained undisturbed by passers looking at it, though it was not half a stone’s cast from the road-side. At length Sam shot at it, and blew out many feathers, but it flew slowly off to the woods; uttering, the instant after it was shot, a low croaking. The next evening he watched again, and about sunset the bird returned to the same post, when he secured it. It is interesting to observe the similarity in habit to the Flycatchers in selecting a prominent station, and returning again and again to it, even after such annoyance. It was one out of many posts of a rail-fence, yet the bird uniformly chose the same. Another was given me a few weeks afterwards, which had been struck down with a stone, as it was sitting on a tree in the yard around a negro’s house. It had been in the habit of stationing itself there every evening, and its cries, which were described to me as resembling the mewing of a cat in pain, were so plaintive, that they seem to have acted on the good woman’s superstition, who begged her husband to kill it. I incline to think, however, that the voice here mentioned was not that of the Potoo, but of an Eared Owl which may have been near it, but in the darkness unobserved. This specimen lived a day or two in the house, after it was knocked down, and when it died it was brought to me. I found its stomach, a muscular gizzard, distended with large beetles, (Megasoma titanus,) disjointed. That of the former contained two specimens of a black Phanæus.
Another, a male, shot in the day time, in February, had the stomach hard stuffed with fragments of insects, which, on being dispersed in water, I found to consist wholly of beetles, among which limbs of lamellicorns were conspicuous, probably Phanæus. In this case the stomach was more membranous; the œsophagus very wide and substantial as in the Owls, but there was no dilatation or proventriculus.
About the same time a living and uninjured specimen was given me, taken in a wooded morass. This I kept some days. It would sit anywhere that it was placed, across the finger, or across a stick; never lengthwise, though I repeatedly tried it so. Its position in sitting was quite perpendicular, (that is, from head to tail,) the plumage a little puffed out, the head drawn in, the eyes usually shut. When pushed, however, it lengthened the neck to retain its balance, and opened its eyes, which being so large, and the irides of a brilliant yellow, combined with the wide gape to give it a most singular physiognomy. Usually it seemed absolutely blind by day, for when the eyes were wide open, the approach of any object within a line of the pupil, and the moving of it to and fro, produced, in general, not the slightest effect. Once or twice, however, I observed that when the pupil was greatly dilated, as it always was when the lids were first unclosed, the sudden motion of my hand towards the eye, caused the pupil to contract with singular rapidity to less than one fourth of its former dimensions. Afterwards by candle-light, I observed the extraordinary rapidity and extent of this contractility more fully. When the candle was little more than a yard distant, the pupil was dilated to about ³⁄₄ths of an inch diameter, occupying the whole visible area of the eye, the iris being reduced to an imperceptible line; on bringing the candle close to the pupil, it contracted to a diameter of two lines, and that completely within the period required to convey the candle by the most rapid action of my hand practicable.
As night approached I expected that it would become animated; but it did not stir, nor shew any sign of vivacity, though I watched it till it was quite dark. Several times in the evening I went into the room, up to ten o’clock, but it was where I had left it. About three in the morning I had occasion to go in again with a candle; the Potoo had not altered his position, and when the day came, there he was unmoved, nor do I believe he had stirred during the whole night. Thus he remained during the next day; I put his beak into water, and let fall drops upon it, but he refused to drink: I then caught beetles (Tenebrionidæ) and cockroaches, but he took no notice of them; and though I repeatedly opened his beak and put the insects into his broad and slimy mouth, they were instantly jerked out by an impatient toss of his head. Towards this evening, however, he began to glower about, and once or twice suddenly flew out into the midst of the room, and then fluttered either to the ground, or to some resting place. Many little Tineæ were flitting around my dried bird-skins, and I conjectured that he might be capturing these, especially as when at rest his eye would now and then seem to catch sight of some object, and glance quickly along, as if following its course. The statement of Cuvier, that “the proportions of the Nyctibius completely disqualify it from rising from a level surface,” I saw disproved; for notwithstanding the shortness of the tarsi, (and it is, indeed, extreme,) my bird repeatedly alighted on, and rose from, the floor, without effort. When resting on the floor, the wings were usually spread; when perching, they about reached the tip of the tail. If I may judge of the habits of the Potoo from what little I have observed of it when at liberty, and from the manners of my captive specimen, I presume that, notwithstanding the powerful wings, it flies but little; but that sitting on some post of observation, it watches there till some crepuscular beetle wings by, on which it sallies out, and having captured it with its cavernous and viscid mouth, returns immediately to its station. Mr. Swainson appears to consider that the stiff bristles, with which many Caprimulgidæ are armed, have a manifest relation to the size and power of their prey, beetles and large moths, while these appendages are not needed in the swallows, their prey consisting of “little soft insects.” (Class. Birds.) But here is a species, whose prey is the hardest and most rigid beetles, of large size, and often set with formidable horns,—which has no true rictal bristles at all!
Finding that my Potoo would not eat, and feeling reluctant to starve it, I killed it for preparation. In depriving it of life, I first endeavoured to strangle it by pressure on the trachea, but I found that with all the strength of my fingers, I could not compress it so as to prevent the admission of air sufficient for respiration. I was obliged, therefore, to apply one or two smart blows on the head with a stick. While giving it these death-blows, much against my feelings, it uttered, on being taken up by the wings, a short, harsh croaking. With this exception, it was absolutely silent all the time I had it; never resenting any molestation, save that when irritated by the repeated presentation of any object, as the corner of a handkerchief, it would suddenly open its immense mouth, apparently for intimidation; yet it made no attempt to seize anything. The stomach, notwithstanding three or four days’ fast, was crammed with fragments of beetles, among which were the horns of a large Dynastes, that I had not met with. I may mention that the sclerotic ring of the eye consists of distinct plates (see Pen. Cyc. xvi. 225,) thirteen in number, varying in dimensions, and not perfectly regular in form.
I afterwards kept a living Potoo for ten days; but its manners were exactly the same as above, pertinaciously refusing to eat. Mr. Hill, however, had one which greedily ate large cockroaches that were thrown to it.
It is remarkable that among a people whose most striking feature is the great development of the mouth, the Potoo has become a proverb of ugliness. The “most unkindest cut of all” that a negro can inflict upon another, on the score of personal plainness, is “Ugh! you ugly, like one Potoo!”
I have seen that which serves this bird for a nest: it is simply a round, flat mat, about five inches wide, and little more than one thick, composed of the fibrous plant called Old man’s beard (Tillandsia usneoides). It was found on the ground on a spot whence the Potoo had just risen: it is in the possession of Mr. Hill, to whom I am indebted for the following interesting observations.
“White’s conjecture of the purpose to which the serrated toe of the Nightjar is applied, namely, the better holding of the prey which it takes with its foot while flying, would have been more than rendered highly probable by an inspection of the foot of the Nyctibius. The inner front toe and the back toe are spread out by the great extension of the enveloping flesh of the phalanges, to such a breadth as to give the foot the character and form of a hand; while the movement of these prehensile organs is so adjusted that the back toe and the three front toes, pressed flat against one another, can enclose anything as effectually as the palms of the hands. The [claw of the] middle toe, which is serrated in the Caprimulgus, is simply dilated in the Nyctibius, a peculiarity also of the swallows. Whatever deficiency of prehension this may give it, when compared to the power of the serrated nail of the Caprimulgus, is amply compensated for in the Nyctibius, by the palm-like character of the foot, by the extraordinary expansion of the toes, and by the quantity of membrane connecting them together. All this would be a mere waste of power if it did not perform some function like that which White assigned to the foot of the Nightjar.
“The feathers of the head, but especially those around the dilated gape, are of a peculiar structure. The covering of this part appears at first sight a mixture of hair and feathers, but upon close inspection, it is found to be composed of a loosely woven plumage, in which the shaft of each feather is prolonged into a pliant filament of great length. It is this texture which gives the character of intermingled hairs to the feathers around the mouth. This tendency in the shafts and in some of the webs also to terminate in filaments is very prevalent in the plumage of the Nyctibius, each of the feathers of the tail having this sort of termination.”
The Potoo is a permanent inhabitant of Jamaica; it is common in the lowlands of the south side, and probably is generally distributed in the island: it is found also in Brazil, for I am quite satisfied that Mr. Gould’s N. Pectoralis is not specifically distinct from ours.
WHITE-HEADED POTOO.[11]
Nyctibius pallidus.—Mihi.
The description below I have quoted (somewhat abridged) from Robinson’s MSS., who has given an elaborately coloured figure of the species in his drawings. I have never met with it, but I think Mr. Hill has; for he has assured me of the existence of two true Nyctibii in Jamaica, besides the common Potoo; and two Caprimulgi, besides the Piramidig. I knew not exactly which species are alluded to in the following extract from a letter of Andrew Gregory Johnston, Esq., of Portland parish, a mountain region, to Mr. Hill. “We have two birds called Patoo; one white, the other brown. The first resembles the Scritch-Owl of Europe; the last is smaller; it is dark brown, and makes a noise by night, (and occasionally by day) half guttural, half pectoral or ventral, sounding the monosyllable wow, at short intervals. I have seen a brown Patoo taken by a negro boy in mid-day from a branch of a mango tree, with a noose fastened to a short stick. It was young, but a flier. Its mother came to look for it, and we caught her, and kept her some days. When liberated she would not move off many yards from the house, but was seen daily for a few weeks. When a prisoner it would eat cockroaches thrown down to it, and if handled was cruel and spiteful, otherwise quiet and apparently very gentle. There are plenty of them here. I listen to their sulky wow, often in the watches of the night.”
Perhaps the present species may be “the small wood Owle” of Sloane, ii. 296.
Fam.—HIRUNDINIDÆ.—(The Swallows.)
RINGED GOWRIE.[12]
Acanthylis collaris?
? Cypselus collaris, Pr. Max.—Temm. Pl. col. 195.
“As this bird seldom alights, it is furnished with two supernumerary bones, which are placed on the superior and exterior part of the leg; the skin that covers them is of an obscure flesh-colour; they are of an oblong ovated form, one fourth of an inch long; and as the bird hangs upon a wall, rock, &c., by his claws, these bones are pressed close to it, and the leg thereby secured from harm.
“The tail consisted of ten feathers, which, when expanded, formed a large segment of a circle, somewhat pointed at their ends; the innermost ones broadest. It is remarkable in this bird, that the tail-feathers have naked shafts after the manner of the woodpeckers, and adapted to the same use; for the shafts, being remarkably strong and elastic, even to their points, help to support the birds in their pendent situation, till they get fast hold by their claws, if there is any to be got: if not, they can, by means of their tail, fling themselves back, and recover their wings quickly, which might be difficult for them to do were the shafts of the tail less strong. The points are not only naked but sharp.
“Mr. Long had this bird alive. I set it upon the floor; it crept along with its legs bent, leaning upon the aforesaid bones, but was not able to raise itself upon its feet; its legs were not so thick as those of our great English Swift. It was remarkably broad-shouldered, measuring two inches from pinion to pinion; its head was one inch broad between the eyes. It resembled the Caprimulgus of Edwards in the form of its beak and body, as also in the largeness of its eyes. Its feathers were all glossy.
“When the tail is half-spread it forms a straight line at the end; when more, a curve like a fan. When by any accident this bird falls to the ground, it creeps or scrambles to some rock or shrub, where bending its tail and expanding its wings, it elevates its body, and at the same time throwing its legs forward, catches hold of the rock, &c., with its claws, and climbing up to a proper height, throws itself back and recovers its wings.
“This bird was brought to me March 5th, 1759; it had fallen from a tree by some accident, and was taken up by a negro, before it could recover.”
The above notes in some degree arranged, and slightly abridged, I quote from Robinson’s valuable MSS., who was evidently much interested in the bird he has so minutely described. That interest I myself felt in no small degree, on reading his notes, as there appear manifest indications of an intermediate link between the diurnal and nocturnal Fissirostres. It was therefore with very much pleasure that I saw on the 4th of last April, what I believe to have been the present species. At Content, in St. Elizabeth, as evening approached, after a little rain, swallows of three species were careering around the mountain: the White bellied Swallow and the Palm Swift were numerous, and among them was a very large black species, with a white collar, rather less numerous, prodigiously rapid in flight. I vainly endeavoured to shoot it. A fortnight afterwards, about half an hour before sunset, after rain, the Piramidigs which first appeared were presently joined by the great collared Swift, which careered with them in numbers. Again, about 11 o’clock in the forenoon, in May, three of these birds swept overhead, heavy rain already falling on the mountain, and beginning to reach the spot where I was. My lad Sam, one day about noon, observed as many as a dozen passing in a flock, in straight and rapid course, when black clouds, already gathered round the mountain brow, threatened rain, which however passed away to leeward. A few days after, a little earlier in the day, and in exactly similar weather, or rather amidst the first large drops of a heavy rainstorm, he saw three flying so low as nearly to skim the ground; two pursuing in mazy course a third, from which proceeded, now and then, a singular vibratory sound, which Sam imitated by the word “churr.” This singular sound, which again reminds one of the Goatsuckers, was also uttered by two, which, about the same season and hour, and in similar weather, were careering swiftly over Bluefields towards the mountain peaks.
Having mentioned the occurrence of this bird to my notice, in a letter to Mr. Hill, he favoured me with the following interesting account of his own acquaintance with the species. “* * * The month was March, the early part of March, when the bleak northerly winds of February had exhausted and blighted all vegetation, and the lower range of the St. Andrews mountains, with their steep and angular declivities walling in the plains, were looking as seared as if a simoom had blasted them. The pastures below were destitute of herbage, but the adjacent cane-fields were sufficiently green to relieve the arid aspect of the mountains, and give the air of cultivation to the plain. Myself and the friend with whom I travelled had waited in Kingston till an afternoon shower had fallen. The sun was just setting when we had got within the last mile of our journey. We had completely headed the extremity of the Long mountain, and were quite within the plain, encircled, as it there seems, by hills and uplands. The air was pleasant and fresh;—the earth sent up its reeking odour, musky and strong;—the road was splashy, and here and there stood puddles in the grassless savannas. Lighted by the level sunbeams the whole landscape was brilliant, and the masses of recent rain-clouds that were up-rolled, but gathered low on the mountains before us, were luminously golden and crimson. The deep, desert bed of the Hope river was right in our view. Here, all of a sudden, we found ourselves coursing our way through a hundred of the White-collared Martin, and they seemed to spread all over this corner of the plain in similar numbers. The extraordinary size of the birds, the easy but rapid glide of their flight, just over the cane-fields and savannas, not at a greater height than just above our horse, when they crossed and re-crossed the road, sweeping so near to us as to tempt us to strike at them with the chaise-whip, were very remarkable incidents in a first acquaintance with them. I was able to see the whole character of their form and colouring, ‘great black Martins, with a white collar,’ as your letter delineates them. They continued quartering over the fields, till the sunlight had left the plains, or was only reflected by the mountains and their piles of roseate clouds. The rain had brought all insect-life to the moist surface of the earth, and these birds were following their congregated swarms to the wet savannas. They sometimes stooped to the puddles, and shot past with a twitter that very much reminded one of the summer play of their smaller sized congeners.
“I have seen the same bird twice or thrice since, but in threes or fours only, and, always, only near rocky and unfrequented hills. Another friend, who drew my attention to them in consequence of their numbers after rains, in his neighbourhood, lived among large open savannas and salt-ponds, near the low range of rocky and sterile mountains, which our maps call the Healthshire hills. He told me he had traced them to the caverns in those mountains, in which he felt assured they nestled in hundreds. This is the nearest to any precise information, I ever could get of their haunts and habitations.”
I am not alone in thinking these birds difficult to shoot; a gentleman who resides near Kingston, having observed them at his residence one evening, the last spring, and kindly wishing to supply me with a specimen, though an expert shot, fired five times unsuccessfully at them. Yet I am not without hope of obtaining specimens, particularly through the politeness of Mr. A. G. Johnston of Portland. In answer to some observations of Mr. Hill’s, this gentleman writes, “The ring-necked Swallow abounds here, and flies all day, just as the other Swift does. Flocks of a hundred or two of each, wheel and scream about us before a shower. I have a specimen before me, which I stuffed sixteen years ago, pretty perfect yet, but I propose to shoot you some fresh birds. I find no difficulty in bringing them down, but I never saw one alight or perch anywhere.”
It is with doubt that I identify this bird with the “White-necked Martin” of Temminck, found by the Prince de Nieuwied in his voyage to Brazil. He states it to be very common in the environs of Rio Janeiro, and in all the districts of that province, where “it is found among rocks.” Perhaps it is Hirundo 3, of Browne.
When the above was just going to press, I received from Mr. Hill information that a specimen of this bird had been obtained by Mr. Johnston. A careful drawing of the left foot accompanied it, with the following note. “The legs are curiously constructed: the tarsus cannot extend further than here represented, [viz. forming an angle with the tibia, of 28°] nor can it be straightened, so that it corresponds with the tail feathers, and keeps the bird in an upright position against vertical rocks and trees.” Mr. J. ascertained that from this formation, the bird cannot stand erect on the ground, nor can it apparently walk; and he has been told that cattle-boys and fishermen in Portland both say that they have taken young ones of this species clinging to the vertical honey-comb rocks, against whose base the sea dashes. As the specimen thus procured is kindly destined for me, I hope to speak still more definitely, if it arrive in time, in an appendix. Perhaps it may form a new genus.
Mr. Johnston’s little boys, familiar with Peter Wilkins’s story, have been accustomed to call these birds Gowries; because of the rushing noise they make with their wings; a noise that is heard even when they sweep by, far overhead. I have adopted this appellation.
PALM SWIFT.[13]
Tachornis phœnicobia.—Mihi.
This delicately-formed little Swift, conspicuous even in flight, from the broad belt of white across the black body, is a very common species in Jamaica, where it resides all the year. Over the grass-pieces and savannas of the lowlands, the marshy flats at the seaward mouths of the valleys, as well as the pens of the mountain slopes, this swift-winged sylph daily urges its rushing course in parties of half-a-dozen to fifty or a hundred, often mingled with other Swallows, performing mazy evolutions, circling and turning, crossing and recrossing, now darting aloft, now sweeping over the grass, till the eye is wearied with attempting to follow them. The length of its wings, which is scarcely less than that of the whole bird,—renders it a fleet and powerful flier; an attentive observation will be able to identify it, when mingling in aerial career, by a more frequent recurrence of the rapid vibration of the wings, the momentary winnowing, by which a fresh impetus is gained. There is a very interesting structure in the sternum of this bird, which as far as I know is unprecedented. The sternum, though void of emarginations, possesses two oblong foramina of large size, one on each side of the middle of the ridge, and a round one perforating the ridge itself near the front margin. As all three are closed by the usual membrane, the object may be, the decrease of weight by the abstraction of bone, while the surface for the attachment of the muscles of flight remains undiminished. It would be interesting to know whether this structure is found in the Collocaliæ of the Indian Archipelago, to which the present bird bears a strong outward resemblance.
The stomach of one, a female, which I dissected, shot while hawking among many others over Bluefields’ grass-piece, in April, was distended almost to bursting with minute insects, which on being dispersed in water, and examined carefully with a lens, proved, I believe exclusively, the winged females of a small species of ant, exceedingly numerous, all more or less comminuted.
On the 20th of March last, visiting in company with Mr. Hill the estate called Dawkins’ Saltpond, the residence of the Spanish Admiral, at the time of the conquest,—I observed several small Swallows flying above some cocoa-nut palms; they uttered, as they flew, a continued twittering warble, shrill but sweet, which attracted my attention. I commenced a careful search, with my eye, of the under surface of the fronds and spadices of one, and at length discerned some masses of cotton projecting from some of the spathes, which I concluded to be their nests. This conjecture proved correct; for presently I discovered a bird clinging to one of these masses, which I shot, and found to be this White-rumped Swift. On my lad’s attempt to climb the tree, eight or ten birds flew in succession from various parts, where they had been concealed before. The tree, however, was too smooth to be climbed, and as we watched beneath for the birds to return, one and another came, but charily, and entered their respective nests. Although several other cocoa-nuts were close by, I could not discern that any one of them was tenanted but this, and this so numerously, whence I inferred the social disposition of the bird. At some distance we found another tree, at the foot of which lay the dried fronds, spadices, and spathes, which had been, in the course of growth, thrown off, and in these were many nests. They were formed chiefly in the hollow spathes, and were placed in a series of three or four in a spathe, one above another, and agglutinated together, but with a kind of gallery along the side, communicating with each. The materials seemed only feathers and silk-cotton (the down of the Bombax); the former very largely used, the most downy placed within, the cotton principally without; the whole felted closely, and cemented together by some slimy fluid, now dry, probably the saliva. With this they were glued to the spathe, and that so strongly, that in tearing one out, it brought away the integument of the spathe. The walls of the nests, though for the most part only about a quarter of an inch thick, were felted so strongly, as to be tenacious almost as cloth. Some were placed within those spathes that yet contained the spadices; and in this case the various footstalks of the fruit were enclosed in a large mass of the materials, the walls being greatly thickened. All the nests were evidently old ones, for the Bombax had not yet perfected its cotton, and hence I infer that these birds continue from year to year to occupy the same nests, until they are thrown off by the growth of the tree. The entrance to the nests, which were subglobular, was near the bottom.
Near the middle of May, my servant Sam, being engaged at Culloden, in Westmoreland parish, cutting the fronds of the palmetto (Chamœrops) for thatching, found these little birds nestling in abundance, and procured for me many nests of the present season. Their recent construction, and perhaps the diversity of their situation—for instead of the hollow of a spathe, these were attached to the plaited surface of the fronds,—gave them a different appearance from the former specimens. Many of these I have now in my possession. They have a singularly hairy appearance, being composed almost exclusively of the flax-like cotton of the Bombax, and when separated, are not unlike a doll’s wig. They are in the form of those watch-fobs, which are hung at beds’ heads, the backs being firmly glued by saliva to the under surface of the fronds, the impressions of the plaits of which are conspicuous on the nests when separated. The thickness is slight in the upper part, but in the lower it is much increased, the depth of the cup descending very little below the opening. The cotton is cemented firmly together as in the case of the others, but externally it is allowed to hang in filamentous locks, having a woolly, but not altogether a ragged appearance. A few feathers are intermixed, but only singly, and not in any part specially. One specimen is double, two nests having been constructed so close side by side, that there is but a partition wall between them. Many nests had eggs, but in throwing down the fronds all were broken but one, which I now have. It is pure white, unspotted, larger at one end, measuring ¹³⁄₂₀ inch by ⁹⁄₂₀. The average dimensions of the nests were about 5 inches high, and 3½ wide.
The genus Tachornis seems intermediate between Cypselus and Collocalia, with considerable general resemblance to the latter. This species is perhaps Hirundo 1, of Browne.
BLACK SWIFT.[14]
Cypselus niger.
Hirundo nigra, Gmel.
The description below is made from a dried skin in very poor order, but assisted by one of Mr. Hill’s exquisite drawings, executed when the bird was recent. It was shot in 1843, near Spanish-town, in company with many others. I conclude it to be the nigra of Gmelin and Latham, as the latter ornithologist attributes that species to St. Domingo as well as Guiana.
CAVE SWALLOW.[15]
Hirundo pœciloma.—Mihi.
Mature consideration convinces me that this species is quite distinct from the H. fulva of Vieillot though closely allied to it. The present may be at once recognised by the conspicuous mottling of its shoulders and back with white and blue black, a character which, as far as I have examined, is invariable. The form of its nest also differs greatly from the bottle-like structures of the interesting bird of the Rocky Mountains.
The Cave Swallow does not appear to be in any degree migratory in Jamaica, being abundantly common at all seasons. It delights in the neighbourhood of caverns and overhanging rocks, in the hollows of which it builds its ingenious nest. About a mile from Bluefields, the sea washes a precipitous rock of no great height, on the summit of which is an old fort, with some great guns, which tradition ascribes to the old Spanish settlers, but now dismantled, and within and without overrun with spiny pinguins and logwood bushes, and tangled with creepers. I have no doubt that this was the site of the Spanish town Oristana, some remains of the houses of which may yet be seen in the provision ground of a negro peasant adjoining. The foot of the cliff is girt with irregular masses of honey-combed rock, between which the incoming tide rolls, and frets, and boils, in foaming confusion; and the front is hollowed into caves, some of which are long passages with an opening at each end, and others are merely wide-mouthed, but shallow hollows. In one of these I counted forty nests of this species of Swallow, each consisting of a half cup, built with little pellets of mud, retaining, in so damp a situation, and where the rock itself is covered with a slimy mouldiness,—their original humidity. Each was thickly lined with silk-cotton. If we imagine a pint basin divided perpendicularly through the middle, and the one-half stuck against a wall, we shall perceive the form of these nests; some, however, were both larger and deeper than this. In many instances advantage was taken of a slight hollow in the rock, which increased the capacity. In one, (it was about the middle of July,) I found three eggs; in some others the callow young, and in one two full fledged birds, which lay quietly in the nest, side by side, while their black eyes watched my motions. The parent birds flew about in affright, occasionally coming close up to the nests, and hovering as if about to alight, but scarcely one ventured in. The eggs measure about ⁸⁄₁₀ inch long, and ¹¹⁄₂₀ wide; they are white, studded with dots and spots of dull red; but in many eggs which I have examined there is much variation in size, form, and colour. The young birds scarcely differed from the adult.
In May, my kind friend Mr. Aaron Deleon, took me to a curious cavern, situated on the estate called Amity, some few miles from Savannah le Mar, but inland. Through its dark recesses a subterraneous river flows, so still and so perfectly transparent, that although two or three feet deep, I did not perceive that there was a drop of water there, but took the atoms floating on its surface, to be lodged in invisible spiders’ webs, stretched across. Numerous Swallows were flying in and out, and the roof was studded with nests similar to those above described.
Though this little Swallow manifests a decided predilection for cavernous recesses, it does not confine itself to situations so recluse. In that part of the “King’s House,” at Spanish town, which is called the Arcade, where clerks are writing, and public business is transacted every day, great numbers of these nests are affixed to the beams and joists, and the birds are continually flying to and fro. Before the year 1838, they had built in the Secretary’s Office, from time immemorial; but it was not in consequence of any molestation there, that in the Year of Freedom, they chose the vice-regal abode. Did they then recognise the administrator of England’s power as the friend of Jamaica?
In December, January, and February, the birds, though they fly in and out of the august abode without reserve, as if to maintain their right of way, do not make use of the nests; but all the rest of the year, these mud habitations are occupied. In March the old birds begin to repair and tenant their former nests; but the young, having no home ready made, are compelled to wait until the May rains have moistened the earth in the roads, to afford them mud for their structures.
But as soon as these seasonal changes have taken place, these birds may be seen congregated on the roads, in groups of fifty together, huddled at the edges of the pools formed by the daily rains, and in those places where the power of the morning sun has already evaporated the water, and the mud has begun to acquire a stiffness of consistence, which probably is more suitable for moulding to their nests. As they alight to pick up the pellets, their wings are held nearly perpendicularly over the back, and they are incessantly fluttering about, apparently hindering one another by their crowding. Many may be seen engaged, where the pools are a little wider, or where the streams that cross the road dilate into a broad surface, in sweeping backward and forward over the water, which at every turn they just kiss with their beaks. I know not whether they are drinking, or capturing minute surface insects.