← Table of contents
The birds of Jamaica

ERRATA. (continued 3)

Reading edition

One day in June, being up this road, I found two nests attached to twigs of bamboo, and one just commenced. Two parallel twigs were connected together by spiders’ webs, profusely but irregularly stretched across, and these held a layer of silk-cotton, which just filled up the space (about an inch square) between them. This was the base. The others were complete cups of silk-cotton exceedingly compact and neat, ornamented outside with bits of grey lichen, stuck about. Usually the nest is placed on a joint of a bamboo branch, and the diverging twigs are embraced by the base. The nest is about the size of half a walnut-shell, if divided not lengthwise, but transversely. To see the bird sitting in this tiny structure is amusing. The head and tail are both excluded, the latter erect like a wren’s: and the bright eyes glance in every direction. One of these contained two eggs, the other a single young nearly fledged, which, with the nest, I carried to Content to rear.

It is interesting to observe the cleanliness of animals; the dung of young birds would greatly inconvenience them in the nest, and probably cause disease; it is therefore wisely ordained that there should be some mode of getting rid of it. Swallows carry out the excrement of their young in their beaks; and this they are able to do, as at that early season it is enclosed in a tenacious jelly. I observed with admiration, and with adoration, of the tender mercy of God in directing such minutiæ as these, for the comfort of His creatures, that this little Humming-bird, while I was carrying it, elevating its body above the edge of the nest, in the bottom of which it ordinarily lay, ejected the alvine discharge in a forcible jet, to the distance of several feet.

This little nestling I attempted to rear, and had every prospect of succeeding, for it eagerly received the juice of sugar-cane, which I administered to it in a small quill, many times in the day, sometimes adding small insects, as in a former case. But on the third day I was necessitated to return to Bluefields, and rode fifteen miles with the bird in my hand, enclosed in an open box. I took every care of it; but whether from too long fasting, or from the shaking, or exposure to the sun, I know not, but it was dying when I arrived, and a few minutes put an end to its sufferings and my expectations.

Several times I have enclosed a nest of eggs in a gauzed cage, with the dam, taken in the act of sitting; but in no case did she survive twenty-four hours’ confinement, or take the slightest notice of her nest. When engaged in the attempt to domesticate a colony of Polytmus, an opportunity offered to add this minute species to my aviary. For at that time two large tamarind-trees very near the house were in full blossom, and round them the Vervain Humming-bird was swarming. I never saw so many of this tribe at once; they flocked together, as Sam truly observed, “like bees,” and the air resounded with their humming, as if in the neighbourhood of a hive. We caught several with the net, but could make nothing of them; they were indomitably timid. When turned into the room, they shot away into the loftiest angle of the ceiling, and there hovered motionless, or sometimes slowly turning as if on a pivot, their wings all the time vibrating with such extraordinary velocity as to be visible only as a semicircular film on each side. The fact that the extent of the vibration reached 180°, (or so nearly that it seemed to me such,) shews the immense power of the small muscles by which the wings are put in motion. Neither of our other species approaches either the rapidity or extent of this oscillation; and hence with this bird alone does the sound produced by the vibration of the wings acquire the sharpness of an insect’s hum. The noise produced by the hovering of Polytmus is a whirring exactly like that of a wheel put into rapid revolution by machinery; that of Humilis is a hum, like that of a large bee.

The spirit of curiosity is manifested by this little bird as well as by the larger species. When struck at, it will return in a moment, and peep into the net, or hover just in front of one’s face. The stories told of Humming-birds attacking men, and striking at the eyes with their needle-like bills, originated, I have no doubt, in the exaggeration of fear, misinterpreting this innocent curiosity.

Fam.—CERTHIADÆ.—(The Creepers.)

BLACK AND WHITE CREEPER.[27]

Mniotilta varia.

Motacilla varia, Linn.

Sylvia varia, Lath.

Certhia maculata, Wils.

Mniotilta varia, Vieill.

Certhia varia, Aud. pl. 90.

This pretty bird, whose lot has been to oscillate in the systems of naturalists from the Warblers to the Creepers and from the Creepers to the Warblers, appears to have as much ambiguity in its manners as in its structure. One day I noticed it, and watched its proceedings, in one of the spreading Black-withes, that form large tangled masses of long slender branches over a clear space of mud in the morasses, the topmost stratum of which alone is furnished with leaves, but that dense enough, not only with its own foliage, but also with the drapery of convolvulus that is usually hung in profusion over it. The little bird was mounting from the bottom hopping from twig to twig, searching and picking as it went up; when it reached the bushy top, it suddenly descended, apparently by dropping perpendicularly to the bottom, where it picked a little about the mud, then mounted gradually, and dropped as before. After proceeding thus two or three times, I secured it.

At other times it affects the trunks of trees, even large ones, like a true Creeper, hopping diagonally up the perpendicular bole, and when at a good height, dropping down upon the wing, to alight again near the root, and proceed upward in another line. Now and then it stops to pick small insects from the crevices of the bark: and this sort of food I have always found in its stomach.

It is rather common in Jamaica during the winter months: we first saw it on the 26th of September, and last on the 30th of April.

The following interesting note accompanies a very correct drawing of this species by Robinson (Birds: large Folio):—“Motacilla alba et nigra varia.—It was pursued by a Hawk, and took sanctuary in Chateau-morant House. Mr. Holladay, overseer at Chateau in Clarendon, made me a present of the live bird, December 24th, 1760. It was very tame, and so hungry that it picked some feathers out of a dead bird, and ate them. It weighed somewhat less than two drachms.”

Fam.—TURDIDÆ.—(The Thrushes.)

HOPPING DICK.[28] Twopenny Chick.

Merula leucogenys.

Turdus leucogenys, Gmel.

Merula solicitor, Hill.

The birds on which the peasantry in any country have conferred homely abbreviations of human names, are, I think, only such as have something lively and entertaining in their manners. Examples of familiar birds will at once occur to an English reader, and the subject of the present note is by no means an exception to the rule. He is one of the liveliest of our Jamaican birds: in woody places his clear whistle perpetually strikes the ear of the passenger, as he sits among the close foliage, or darts across the glade. Not unfrequently we are startled by a shrill scream in some lonely place, and out rushes the Hopping Dick, jumping with rapidity across the road, almost close to our horse’s feet. He greatly reminds me of the English Blackbird, in his sable plumage, and bright yellow beak, but especially when hopping along the branches of some pimento tree, or upon the sward beneath, in those beautiful park-like estates called pens. The keen glancing of his eye, his quick turns and odd gesticulations, the elevation of his long tail almost erect, his nods and jerks, have in them an uncommon vivacity, which is not belied by his loud voice, as he repeats a high mellow note four or five times in rapid succession, just preparatory to, or during, his sudden flights from tree to tree. His notes are various: sometimes we hear him in the lone wood, uttering, click, click, click, without variation of tone or intermission, for many minutes together. His song which I have heard only in spring, is rich and mellow, much like the English Blackbird’s: he sits in some thick tree, or wood, particularly at earliest dawn, and pours forth his clear notes in a broken strain, and often in a subdued tone, as if singing only to please himself.

I happened to wound slightly two of these birds on the same day, which I placed in a cage. They were free and easy from the first, very clamorous, lively and even headlong in their sudden movements. I found that they would seize and devour with eagerness cockroaches, hard beetles, worms, and even small lizards. I gave them a bunch of the ripe, but dry and insipid, berries of a species of ficus, which they readily picked off and ate. The fruit of this fig they are fond of in a state of freedom; and such is their impudence that they prevent the Baldpate Pigeons, though so much bigger, from partaking. The Baldpates would willingly eat the little figs also, but the Hopping Dicks scream and fly at them, and peck their backs, so as to keep them fluttering from branch to branch, reluctant to depart, yet unable to eat in comfort.

At the break of day, if we pass along a wooded mountain road, such as that lonely one at Basin-spring, in Westmoreland, particularly when the parching winds called norths have set in, in December and January,—we see the Hopping Dicks bounding singly along the ground in every part; but during the day they resort in numbers to the diminished springs and ponds which yet remain, where, after quenching their thirst, they enjoy the luxury of a bathe.

In the high mountains behind Spanish Town, this bird is called the Twopenny chick; but in the parishes of Westmoreland and St. Elizabeth, I have heard him distinguished only by the homely appellation which I have adopted. He is not confined to any particular locality. Dr. Chamberlaine (Jam. Alm.) has “never seen him in the lowlands.” But around Bluefields he is abundant, especially in the little belt of wood that girds the sandy sea-beach at Belmont, where one may meet with him at all times. In the pastures of Mount Edgecumbe he is no less common. In the highest districts, as Bluefields Peaks, though I have sometimes seen him, he is chiefly represented by his congener, the Glass-eye: in the solitudes of Basin-spring, a lower elevation, both species are numerous.

In some “Contributions to Ornithology,” by Dr. Richard Chamberlaine, published in the Companion to the Jamaica Almanack for 1842, this bird is described. The following observations are there quoted from a letter of Mr. Hill’s to the Doctor:—“I paid a visit the other day to the Highgate mountains, a district in which our native Ouzel, the Hopping Dick, is exceedingly abundant. On asking one morning the name of the bird, whose clear, mellow-toned whistle I was then listening to, a negro told me it was the Hopping Dick, and that they ‘always hear him when the long days begin.’ The long days had not yet begun; but at early dawn, while the distant horizon was seen but faintly gleaming through the dull grey break of daylight, and many of these Merles were gliding from one thicket to another, and dashing across the road with that bounding run from which they derive their sobriquet of Hopping Dick, one bird anticipated the season of song, by repeatedly sounding two or three cadences of that full deep whistle with which he salutes the lengthening year.

“The forests skirting the mountain are his favourite haunt. If he frequents the open slopes and crests of the hills, he glides from tree to tree, just above the surface of the grass. If he rises above the lower branches of the pimento, or into some of the loftier shrubs, it is to visit the Tillandsias, or parasitical wild-pines, to drink from within the heart-leaves at those reservoirs of collected dews which are the only resource of the birds in these high mountains. His dark sooty plumage, his brilliant orange bill, and his habit, when surprised or disturbed, of escaping by running or flying low, and sounding all the while his alarm scream till he gets away into the thicket, completely identify him with the European Blackbird.

“It was in the month of July, in 1834, that I first heard the song of this Ouzel, which I would call Merula Saltator, as this name preserves his distinctive sobriquet of Hopping Dick, and refers to his characteristic length of legs, both at the tarsus and the thighs. The shock of an earthquake had wakened all the living tenants of the plantation at which I was staying, when the voice of this bird, as the alarm lulled into silence, was heard from a small coppice of cedar-trees, clear and mellow. Though it was less varied than the song of the European Blackbird, it was very much like its tones when it is heard over distant fields in a summer’s morning. I had been apprised that I should hear it there, for it had sung in that grove daily at that season for three or four years; and though under the disadvantage of being an anticipated song, it was a very agreeable recognition of the melody of the European bird.

“The next time I heard his music was in the month of May, 1836, in the same mountains. The rains of the season had terminated, or only mid-day showers fell, the mornings and evenings being refreshing and brilliant It was now not a single one of these birds that I heard singing lonely in a sequestered cluster of trees, but a hundred of them far and near, blending their voices together, or vying with each other in rivalry of song. My frequent weekly journeys in these districts, from this period to the end of August, were always cheered by this simultaneous outburst of melody from the Merula saltator.”

I found a nest of this bird one day in the middle of August; it was affixed to the highest perpendicular limb of a rather tall pimento in Mount Edgecumbe, and consisted of a rude cup formed of the slender roots of pimento, and placed on a platform of leaves and small twigs. It contained two young, almost fledged, which flew to the ground before they could be seized,—and one abortive egg. The young displayed the plumage of the adult, even to the white webs on the two coverts; but the eyes were dark greyish-brown, the beak blackish, and the feet, dull, horny yellow. The egg measures 1⁴⁄₁₀ inch: by ⁹⁄₁₀: it is white, thickly splashed with dark and pale reddish-brown. Sometimes, as I have been informed, a decaying stump is selected, or any other convenient hollow, into which the bird carries “plantain trash,” or similar materials, and forms a rude nest, laying three or four eggs. And Mr. Hill gives me a statement of a locality which is intermediate between these; observing, “A friend of mine found the nest of a Hopping Dick. It was built amid the dry leaves that had lodged within the forks of a low branch of a mango-tree. It was a structure of small sticks, loosely woven, in the centre of which the young birds nestled among dried foliage.”

GLASS-EYE.[29] Shine-eye.—Fish-eye.

Merula Jamaicensis.

Turdus Jamaicensis, Gm.—Lath. Ind. Or. i. 328.

Merula leucophthalma, Hill.

This is exclusively a mountain bird; inhabiting the very same localities, and subsisting on the same food as the Solitaire, presently to be described; the pulpy berries of a Scrophularious shrub, which the negroes thence call Glass-eye berry. I have never found any animal substance in the stomach of this species, numbers of which I have examined; one in December contained many of the little scarlet figs, from the tree on which I shot it: in February the green pimento-berries are devoured by them; and later in the spring, it appears, the shining fruit of the Sweetwood (Laurus) is attractive to them. On the 30th of March, my lad shot a male Glass-eye by the road-side at Cave, scarcely a stone’s throw from the sea, and level with it; the stomach contained the berries of this Laurus, which is abundant just there. This is the only instance in which I ever heard of the species, except in a mountain locality.

The common names of this bird are bestowed in allusion to the tint of the iris of the eye: this, as Mr. Hill observes, “is not absolutely white, but so transparently suffused with a hue of olive, that the eye has the look of very common glass.”

The figure, attitudes, and motions of the Glass-eye are those of its fellow, the Hopping Dick; it is, however, much more recluse, and jealous of being seen. The dashing manner of flight across the narrow wood-paths are the same in both birds, but the loud and startling tones of the lowland bird are wanting in this. The Glass-eye has but one note that I have heard; a single low “quank,” frequently repeated as he hops from bush to bush, or plunges into the thicket. Dr. Chamberlaine attributes to him “the same loud sonorous chirp as he stealthily scuds from one dark recess of the forest to another;” but I should think him mistaken, were it not that Robinson, who gives a very correct drawing of the species by the name of Turdus capite ferrugineo, and describes it as common in the Liguanea mountains, affirms that “it whistles like our English Blackbirds.” (MSS.)

The Woodthrush of Wilson, (Turdus mustelinus, Gm.,) a delightful songster, is a regular annual visitor in the neighbourhood of Spanish Town, but I have not seen it.

MOCKING BIRD.[30] “Nightingale.”

Mimus polyglottus.

Turdus polyglottus, Linn.—Aud. pl. 21.

Mimus polyglottus, Boie.

Orpheus polyglottus, Sw.

One of the very commonest of birds in Jamaica, bold and forward in his manners, inviting rather than avoiding notice, of striking though not showy colours, the Mocking-bird would be sure to attract the attention of a stranger, even were he destitute of those unrivalled powers of song that have commanded the praise of all auditors. The faculty of imitating the voices of other birds, which has given to this species its ordinary appellation, has been ably described by Wilson and others, as well as the variety of notes, apparently original, which it commands. The former has often caused me no small disappointment; hearing the voice of, as I supposed, some new bird, or some that I was in want of, I have found, after creeping cautiously and perhaps with some difficulty to the spot, that it proceeded from the familiar personage before us. With respect to the latter, I have been assured by an observant friend, George Marcy, Esq., of the Kepp, that he, on one occasion, counted no less than eighteen different notes, proceeding from a Mocking-bird perched on a tree in his garden.

It is in the stillness of the night, when, like his European namesake, he delights

“—— with wakeful melody to cheer The livelong hours,”

that the song of this bird is heard to advantage. Sometimes, when, desirous of watching the first flight of Urania Sloaneus, I have ascended the mountains before break of day, I have been charmed with the rich gushes and bursts of melody proceeding from this most sweet songster, as he stood on tiptoe on the topmost twig of some sour-sop or orange tree, in the rays of the bright moonlight. Now he is answered by another, and now another joins the chorus, from the trees around, till the woods and savannas are ringing with the delightful sounds of exquisite and innocent joy. Nor is the season of song confined, as in many birds, to that period when courtship and incubation call forth the affections and sympathies of the sexes towards each other. The Mocking-bird is vocal at all seasons; and it is probably owing to his permanency of song, as well as to his incomparable variety, that the savannas and lowland groves of Jamaica are almost always alive with melody, though our singing birds are so few.

“It is remarkable,” observes Mr. Hill, “that in those serenades and midnight solos, which have obtained for the Mocking-bird the name of the Nightingale, and which he commences with a rapid stammering prelude, as if he had awaked, frightened out of sleep, he never sings his songs of mimicry; his music at this time is his own. It is full of variety, with a fine compass, but less mingled and more equable than by day, as if the minstrel felt that the sober-seeming of the night required a solemnity of music peculiarly its own. The night-song of the Mocking-bird, though in many of its modulations it reminds us of that of the Nightingale of Europe, has less of volume in it. There is not more variety, but a less frequent repetition of those certain notes of extacy, which give such a peculiar character, and such wild, intense, and all absorbing feeling to the midnight song of the European bird. Though the more regulated quality of the song of our Nightingale is less calculated to create surprise, it is the more fitted to soothe and console; and that sensation of melancholy which is said to pervade the melody of the European minstrel, is substituted in the midnight singing of our bird by one of thoughtful and tranquil delight.”

The nest of the Mocking-bird is not so elaborate a structure as that of many birds. It is built with little attempt at concealment in some bush or low tree, often an orange near the dwelling-house. One now before me, was built in a bunch of plantains. It consists of a rude platform of loose twigs, in which are interlaced many shreds of old rags; this frame supports and encloses a rather neat cup, composed entirely of fine fibrous roots. Another has the frame almost wholly of rags, from canvas to lace; and the cup of thatch-threads, and horse-hair. Three eggs are commonly laid, measuring ¹⁹⁄₂₀ by ⁷⁄₁₀ inch, of a pale bluish-green, dashed with irregular blotches of pale reddish-brown: they are not perfectly regular in form, their oval having more or less tendency to a cylindrical shape, rather abruptly flattened at the ends. When young are in possession, their presence is no secret; for an unpleasant sound, half hissing, half whistling, is all day long issuing from their unfledged throats; delightful efforts, I dare say, to the fond parents. At this time the old birds are watchful and courageous. If an intruding boy or naturalist approaches their family, they hop from twig to twig, looking on with outstretched neck, in mute but evident solicitude; but any winged visitant, though ever so unconscious of evil intent, and though ever so large, is driven away with fearless pertinacity. The saucy Ani and Tinkling instantly yield the sacred neighbourhood, the brave Mocking-bird pursuing a group of three or four, even to several hundred yards’ distance; and even the John-crow, if he sail near the tree, is instantly attacked and driven from the scene. But the hogs are the creatures that give him the most annoyance. They are ordinarily fed upon the inferior oranges, the fruit being shaken down to them in the evenings; hence they acquire the habit of resorting to the orange-trees, to wait for a lucky windfall. The Mocking-bird feeling nettled at the intrusion, flies down and begins to peck the hog with all his might:—Piggy, not understanding the matter, but pleased with the titillation, gently lies down and turns up his broad side to enjoy it; the poor bird gets into an agony of distress, pecks and pecks again; but only increases the enjoyment of the luxurious intruder, and is at last compelled to give up the effort in despair.

In St. Domingo the Mocking-bird is no less common than in Jamaica: it is there called by the French inhabitants Rosignol, which is but a modification of Rosignor, or lord of the rose, the Spanish name of the Nightingale, probably of Moorish origin.

BLACK-CHEEKED YELLOW-THROAT.[31] Maryland Yellow-throat. Wils.

Trichas Marylandica.

Turdus trichas, Linn.

Sylvia trichas, Lath.—Aud. pl. 23.

Trichas Marylandica, Sw.

We have now arrived at an extensive group of birds of small size, and delicate form, mostly known by the name of Warblers. All of them are merely winter visitants in Jamaica, the greater number retiring to the Northern continent to breed and spend the summer. To Wilson’s and Audubon’s descriptions, I refer the reader, as I have scarcely anything to add to their accounts of these birds.

The Yellow-throat, one of the most beautiful of them, was first seen by me on the 8th of October, on which day I obtained two males, in distinct localities. I do not think the species had arrived long, though some of the Sylvicolæ had been with us nearly two months, for I and my servants were in the woods every day seeking for birds, and this species is too striking to be easily overlooked. In the latter autumn months it was quite common, particularly in marshy places: I have seen it in some numbers hopping busily about the bulrushes in a pond, even descending down the stems to the very surface of the water, and picking minute flies from thence. The stomachs of such as I have examined, contained fragments of beetles and other insects.

In the spring, it seems to linger longer than its fellows; for the last warbler that I saw was of this species, on the 1st of May. Yet Wilson mentions that it habitually appears in Pennsylvania about the middle, or last week, of April; and that it begins to build its nest about the middle of May. The migration of the short-winged birds is probably performed in straggling parties, and extends over a considerable period of time; individuals remaining some time after the greater number have departed.

WORM-EATER.[32]

Vermivora Pennsylvanica.

Sylvia vermivora, Lath.

Dacnis vermivpra, Aud. pl. 34.

Vermivora Pennsylvanica, Sw.

This is a scarce bird with us. Some three or four specimens are all that have occurred to my observation. It seems, however, to spread rather widely over the diversities of mountain and lowland; for, while the first was obtained on the top of the Bluefields Peak, the next was found close to the sea-shore. Its habits are constant: for we have always observed it perched transversely on the dry trunks of slender dead trees, engaged in peeping into, and picking from, the crevices of the bark. In the stomachs of those which I have examined, I have found comminuted insects. Spiders and caterpillars form the chief portion of its food, according to Wilson.

It is too rare to warrant an opinion as to the period of its arrival or departure: I first met with it on the 7th of October.

WATER THRUSH.[33] Bessy Kick-up.—River-pink. (Rob. MSS.)

Seiurus Noveboracensis.

Motacilla Noveboracensis, Gm.—Aud. pl. 426.

Turdus aquaticus, Wils.

Seiurus Noveboracensis, Sw.

I first saw this amusing species about the end of August, around the muddy margins of ponds in St. Elizabeth and Westmoreland; and immediately afterward they became so abundant, that individuals were to be seen running here and there on the road, all the way from Bluefields to Savanna-le-Mar, especially along the sea-shore, and by the edges of morasses; not at all associating, however. They run rapidly; often wade up to the heel in the water, or run along the twigs of a fallen tree at the brink, now and then flying up into the pimento and orange trees. When walking or standing, the tail is continually flirted up in the manner of the Wagtails, whence the local name of Kick-up, though, perhaps, none but a negro would consider a motion of the tail, kicking. The resemblance of this bird to the Wagtail, Wilson has noticed, and it is very striking in many respects. It walks among the low grass of pastures, picking here and there, wagging the tail, and uttering a sharp chip. Now and then it runs briskly, and snatches something, probably a winged insect, from the grass. Wilson praises its song very highly; in its winter residence with us it merely chips monotonously. The stomachs of several that I have dissected contained water-insects in fragments, and one or two small pond shells.

There is a remarkable analogy in the Water Thrushes to the Snipes and Plovers, in their habits of running by the side of water, of wading, and of flirting up the hinder parts; in the height of the tarsi; and in the elongation of the tertials. The Pea-Dove, which frequents water more than any other of our Doves, has longer tertials than any. Is there any connexion between the lengthening of these feathers, and aquatic habits?

GOLD-CROWNED THRUSH.[34] Land Kick-up.

Seiurus aurocapillus.

Turdus aurocapillus, Linn.—Aud. pl. 143.

Sylvia aurocapilla, Bonap.

Seiurus aurocapillus, Sw.

The speckled breast, rich fulvous crown, and warm olive back, make this a very pretty bird. His manners are much like those of his cousin Bessy, running along with much wagging of the tail, and chirping tsip, tsip, incessantly. He is, however, less aquatic in his predilections. I first observed the species about the middle of September; it was on a low part of the road by the side of a morass. Its attitude struck me, as it was running on the ground with the tail held almost perpendicularly upwards. In the stomach, a muscular gizzard, I have occasionally found various seeds, gravel, mud-insects, caterpillars, and small turbinate shells. I was one day amused by watching two, unassociated, walking about a place covered with dry leaves, beneath some trees. I was unseen by them, though quite close. The tail of each was carried quite perpendicular as they walked, which gave a most grotesque effect; but, as if this elevation were not sufficient, at almost every step they jerked it up still higher, the white under-coverts projecting in a puffy globose form.

Though this species arrives in Jamaica rather later than the preceding, they depart together, about the 20th of April: and soon after this their appearance in the United States is recorded. Unlike the preceding, the present species is said to be, even in summer, destitute of song.

BLUE YELLOW-BACK WARBLER.[35]

Parula Americana.

Parus Americanus, Linn.

Sylvia Americana, Lath.—Aud. pl. 15.

Sylvia pusilla, Wils.

Parula Americana, Bonap.

This pretty little species, so much in habits and appearance like the European Tits, arrives in Jamaica early in September, and retires late in April, for we last saw it on the 20th. During the autumn and winter it was among the most common of our warblers. In the morasses, especially, they were to be seen in numbers, yet not in company, making the sombre mangrove-woods lively, if not vocal. They are active and restless, hopping perpendicularly up the slender boles, and about the twigs, peeping into the bases of the leaves, and crevices of the bark, for insects.

The female, identified by dissection, has all the colours paler, but agrees with the male in their variety and distribution. Individuals, however, were found in September, which had the blue plumage of the head and of the rump, tipped with yellow, imparting a green tinge to those parts.

YELLOW-RUMP WARBLER.[36]

Sylvicola coronata.

Motacilla coronata, Linn.—Aud. pl. 153.

Sylvicola coronata, Sw.

I have little to say of this changeable species. It occurs but sparsely with us, coming rather late in the autumn, when the plumage is undergoing its transformation, so well detailed by Wilson. On only one occasion have I observed them numerous; towards the latter part of March, on the estate called Dawkins’ Saltpond, near Spanish town, many were hopping about the Cashaw trees (Prosopis juliflora) that abound there. All of these that I examined, had the yellow of the crown obscured, and some almost obliterated. One which I shot in October did not display it at all, while one in January had the hue very brilliant, but only at the bases of the coronal feathers; exposed or concealed as in some of the Tyrants. As far as I have observed, the manners of this bird are those of a Flycatcher, capturing minute insects on the wing, and returning to a twig to eat them. The stomach is usually filled with a black mass of minute flies.

YELLOW-THROAT WARBLER.[37]

Sylvicola pensilis.

Sylvia pensilis, Lath.—Aud. pl. 85.

Sylvia flavicollis, Wils.

Sylvicola pensilis, Bonap.

Wilson has justly observed that the habits of this lovely bird are those of a Tit or a Creeper. I have usually observed it creeping about the twigs of trees, or among the blossoms. The first I met with was thus engaged, creeping in and out, and clinging to the beautiful and fragrant flowers that grew in profuse spikes from the summit of a papaw-tree. It is one of the earliest of our visitors from the north, for this was on the 16th of August; and it remains until April among the sunny glades of our magnificent island. The stomach of such as I have examined was large, and contained caterpillars of various sizes and species. An individual in March, which I proved by dissection to be a female, did not differ in intensity of colouring, or any other appreciable respect, from the male. The eggs in the ovary at that season, were distinguishable, but minute.

YELLOW RED-POLL WARBLER.[38]

Sylvicola æstiva.

Sylvia æstiva et petechia, Lath.—Aud. pl. 95.

Sylvia citrinella et petechia, Wils.

Sylvia Childrenii (young,) Aud. pl. 35.

Sylvicola æstiva, Sw.

Of this very beautiful species, which has been described under so many names, I have specimens in much diversity of plumage, from that in which the chestnut crown, and spots of the breast are deep and conspicuous, to that in which there is no trace either of the one or the other. There is little in their manners to distinguish them from others of this pretty family. They arrive in Jamaica in September, and depart in April; and, like their fellows, hop about low trees, feeding on small insects. In March, I observed it rather numerous, hopping about the Cleome pentaphylla, and other low shrubs which were then in flower, on the banks of the new cut of the Rio Cobre, not half a mile from the sea of Kingston Harbour. Whenever I have seen it, it has been very near the sea.

AURORA WARBLER.[39]

Sylvicola eoa.—Mihi.

The pair of singularly marked Warblers which I describe below, were shot on the 21st and 24th of January at Crabpond. That the male in summer plumage would be much more brilliant than my specimen, I have no doubt, for the latter is inferior to the female, and the patched character of the plumage indicates that a seasonal change was then proceeding. If it has been described in its nuptial livery I have failed to recognise it. The male, which was the first obtained, was hopping about the mangroves, which are abundant at the marshy place named, from the summits down to the very surface of the water; and the female was one of a pair that were toying, and chasing each other through the branches of the same trees. At this time, the ovary was scarcely developed, the ova being distinguishable only with a lens. The stomach, in each case, was filled with a black mass of insects.

RED-BACKED WARBLER.[40] Prairie Warbler.—Wils.

Sylvicola discolor.

Sylvia discolor, Vieill.—Aud. pl. 14.

Sylvia minuta, Wils.

It is before the fierce heat of summer has begun to abate in the prairies of the west, that this little bird seeks its winter quarters. On the 18th of August I first met with it, on which day I shot two in different localities. One was hopping hurriedly about low bushes, and herbaceous weeds, not a foot from the ground, examining every stalk and twig, as it proceeded regularly but rapidly along the road-side, for insects. The other was differently engaged. It flew from a bush by the way-side as far as the middle of the road, when hovering in the air a few feet from the ground, it fluttered and turned hither and thither, and then flew back to nearly the same spot as that whence it had started. In a second or two it performed exactly the same manœuvres again; and then a third time, preventing, by the irregularity of its contortions, my taking aim at it, for some time. I have no doubt it was capturing some of the minute dipterous flies which were floating in the declining sun, in numerous swarms; but in a manner not usual with the Warblers. The stomach, in each specimen, was full of small fragments of insects. From that period to April, on the 11th of which month I last saw it, it was a very common resident in the bushes and low woods.

Wilson describes the markings of the female as less vivid than those of the male; but two of that sex, which I shot in January, were in no respect inferior to the brightest males. Some have the red spots of the back almost, or even quite, obliterated; but this is not a sexual distinction.

BLACK-THROATED BLUE WARBLER.[41]

Sylvicola Canadensis.

Motacilla Canadensis, Linn.

Sylvia Canadensis, Lath.—Aud. pl. 155.

Sylvia sphagnosa (young), Bonap.

In its winter residence with us, the Black-throat prefers the edges of tall woods, in unfrequented mountainous localities. I have scarcely met with it in the lowlands. The summits of Bluefields Peaks, Bognie and Rotherwood, are where I have been familiar with it. It was there that Sam shot the first specimen that I obtained, on the 7th of October, and at the same lofty elevation. I afterwards saw it repeatedly. Three or four of these lovely birds frequently play together with much spirit, for half an hour at a time, chasing each other swiftly round and round, occasionally dodging through the bushes, and uttering, at intervals, a pebbly chip. They often alight, but are no sooner on the twig than off, so that it is difficult to shoot them. I have observed one peck a glass-eye berry, and in the stomachs of more than one, I have observed many hard shining black seeds. But more frequently it leaps up at flies and returns to a twig. At other times I have noticed it flitting and turning about in the woods, apparently pursuing insects, and suddenly drop perpendicularly fifteen or twenty feet, to the ground, and there hop about. Restlessness is its character: often it alights transversely on the long pendent vines and withes, or on slender dry trees, hopping up and down them without a moment’s intermission, pecking at insects. It is generally excessively fat, and what is rather unusual, the fat is as white as that of mutton.

In the middle of March I met with it in the neighbourhood of Spanish town, and, on the 9th of April, Sam found it at Crabpond, for the last time, soon after which it, no doubt, deserted its insular for a continental residence.

The form of the beak as well as the habits, of this bird, indicate an approach to the Flycatchers.

In the Ornithology of M. Ramon de la Sagra’s Cuba, this species is figured, under the name of Bijirita, which, however, appears to be common to the Warblers. “Though migratory, it seems to breed occasionally in the Antilles, for M. de la Sagra has killed in Cuba, young ones, which were doubtless hatched in the island.”

OLIVE WARBLER.[42]

Sylvicola pannosa.—Mihi.

The bird described below, a sombre exception to a particularly brilliant family, I cannot refer to any species with which I am familiar; it may, however, be the female of a recorded species. I regret that I did not ascertain the sex of the individual described, the only one that ever fell into my hands. Nor can I give any information concerning it, but that it was shot by Sam, at Basin-spring, on the 8th of October, hopping about low bushes.

ARROW-HEADED WARBLER.[43]

Sylvicola pharetra.—Mihi.

This is another species, of which I have but a single specimen. It was shot on the 9th of February, in Bognie woods, on the top of Bluefields Peak. I know nothing of its manners, but that it was engaged, as Warblers commonly are, hopping on trees, and peeping for insects. The specimen was a male. Its general aspect is like that of the Black and white Creeper, but it may be distinguished at once by comparison; the colours in that being distributed in greater masses, and disposed in broad stripes; in this, in small mottlings, or thick spotting, which difference is especially observable on the head. The beak, also, though partly shot away in my specimen, is decidedly that of a Sylvicola.

Fam.—MUSCICAPADÆ.—(The Flycatchers.)

REDSTART FLYCATCHER.[44]

Setophaga ruticilla.

Musicapa ruticilla, Linn.—Aud. pl. 40.

Motacilla flavicauda, (fem.) Gmel.

Setophaga ruticilla, Sw.

The great family of Flycatchers are distinguished by their depressed beak and rictal bristles, and by their general habit of capturing flying insects on the wing, and returning to a resting place to swallow them. The species, before us, however, a bird of remarkable elegance, both of form and colour,—combines with this habit, those of the Warblers; Wilson’s assertion to the contrary notwithstanding. It is particularly restless, hopping from one twig to another through a wood, so rapidly, that it is difficult to keep it in sight, though conspicuous from its brilliant contrast of colours; yet it is not a shy bird. A good deal of its insect food it obtains by picking it from the twigs and flowers. About the end of the year, a male was in the habit of frequenting the lawn of Bluefields House, day after day. In the early morning, while the grass was yet wet with dews, it might be seen running on the ground, at which time its long tail being raised at a small angle, and the fore parts of its body depressed, it had much of the aspect of a Wagtail. It ran with great swiftness hither and thither, a few feet at a time, and during each run, the wings were opened and vibrated in a peculiar flutter with great rapidity. It was, I am sure, taking small insects, as now and then it turned short. Sometimes, instead of running, it took a short flight, but still close to the turf.

One which was wounded in the wing, I put into a cage; on the floor of which it sat, looking wildly upwards, the beautiful tail being expanded like a fan, so as to display the orange-colour on each side. All the while it chirped pertinaciously, producing the sharp sound of two quartz pebbles struck together.

This was the very first of the migrant visitors from the North that I met with, a female having been killed in the mountains of St. Elizabeth as early as the 10th of August. We lost sight of it again about the 20th of April; so that this species remains in the islands upwards of eight months. Yet nearly four weeks before this, I observed a pair engaged in amatory toying, pursuing each other to and fro among the pimento trees.

On the 8th of May, 1838, being at sea in the Gulf of Mexico, not far from the Dry Tortugas, a young male of this lovely species flew on board. It would fly from side to side, and from rope to rope, as if unwilling to leave the vessel, but occasionally it would stretch off to a long distance, then turn round, and fly straight back again; it was not at all exhausted. While I held it, it squeaked and bit at my hand violently and fiercely.

BUFF-WINGED FLAT-BILL.[45]

Myiobius pallidus.—Mihi.

There is much resemblance between this species and the Tyrannula megacephala of Swainson’s Birds of Brazil, pl. 47; but they are manifestly distinct.

In unfrequented mountain roads, bordered by deep forests, the Flat-bill is very common, and from its fearlessness easily obtained. In the autumn months, the traveller may observe a dozen or more in the course of a mile, sitting on the projecting branches of the way-side woods. There is, however, nothing like association of one with another; like the other Tyrants, it is quite solitary, at least in its occupation. It flies very little, the wings being short and hollow; but sits on a twig, and leaps out at vagrant flies, which it catches with a loud snap, and returns; it utters a feeble squeak as it sits. Sometimes it emits a weak wailing cry, as, it flits from one tree to another.

The analogies often observed between animals possessing no affinity, is curious. The flat, weak bill, darker above than below, the general form, the hollow wings, the loose plumage, and the habit of sitting on a low twig unmoved by the presence of man, this species possesses in common with the Tody.

BLACK-BILLED FLAT-BILL.[46]

Myiobius tristis.—Mihi.

A very common species, frequenting the edges of high woods and road-sides, like the preceding, the manners of these birds being nearly the same. It is a skilful fly-catcher, and a voracious one. I have taken a Libellula of considerable size from the stomach of one, which not only filled that organ, but extended through the proventriculus to the œsophagus: the head was downward, which position was of course the most favourable for being swallowed.

When taken in the hand, it erects the crown-feathers, and snaps the beak loudly and often, uttering shrill squeaks also, at intervals. Its note is one of the very earliest; even before the light of day has begun to dim the brilliancy of the morning star, this little bird is vocal. A single wailing note, somewhat protracted, is his ordinary voice, particularly sad to hear, but sometimes followed by one or two short notes in another tone.

I have never met with the nest of either this or the preceding species, but Robinson (MSS. ii. 98,) describing this bird as “the Lesser Loggerhead of Jamaica,” says, “they have three young, generally reared in any hollow place of a tree in June.” He adds, “they have no note;” but in this he was in error.

FOOLISH PETCHARY.[47] Little Tom-fool.

Myiobius stolidus.—Mihi.

For a time I considered this to be the Pewee of Wilson, but its superior size, grey throat, and rufous edges of the wing and tail, have convinced me that it is quite distinct. I have little information to give concerning it that would distinguish it from the other Tyrants. It resides in Jamaica permanently, and is of rather common occurrence, at the edges of woods; it manifests, perhaps, less fear of man than even its congeners, often pursuing its employment of catching insects though a person stand beneath the twig which it has chosen as a station. If it does remove it usually perches again a few yards off, and sits looking at the stranger.

I have not found its nest; but near the end of August, I met some negro boys who had three young ones of this species, which they had just taken from the nest, situated, as they described, in a hollow stump.

GREY PETCHARY.[48]

Tyrannus Dominicensis.

Muscicapa Dominicensis, Linn.—Aud. pl. 170.

Tyrannus griseus, Vieill. Ois. de l’Am. 46.

Tyrannus Dominicensis, Bonap.

The history of this bird shall be mainly told by my valued friend Mr. Hill. “It is along the sea-side savannas and pastures, and among the adjacent hills and valleys, that the migratory flocks of the Grey Petchary swarm at the beginning of September. Occasional showers have given a partial freshness to the lowland landscape; the fields have begun to look grassy and green, and the trees to brighten with verdure, when numbers of these birds appear congregated on the trees around the cattle ponds, and about the open meadows, hawking the insect-swarms that fill the air at sun-down. No sooner do the migrant visitors appear on our shores, than the several birds of the species, that breed with us, quit their nestling trees, and disappear from their customary beat. They join the stranger flocks, and gather about the places to which the migratory visitors resort, and never resume their ordinary abodes till the breeding season returns.

The migrant visitors do not appear among us many days before they become exceedingly fat: they are then eagerly sought after by the sportsman, who follows the flocks to their favourite haunts, and slaughters them by dozens. The Petchary is not exclusively an insect-feeder;—the sweet wild berries tempt him. In September the pimenta begins to fill and ripen, and in these groves the birds may always be found, not so much gathered in flocks as thickly dispersed about. It is, however, at sunset that they exclusively congregate; when insect life is busiest on the wing. Wherever the stirring swarms abound, they may be seen ranged in dense lines on the bare branch of some advantageous tree. By the end of September, the migrant Petcharies quit us, leaving with us most of those which bred with us.”

“The Petchary is among the earliest breeders of the year. As early as the month of January the mated pairs are already in possession of some lofty and commanding tree, sounding at day-dawn that ceaseless shriek, composed of a repetition of some three or four shrill notes, very similar to the words pecheery—pecheery—pe-chēēr-ry, from which they receive their name. To this locality they remain constant till the autumn. They then quit these haunts, and congregate about the lowland ponds. At some hour or two before sunset, they assemble in considerable numbers to prey upon the insects that hover about these watering-places. They are then observed unceasingly winging upward and downward, and athwart the waters, twittering and shrieking, but never flying far. They dart off from some exposed twig, where they had sat eight or ten in a row, and return to it again, devouring there, the prey they have caught. Their evolutions are rapid; their positions of flight are constantly and hurriedly changing; they shew at one while all the outer, and at another all the inner plumage; and they fly, checking their speed suddenly, and turning at the smallest imaginable angle. There are times when the Petchary starts off in a straight line from his perch, and glides with motionless wings, as light and buoyant as a gossamer, from one tree to another. When he descends to pick an insect from the surface of the water, his downward course is as if he were tumbling, and when he rises in a line upward, he ascends with a curious lift of the wings, as if he were thrown up in the air, and were endeavouring to recover himself from the impetus.

“The congregated flocks disappear entirely before the month of October is out. It is only in some five or six weeks of the year that they are reconciled to association in communities. At all other times they restrict their company to their mates, and permit no other bird to divide with them their solitary trees.

“From the window of the room in which I am writing, I look out upon a very lofty cocoa-nut tree, in the possession of a pair of Petcharies. Long before the voice of any other bird is heard in the morning, even when daylight is but faintly gleaming, the shrill unvarying cry of these birds is reiterated from their aerie on the tree-top. Perched on this vantage-height, they scream defiance to every inhabitant around them, and sally forth to wage war on all the birds that venture near. None but the Swallow dares to take the circuit of their nestling tree. At a signal from one of the birds, perhaps the female, when a Carrion Vulture is sweeping near, or a Hawk is approaching, the mate flings himself upwards in the air, and having gained an elevation equal to that of the bird he intends to attack, he starts off in a horizontal line, with nicely balanced wings, and hovering for a moment, descends upon the intruder’s back, shrieking all the while, as he sinks and rises, and repeats his attacks with vehemence. The Carrion Vulture, that seldom courses the air but with gliding motion now flaps his wings eagerly, and pitches downward at every stroke his assailant makes at him, and tries to dodge him. In this way he pursues him, and frequently brings him to the ground.

“The Hawk is beset by all birds of any power of wing, but the boldest, and, judging from the continued exertion he makes to escape, the most effective of his assailants is the Petchary. It is not with feelings of contempt the Hawk regards this foe:—he hurries away from him with rapid flight, and hastily seeks to gain some resting place; but as he takes a direct course from one exposed tree to another equally ill-suited, he is seen again submitting to the infliction of a renewed visit from his pertinacious assailant, till he is constrained to soar upward, and speed away, wearied by the buffets of his adversary.

“The appearance of the Petchary, when he erects the feathers of his crest, or opens those of his forehead, and shews glimpses of his fiery crown is fierce, vindictive, and desperate. His eye is deeply dark, and his bill, although it greatly resembles, in its robust make, that of the Raven, is even of sturdier proportions than that bird’s; the bristles are black, and amazingly strong.

“The Petchary has been known to make prey of the Humming-bird, as it hovers over the blossom of the garden. When he seizes it, he kills it by repeated blows, struck on the branch where he devours it. I have remarked him, beside, beating over little spaces of a field, like a Hawk, and reconnoitring the flowers beneath him; searching also along the blossoms of a hedge-bank, and striking so violently into the herbage for insects, that he has been turned over as he grabbed his prey, and seemed saved from breaking his neck in his vehemence, only by the recoil of the herbage.

“His nest in this part of the island has seldom been found in any other trees than those of the palm-kind. Amid the web of fibres that encircle the footstalk of each branch of the cocoa-nut, he weaves a nest, lined with cotton, wool, and grass. The eggs are four or five, of an ivory colour, blotched with deep purple spots, intermingled with brown specks, with the clusters thickening at the greater end. The Eagle, flapping his pinions as he shrieks from his rock when the tempest-cloud passes by, is not a more striking picture than this little bird, when, with his anxieties all centred in the cradle of his young ones, he stands in ‘his pride of place,’ on the limb of his palm, towering high above all other trees, and battling with the breeze that rocks it, and, rush after rush as the wind sweeps onward, flutters his wings with every jerk of the branches, and screams like a fury.”

I have little to add to the above detail. With us at the western end of the Island, the Grey Petchary is wholly migratory, not one having been seen by us from October to April. If its migrations be, as I have reason to think, not northward and southward, but eastward and westward, this fact is easily accounted for, from the greater nearness of our part to Central America, where they probably winter. This species is found in St. Domingo, but not, as it appears, in Cuba, where it seems to be represented by T. Magnirostris, D’Orb., nor has it been recognised, except accidentally, in North America. Even its wintering about Spanish Town, seems to be not constant, for from communications made to me by Mr. Hill, the present spring, I infer none had been seen through the winter. In Westmoreland, I observed the first individual after the winter, on the 30th of March, at the Short Cut of Paradise-morass; and a day or two afterwards they were numerous there, and were advancing to the eastward. Yet on the 16th of April, Mr. Hill writes me, “It is worth remarking that, although Grey Petcharies have been several days now with you, they have not made their appearance here yet.” He adds the interesting note, afforded by some friends who had in March visited the Pedro kays, that “the Grey Petchary, was seen making its traverse by those rocks,” and that “the migratory birds that visited those islets came from the west and departed to the eastward, or, as it was otherwise expressed, they came from the Indian coast, and proceeded on to the coast of Jamaica, coursing from southward and westward to northward and eastward.” The dispersion of the arrived migrants along the groves of Jamaica, seems to be very leisurely, for a month after their appearance with us, Mr. Hill writes, on the 28th of April, “This morning the Grey Petchary made his appearance on the lofty cocoa-nut, for the first time this season. He is there now, shivering his wings, on its flaunting limbs, unceasingly screaming pi-chee-ree-e. He is turning about and proclaiming his arrival to every quarter of the wind. He is Sir Oracle, and no dog must bark in his neighbourhood.”

I have not observed in the vicinity of Bluefields, the predilection alluded to by my friend of this bird for the Palm-tribe. Several pairs have nested under my notice, but none of them were in palm-trees. Of two which I procured for examination, one was from an upper limb of a bitterwood-tree, of no great height, close to a friend’s door. It was a cup made of the stalks and tendrils of either a small passion-flower or a bryony, the spiral tendrils prettily arranged round the edge, and was very neatly and thickly lined with black horse-hair. It contained three young, newly hatched, and thinly clothed with a buff-coloured down, and one egg. The other was from a hog-plum (Spondias). It was a rather loose structure, smaller and less compact, composed almost entirely of tendrils, which gave it a crisped appearance; a few stalks entered into the frame, but there was no horse-hair within; but one or two of the shining black frond-ribs of a fern, scarcely thicker than hair. The eggs, three in number, were round-oval, 1 inch by ¾; dull reddish-white, handsomely marked with spots and angular clouds of red-brown, much resembling the sinuous outline of land on a terrestrial globe.

COMMON PETCHARY.[49]

Tyrannus caudifasciatus.—D’Orbigny.

D’Orbigny in the Ornithology of Ramon de la Sagra’s work on Cuba, has described and figured this species, which in its appearance and manners very much resembles the King-bird of the United States, as it does also the preceding species. It is, however, a permanent inhabitant of Jamaica. In Westmoreland and St. Elizabeth’s, the name Petchary is applied indifferently to this and the grey species, as the equivalent term Pitirre, in Cuba seems to indicate any species of Tyrannus. Vieillot has described a closely allied bird, if not identical with ours, by the name of Tyr. Pipiri. But in the neighbourhood of Spanish Town, this species is distinguished from the grey, to which the name Petchary is there confined, by the term Loggerhead, which, with us to leeward, is applied to the rufous species, T. Crinitus. It is well to be aware of this confusion of local names, or we may be liable to predicate of one species, what is true only of another.

It is one of the commonest birds of Jamaica, both in the lowlands and the hilly districts, nor is it rare even at the elevation of the Bluefields Peaks. It seems to delight in the fruit and timber-trees, which are thickly planted in the pens, and around the homesteads of the southern coast, and everywhere, in fact, where insects are numerous. The larger kinds of insects form the prey of this species as of the former. I have seen one pursue with several doublings a large Cetonia, which, however, having escaped, the bird instantly snapped up a Cicada of still greater bulk, and began to beat it to kill it, while the poor insect sung shrilly as it was being devoured. It frequently resorts to a tree that overhangs still water, for the purpose of hawking after the dragon-flies that skim over the surface. The size of these insects, and their projecting wings, would seem to make the swallowing of them a matter of some difficulty; for I have noticed that the bird jerks the insect round by little and little, without letting it go, till the head points inward, when it is swallowed more readily. Mr. Hill has noticed a very interesting trait in this bird, so frequently as to be properly called a habit. It will play with a large beetle as a cat with a mouse, no doubt after its appetite has been sated. Sitting on a twig, and holding the beetle in its beak, it suddenly permits it to drop, then plunging downward, it gets beneath the insect before it has had time to reach the ground, and turning upward catches it as it falls. It sometimes continues this sport a quarter of an hour.

In the winter season, the seeds of the Tropic-birch (Bursera) appear to constitute a large portion of the food of our Tyrannidæ. One day in January, I observed two Petcharies on a birch-tree, fluttering in an unusual manner, and stood to watch their proceedings. I found they were feeding on the ripe berries, which they plucked off in a singular manner. Each bird sitting on a twig, seized a berry in his beak, then throwing back his head till he was in a perpendicular position, tugged till the stalk gave way, his wings being expanded, and vibrated all the while to prevent him from falling. Yet, even at this season, they contrive to fill their craws with insects; for one which I dissected the next day, had its stomach filled with hymenoptera and coleoptera, among which were the fragments of a most brilliant little Buprestis, the possession of which I envied it. I observed that the stomach was protuberant below the sternum, as in the cuckoos. At this early season, the time of incubation was near; for the ovary of this specimen contained an egg as large as a small marble; and my lad who shot it, told me that this one and its mate were toying and pursuing each other around a tall manchioneel-tree, on one of whose upper limbs he discovered a nest nearly finished.

The nest consists of a loose basket of dry stems of yam, and tendrils of passion-flower, lined with a slight cup of horse-hair and fibres from palmetto-leaves. Four or five eggs are laid, of a drab hue or reddish-white, with blotches of reddish-brown and bluish irregularly intermixed, but chiefly arranged in the form of a crown around the larger end.

In the month of September they become, in common with their grey congeners, a mere mass of fat, and are at this time in much request for the table. They are supposed to acquire this fatness by feeding on the honey-bees, which then resort in great numbers to the magnificent bloom-spike of the cabbage-palm. Hither the Petchary also resorts, and sitting on a frond captures the industrious insects as they approach. At this time the large and branching spike of blossom, projecting and then curving gracefully downwards, and looking as if exquisitely moulded in white wax, is a very beautiful object; and the pollen from the flowers is diffused so abundantly, that the ground beneath the tree, appears exactly as if it had been visited by a snow-shower.

This appears to be the species alluded to by Robinson in the following note. “They [the Tyrants, Baristi, as he calls them,] are all very bold birds, especially the largest species called the Loggerhead, who beats all kinds of birds indiscriminately; he is also the harbinger of the morning, constantly giving notice of the approach of day by his cry. When he is beating a Carrion Crow or other birds, he snaps his bill very frequently; he is a very active, bold bird, and feeds upon insects and lizards. I have seen him give chase to a lizard round the trunk of a small tree, flying in circles with surprising activity. In beating any large bird, both cock and hen (if both are in the way,) join in the quarrel or scuffle.”[50] In these assaults, the intrepid Petchary does not always come off scathless. “And here,” says Robinson in speaking of the Red-tailed Buzzard, “I cannot help recollecting an unhappy though deserved ill-fate, which sometimes befalls the large Loggerhead. Everybody is acquainted with the pugnacious nature of this little bird; for he attacks and buffets every large bird that happens to fall in his way, snapping his beak and pursuing him with great violence; and among others this great Hawk is often disturbed and beaten by him.

“At Chestervale, in the cultivated ground, it is common for this Hawk to perch upon the top of some dry tree. This situation he chooses that he may the better view the ground beneath, and observe if a rat or other animal should make its appearance. While he sits here upon the watch, ’tis ten to one but he is attacked by the Loggerhead, whom he suffers to buffet and beat him with great patience, without offering to stir once from his place; till, his assailant being quite tired and spent with the violence of his exercise, inadvertently sits down on some twig not far distant from his passive, and, as he may think, inoffensive enemy. That enemy, however, now keeps his eye fixed on him, and no sooner does he begin to preen his feathers, or look carelessly about him, than down pounces the Hawk suddenly upon him, seizes the unwary bird in his talons, and devours him.”[51]

The courage of the Tyrants in defence of their nests, is well known; but it seems at times to become almost a mania. The late proprietor of Mount Airy, in his daily walks about the estate, was attacked with such virulence by a Petchary that was nesting, the bird actually pecking his head, that he was compelled to take out a stick in defence, with which he at length struck down the too valiant bird. Dogs seem especially obnoxious to it, and this not only during incubation; at any time a passing dog is likely to be assaulted by this fierce bird, and if he be so unfortunate as to have any sore on his body, that is sure to be the point of attack. One of my youths, a veracious lad, narrated to me the following circumstance, to which he was witness. A large dog was following his mistress through Mount Edgecumbe Pen, when a Petchary flew virulently at him: on the shoulder of the dog was a large running sore; to this the bird directed his attention: suspending himself over the wound, he clutched with his extended feet as if he wished to seize it thus, snapping angrily with his beak; then suddenly he pecked the wound, while the dog howled in agony. The bird, however, repeated its assaults exactly in the same manner, until the blood ran down the shoulder from the wound; the dog all the while seemingly cowed and afraid to run, but howling most piteously, and turning round to snap at the bird. The woman was at some distance ahead, and took no notice; and the war continued until my informant left. The Petchary continued, in this case, on the wing; but frequently he alights on the dog to peck him.

Both this and the Grey Petchary, when excited, open and shut the coronal feathers alternately. When opened, the appearance is as if a deep furrow had been ploughed through the plumage of the head, the sides of which are vividly coloured. Occasionally this furrow is opened in death, and remains so: one or two birds being brought me in this condition, when my acquaintance with the species was slight, I suspected that some of the feathers had been plucked out, in order to enhance the value of the specimens by displaying the gayer colour. A male of the present species, which I wounded one day in April, on my taking it up, began to scream passionately, and to open and shut the crown, biting ferociously; another from the same tree, probably his mate, attracted by his cries, pursued me, endeavouring to peck me: and when repelled, continued to gaze, stretching its neck anxiously, whenever the screams were repeated.

In the quotation from Robinson’s MSS., page 180, the early habits of this bird were noticed. On the same subject, Mr. Hill writes me, “I know no bird-voice, not excepting ‘the cock’s shrill clarion,’ that is earlier heard than the pi-pi-pihou of the Loggerhead Tyrant. In my neighbourhood several of the yards are planted with cocoa-nut trees. On a very lofty cocoa palm to the north of me, a pair of Grey Petcharies annually nestle in the month of April. On half a dozen less elevated ones to the west of me, several Loggerheads take up their locations as early as January, and build their nests there. I say January, as that is their time for nestling, but I see them there ordinarily by Christmas, and I hear the clang and clatter of their voices before; but it is not till the turn of the year, that they unfailingly chant every morning their peculiar reveillé; singing pi-pi-pihou, pi-pi—, pipi-pi-pihou, for an hour from the firing of the Port Royal gun, a little before five, till the sun is well up:—they then descend to some of the lower vegetation round about, and alter their chant from the more musical pipi-pihou, to a sort of scream of pi-i-i-i-i-hou, for the space of about twenty minutes more; when they cease for the day. It was this remarkable obtrusion of their chant upon the ear, before day-break, in the shortest of our days, that led me to the conclusion that they were the Tyrannus matutinus of Vieillot. Buffon, on remarking that no bird is earlier than the Black-headed Pipiri, as he designates it, for he is assured that it is heard as soon as the day begins to dawn, gives two or three striking notes from St. Domingo correspondents, in which this fact is particularly recorded. A Mr. Deshayes in his communication writes, that “the Pipiri seen in the forest, and in ruinate lands, and in cultivated spots, thrives everywhere; but more especially the Yellow-crested Pipiri, which is the more multiplied species; that one delights in places that are inhabited. In winter they draw near to houses, and as the temperature of this season in these climates, has much the character of spring-time in France, it would seem that the prevailing coolness and freshness fills them with life and gaiety. Indeed never are they seen so full of clatter, and so cheerful as in the months of November and December; they then tease each other, and dash along somersetting (voltigent) one after the other, as a sort of prelude to love-making.’” My friend again writes me on the 30th of April:—“As I lay fever-wake on the morning of the 27th, I heard again the Loggerhead Tyrant singing most musically his day-dawn salutation of pipi-pihou. My sister, who listened to the early songster too, thinks that op, pp, p, q, is his morning lesson; and it is, perhaps, the closest resemblance to his chant. He is a scholar after the fashion of modern Infant schools. His alphabet and multiplication-table are a song. He repeated his lesson the following morning, but I have slept so soundly since, that I cannot say whether he has continued to wake to his learning at the firing of the Port Royal gun.”

RED PETCHARY.[52] Loggerhead.—Great Crested Flycatcher.—Wils.

Tyrannus crinitus.

Muscicapa crinita, Linn.—Aud. pl. 129.

Tyrannus crinitus, Bonap.

Though found in Jamaica through the winter, the Loggerhead is not then very common; but in March many begin to frequent the groves, and trees of the pastures; and may be observed pursuing each other in devious flights, uttering a rattling cry, harsh, though not loud. As they sit in a tree, they emit at intervals a loud pirr, in a plaintive tone, ruffling the plumage, and shivering the wings at the same time. Its general habits are those of its congeners, but it lacks their pugnacity. Very large insects form its ordinary prey: one I shot in the very act of taking a large cicada, while sitting on a twig, the insect was still in its throat when killed. In November I have found the stomach filled with the large red-berries of the Tropic birch.

Sam tells me he has found the nest of this bird, containing four young, at the very bottom of a hollow stump, in a mountain district.

BLACK SHRIKE.[53] Judy.—Mountain Dick.

Tityra leuconotus.

Tityra leuconotus, G. R. Gray.—Gen. pl. 63.

This species, hitherto undescribed, is named and figured by Mr. G. R. Gray, in his “Genera of Birds,” from specimens procured by myself. It is not uncommon in the mountain districts of Jamaica, where, from the remarkable diversity in the appearance of the male and female, they are distinguished by separate local names. The black male is known by the feminine appellation of Judy, while the chestnut-headed female receives the masculine soubriquet of Mountain Dick. Mr. Gray, from his acquaintance with the genus, I presume, was able to identify the sexes by an examination of dried skins, while I was long in coming to the same conclusion, from observation of the living birds. Yet I early suspected it; their form and size were the same; their manners were the same; their singular call was the same; they were almost always found either actually in company, or else the one calling, and the other answering, at a short distance from each other. It remained, however, to prove the fact; and I accordingly dissected every specimen that fell in my way, for many months; the result of which was that every “Judy,” was a male; and that almost every “Mountain Dick” was a female; to this latter there were but two exceptions; two in the umber plumage were indubitably males, but in one of them, shot in February, the dark brown hue of the head was almost obliterated, and replaced by black, the tips and edges only of the feathers being brown. Probably, the male of the first year bears the colours of the female, a supposition afterwards confirmed.

Though more frequently seen at a considerable elevation from the sea, we occasionally meet with these birds in the lowlands; they are, however, rather recluse, affecting woods and lonely places. Here as they hop from one twig to another, or sit hid in the foliage of a thick tree, they utter a rapid, and not unmusical succession of notes, as if attempting to compress them all into one. Some idea may be formed of it, by playing with one hand the following notes on a pianoforte.

[Music]

The notes are occasionally poured forth in the air as the bird flits from tree to tree. But very commonly it is heard, without any variation, from the male and female alternately, seated on two trees, perhaps on the opposite sides of a road; thus:—The Mountain Dick calls, and the Judy immediately answers; then a little pause;—another call from the Mountain Dick, and an instant answer from Judy;—until, after a few successions, the Judy gallantly yields the point, and flies over to the other tree to join his friend. In February, I have heard it repeating a note somewhat like che-w.

This species is bold and fierce in self-defence, the female no less than the male. On several occasions, when I have shot, and but slightly wounded, one, it would make vigorous efforts to escape by running; but on being taken in the hand and held by the legs, it would elevate the crown feathers, turn the head up and bite fiercely at my fingers, seizing and pinching the flesh with all its force; striving at the same time to clutch with its claws, and screaming vociferously. I have never seen it pursue other birds in the aggressive manner of the true Tyrants; nor, as far as I am aware, does it capture insects in the air, notwithstanding that the rictus is defended by stiff bristles. Stationary insects are usually the contents of the stomach, particularly large bugs, (Pentatoma) and caterpillars, and sometimes the eggs of insects. In the winter the berries of the Bursera or Tropic Birch, constitute a large portion of its food.

In April the Judy begins to arrange the domestic economy of the season; and if the cradle of his young is not so elaborate a structure as some others, it makes up in quantity what it lacks in quality. In the latter part of this month, my negro lads, being on a shooting excursion, observed on Bluefields Mountain, a domed nest, made apparently of dried leaves, about as large as a child’s head, suspended from the under side of a pendent branch of a tall tree. They watched awhile to discover the owner, and presently saw the female of the present species enter, and re-emerge, while the male was hopping about the tree. A day or two after, I myself observed a similar nest, similarly situated, beneath one of the pendent branches of a tall cotton-tree, at Cave, on the road to Savanna-le-Mar. It appeared to be composed of loose trash, rather a ragged structure, but evidently domed, with the entrance near the bottom. Both the male and female were playing and calling around it, and the latter at length went in. On the 11th of May, passing that way again, I observed this nest to be considerably larger, not less than a foot in diameter, as well as I could judge from the great elevation; its outline, however, was still ragged. I estimated the height of the nest to be between seventy and eighty feet, though on the lowest branch of the tree, and that pendent. Yet this Ceiba had not attained the giant dimensions common to the species. A few days after this, Sam saw a third nest, formed and placed exactly as in the former cases, so that I concluded this to be the usual economy. A fourth example, however, showed me, that the lofty elevation is not indispensable, as also that I had not yet seen the largest specimens of the nests. On a branch of a small cedar (Cedrela) that overhangs the high-road at Cave, I had noticed early in June what appeared to be a heap of straw, tossed up by a fork and lodged there, which the action of the weather had in some degree smoothed at the top, the ends trailing downwards. One day, however, as I was looking up at it, I saw the brown female of this species emerge from the bottom, and presently return, entering at a narrow hole beneath. As it was not more than twelve or fifteen feet from the ground, I immediately sent my lads to climb the tree, and cut the branch, which they accordingly brought me, with the huge nest attached. The boys reported that it was empty, and that it had four entrances; but on examination, I found that every one of these was merely a hollow in the immense walls, produced by the receding of one part of the loose materials from another. While they held it up in the position it had occupied on the tree, I searched beneath for the true entrance; which, when I had found it, I had much difficulty to find again, so concealed was it by the long draggling ends of the mass. On inserting my finger, however, I felt the soft and warm plumage of young birds, and pulled out three, almost fully fledged. All three had the plumage of the female, but one was manifestly darker than the others: if this was, as I presume, a cock, the conclusion above, that the young male bears the livery of the female, is confirmed. As I did not want the young, I placed them on a lower limb of a large tree in the yard; and as, on the next day, I saw two of them about the tree lively and active, and as one flew a distance of, perhaps, thirty feet, I trust that they did well, and survived their premature exposure to the world. To return to the nest, however: I found it a loose, oblong mass, flattened on two sides, measuring in height about two and a half feet, (though the ends hung down to the length of four feet,) in width more than two feet, and in thickness about one foot. It was composed almost entirely of the stems and tendrils of passion flowers, mixed, however, and that all through the structure, with bright-yellow, silky spiders’ nests, and the downy filaments of some cottony herbs. The cavity was not larger than a man’s two fists, and was not, in any measure, lined: it descended within the entrance, though the latter faced the ground.

WHITE-EYED FLYCATCHER.[54] Sewy-sewy.

Vireo Noveboracensis.

Musicapa Noveboracensis, Gm.—Aud. pl. 63.

Musicapa cantatrix, Wils.

Vireo Noveboracensis, Bonap.

This modest little bird is not uncommon throughout the year. It manifests little fear of approach, allowing one to come within a few feet, as it peeps about among the twigs of low trees and shrubs. It rather seems to have a good deal of curiosity, for it will peep at a person approaching, and if he move slowly and avoid anything to provoke alarm, will hop gradually down from twig to twig, stretching out its neck, until it is almost within touch. Three or four will sometimes chase each other among the branches, and from bush to bush, uttering at intervals a monotonous chirruping. Its notes are very varied; sometimes a loud chewurr, or sweet-will, uttered with deliberation and much mellowness of tone. I have heard it in March uttering with surprising loudness a single clear and shrill whistle, slightly modulated: after a while it changed this to a double note, to-whit, to-whit, equally loud and piercing. About the same season I have listened to che-che-che-churrrr; and in May, sweet, sweet, sweet, sweet, tŏ-too.

I have never found anything but seeds in the stomach of this bird; though I do not doubt that it eats insects also.

The White-eyed Flycatcher is one of those species that are only partially migratory; during the summer it spreads over the United States. It is found throughout the year in our sultry island, though with diminished numbers in the summer.

JOHN-TO-WHIT.[55] Red-eyed Flycatcher. Wils.—Whip-Tom-Kelly. Sloane.

Vireosylva olivacea.

Muscicapa olivacea, Linn.—Aud. pl. 150.

Vireosylva olivacea, Bonap.

Much oftener heard than seen, though not unfamiliar to either sense, this sober-coloured bird is one of those whose notes have such a similarity to articulations as to procure them a common appellation. The Flycatchers, in general, are not very vociferous, but this is pertinacious in its tri-tonous call, repeating it with energy every two or three seconds. It does not ordinarily sit on a prominent twig, or dart out after insects, though I have seen one in eager, but unsuccessful pursuit of a butterfly (Terias), but it seems to love the centre of thick trees, where it sits announcing its presence, or flits from bough to bough as you approach; so that it is not easy to get a sight of it.

This bird does not winter with us, but leaves with the Grey Petchary, at the beginning of October. It returns early, and like the bird just named, evidently makes an eastward progress, arriving at the south-west end of the island first. On the 26th of March, on my return to Bluefields, after a visit to Spanish town, I heard its well-known voice, but my lad had noticed it a week before. From this time, every grove, I might almost say every tree, had its bird, uttering with incessant iteration and untiring energy, from its umbrageous concealment, Sweet-John!—John-to-whit!—sweet-John-to-whit!— John-t’whit!—sweet-John-to—whit!—I can scarcely understand how the call can be written “Whip-Tom-Kelly” as the accent, if I may so say, is most energetically on the last syllable. Nor have I ever heard this appellation given to it in Jamaica. After July we rarely hear John-to-whit,—but, to-whit—to-whoo; and sometimes a soft simple chirp, or sip, sip, whispered so gently as scarcely to be audible. This, however, I have reason to believe, is the note of the young, for I have heard young ones repeatedly utter it, when sitting on a twig, receiving from time to time, with gaping beak, and quivering wing, the food contributed by the dam.

The food of the John-to-whit is both animal and vegetable. In March I have found in its stomach the seeds of the Tropic Birch, and in April the berries of Sweet-wood, in an unripe state. In the same month, I observed one hunting insects by the borders of Bluefields rivulet in which I was bathing; and so intent was it upon its occupation, that it allowed me to approach within a foot of it before it flew. It sought insects successfully among the grass and low herbage, perching on the stalks of the weeds, and jumping out after stationary, as well as vagrant, prey. I observed it eat two spiders’ nests, which it masticated, as if peculiarly savoury. As it sat, it vomited a little white body, which I found to be the globose seed of the misseltoe berry.

Incubation takes place in June and July. The nest is rather a neat structure, though made of coarse materials. It is a deep cup, about as large as an ordinary tea-cup, narrowed at the mouth; composed of dried grass, intermixed with silk-cotton, and sparingly with lichen and spiders’ nests, and lined with thatch-threads. It is usually suspended between two twigs, or in the fork of one, the margin being over-woven, so as to embrace the twigs. This is very neatly performed. Specimens vary much in beauty: one before me is particularly neat and compact, being almost globular in form, except that about one-fourth of the globe is wanting, as it is a cup. Though the walls are not thick, they are very firm and close, the materials being well woven. These are fibres of grass-like plants, moss, a few dry leaves, flat papery spiders’ nests, with a little cotton or down for the over-binding of the edges. It is lined smoothly with fibres, I know not of what plant, as slender as human hair. Another nest, similarly formed, has the cavity almost filled with a mass of white cotton, which looks as if thrust in by man, but that those filaments of the mass that are in contact with the sides, are interwoven with the other materials. As it is picked cotton, it must be a bit stolen from some house or yard, not plucked by the bird from the capsule. The eggs, commonly three in number, are delicately white, with a few small red-brown spots, thinly scattered over the surface, sometimes very minute and few. Their form is a somewhat pointed oval, measuring ⁹⁄₁₀ inch, by rather less than ¹³⁄₂₀.

Fam.—AMPELIDÆ. (The Chatterers.)

CEDAR-BIRD.

Ampelis Carolinensis.

Bombycilla Carolinensis, Briss.—Aud. pl. 43.

Ampelis Americana, Wils.

Bombycilla cedrorum, Vieill.

For the history of this elegant bird, which has never fallen under my notice in Jamaica, I refer to the American ornithologists. My reason for noticing it here, is the following note of Mr. Hill’s.

“In severe winters on the continent, we have been visited by that American species of the Waxwing usually called the Cedar-bird. I have been informed that in the Christmas of 1836, several in a flock were seen about the cashaw-trees of Spanish town. Nothing is known of their habits with us, except that they were shy, and scudded about, a dozen or twenty together, and very prominently displayed the scarlet, wax-like ornaments resulting from the flattening of the shafts of the secondary feathers of the wings.”

SOLITAIRE.[56]

Muscicapa armillata, Vieillot.

Myiadestes genibarbis, Swainson.

Ptilogonys armillatus, G. R. Gray.—Gen. B. pl. 69.

Wandering among the woods on the summit of the mountain ridge that rises behind Bluefields, I had often heard in the spring, proceeding from the deep forests, a single clear note, lengthened and mellow as the tone of a flute, sometimes alone, sometimes followed by another, about two tones lower. The notes were singularly sweet, and their sudden recurrence at rather long intervals, in the lone and sombre silence of that lofty elevation, imparted to them a romantic character, which made me very desirous to discover their author. As the summer came on, however, I ceased to hear them: but in the beginning of October, as I was wandering again in the same locality, I was again startled by the interesting sounds. As I proceeded on the very lonely road, through the humid woods, where the trees were loaded with orchideæ and wild-pines, and the dank stones hidden by ferns and mosses, the notes became more frequent and evidently nearer. It being useless for a white man, with shoes, to attempt to follow retiring birds among the matted woods, tangled and choked with climbers, and strewn with loose stones, I sent in Sam with a gun, with orders to follow the sound. He crept silently to a spot whence he heard it proceed, and saw two birds of this species, which neither he nor I had seen before, chasing each other among the boughs. He shot one of them. As he was coming out into the road, he imitated the sound by whistling, and was immediately answered by another bird, which presently came flying to the place where he was, and alighted on a tree at a little distance. He fired at this also, and it fell; but emitted the remarkable note at the moment of falling.

But it is at early day,—when the dew lies so heavily on the broad-leafed cocoes of the provision grounds, that from every leaf you might collect a gill of sparkling water; while the mosses and ground-ferns are moist as a saturated sponge; before the sun has peeped over the distant mountain-peaks, and before the light has struggled into the gloomy forest on either side;—it is at early day, that if we traverse some narrow rocky bridle-path that winds around the hill-sides, choked up with jointer and glass-eye berry, and overhung by towering Santa Marias, cabbage-palms, and tree-ferns, we become familiar with this interesting bird. The voices of many are then heard saluting the opening day, some near at hand, some scarce audible in the distance; and as all do not pipe in the same key, we sometimes hear beautiful and startling chords produced. Although there is a richness in the tones, which the human voice in whistling can by no means attain, yet the birds will frequently respond to an imitation of their call. Now and then we may obtain a sight of one, or a pair, as they seem generally in pairs, sitting, with a melancholy absorbed air, on some low tree a little way within the forest, manifesting little alarm or curiosity.

It was soon after I became acquainted with this bird that I received the following note from Mr. Hill: in reference to an intention which I then had of ascending that magnificent ridge called the Blue Mountains, whose summits are 8000 feet high.—“There are two living attractions in these mountains, a crested snake, and a sweetly mysterious singing bird called the Solitaire. This bird is a Thrush, and it is worth a journey to hear his wonderful song. I find among some detached notes of mine, the following memorandum respecting a similar bird in the smaller West Indian islands. ‘The precipitous sides of the Souffriere mountain in St. Vincent,’ says a writer describing the volcano which so disastrously broke out there in 1812, ‘were fringed with various evergreens, and aromatic shrubs, flowers, and many Alpine plants. On the north and south sides of the base of the cone were two pieces of water, one perfectly pure and tasteless, the other strongly impregnated with sulphur and alum. This lonely and beautiful spot was rendered more enchanting by the singularly melodious notes of a bird, an inhabitant of those upper solitudes, and altogether unknown to the other parts of the island; hence supposed to be invisible, though it certainly has been seen, and is a species of merle.’ I extract my notes on the Haytian bird: though I have seen Jamaica specimens, I never visited their mountain haunts. ‘As soon as the first indications of day-light are perceived, even while the mists hang over the forests, these minstrels are heard pouring forth their wild notes in a concert of many voices, sweet and lengthened like those of the harmonica or musical glasses. It is the sweetest, the most solemn, and most unearthly of all the woodland singing I have ever heard. The lofty locality, the cloud-capt heights, to which alone the eagle soars in other countries,—so different from ordinary singing-birds in gardens and cultivated fields,—combine with the solemnity of the music to excite something like devotional associations. The notes are uttered slowly and distinctly, with a strangely-measured exactness. Though it is seldom that the bird is seen, it can scarcely be said to be solitary, since it rarely sings alone, but in harmony or concert with some half-dozen others chanting in the same glen. Occasionally it strikes out into such an adventitious combination of notes, as to form a perfect tune. The time of enunciating a single note, is that of the semi-breve. The quaver is executed with the most perfect trill. It regards the major and minor cadences, and observes the harmony of counter-point, with all the preciseness of a perfect musician. Its melodies, from the length and distinctness of each note, are more hymns than songs. Though the concert of singers will keep to the same melody for an hour, each little coterie of birds chants a different song, and the traveller by no accident ever hears the same tune.’” In another letter he says, “Buffon notices the Solitaire under the title of the Organist. He thus speaks of it,—‘In St. Domingo the name of Organist has been given to this little bird, because, in ascending from grave to sharp, it sounds all the tones of the octave. It is not only very singular but very agreeable. Chevalier Fabre Deshayes writes, that, in the southern parts of St. Domingo in the high mountains, there is a very rare but very celebrated bird, called the Musician, whose song can be set down by notes. The Musician of M. Deshayes, it is to be presumed, is the same with our Organist.[57] In M. Page Dupretz’s History of Louisiana, there is a description of a small bird which they call the Bishop, and which we believe to be the same with our Organist. Its plumage being blue passing into violet, it has hence obtained the name of Bishop. It is so sweet-throated, so flexible in its tones, and so soft in its warblings, that those who once hear it become somewhat measured in their praises of the Nightingale. The notes of its song are lengthened out like those of a miserere. Whilst it sings it does not seem to draw breath; but it rests a double time before it recommences, and this alternation of singing and resting will be continued for two hours.’”

Notes in this chapter

Note 1 · Length 5 inches, expanse 8½, flexure 2⁸⁄₁₀, tail 2, rictus ⁶⁄₁₀, tarsus ⁸⁄₁₀, middle toe ⁶⁄₁₀.Note 2 · Length 9½ inches, expanse 14½, flexure 5, tail 3¾, rictus 1¼, tarsus 1½, middle toe 1¹⁄₁₀. Irides doll orange; beak bright orange, blackish Note 3 · Length 8½ inches, expanse 14, flexure 4⁹⁄₁₀, tail 3¼, rictus 1¹⁄₁₀, tarsus 1½, middle toe 1¹⁄₁₀. Irides bluish white, somewhat pellucid; feeNote 4 · Length 10 inches, expanse 13, flexure 4¼, tail 4¼, rictus 1, tarsus 1⁴⁄₁₀ middle toe 1. Intestine 8 inches, two minute, rudimentary cæca.Note 5 · Length 5 inches, expanse 7, flexure 2⁴⁄₁₀, tail 1⁹⁄₁₀, rictus ⁶⁄₁₀, tarsus ⁹⁄₁₀, middle toe ¹³⁄₂₀.Note 6 · Length 5 inches, expanse 8½, flexure 2½, tail 1⁸⁄₁₀, rictus ⁶⁄₁₀, tarsus ⁸⁄₁₀, middle toe ¹³⁄₂₀.Note 7 · Length 5½ inches, expanse 9⁴⁄₁₀, flexure 3, tail 2, rictus ⁷⁄₁₀, tarsus ⁹⁄₁₀, middle toe ¹³⁄₂₀.Note 8 · Length 6¼ inches, expanse 9½, flexure 3, tail 2¹⁄₁₀, rictus ⁷⁄₁₀, tarsus 1, middle toe ¾.Note 9 · Length 4½ inches, expanse 7, flexure 2¼, tail 1⁶⁄₁₀, rictus ⁵⁄₁₀, tarsus ¾, middle toe ⁴⁄₁₀.Note 10 · Length 5¾ inches, expanse 9²⁄₁₀, flexure 2⁹⁄₁₀, tail 2¼, rictus ⁶⁄₁₀, (nearly), tarsus ¹⁷⁄₂₀, middle toe ¹¹⁄₂₀.Note 11 · Length 5¼ inches, expanse 8, flexure 2½, tail 1⁹⁄₁₀, rictus ¹³⁄₂₀ (nearly), tarsus ¾, middle toe ¹¹⁄₂₀.Note 12 · Length 5¼ inches, expanse 8¹⁄₁₀, flexure 2⁶⁄₁₀, tail 2¹⁄₁₀, rictus ⁶⁄₁₀, tarsus ⁹⁄₁₀, middle toe ½.Note 13 · Length 5 inches, expanse 7⁶⁄₁₀, flexure 2⁷⁄₂₀, tail 1⁹⁄₁₀, rictus ⁶⁄₁₀, (nearly), tarsus ⁹⁄₁₀, middle toe ½. Irides dark hazel; feet horn-coNote 14 · Length 4¾ inches, expanse 7, flexure 2³⁄₁₀, tail 1⁹⁄₁₀, rictus ¹¹⁄₂₀, tarsus ¾, middle toe ⁵⁄₁₀.Note 15 · Length 5½ inches, expanse 8, flexure 2⁶⁄₁₀, tail 2¹⁄₈, rictus ¹¹⁄₂₀, tarsus ⁸⁄₁₀, middle toe ⁶⁄₁₀.Note 16 · Length 5 inches, expanse 7, flexure 2⁴⁄₁₀, tail 1⁹⁄₁₀, (nearly), rictus ⁵⁄₁₀, tarsus ⁹⁄₁₀, middle toe ⁶⁄₁₀. Irides dark brown; feet dark horNote 17 · Length 5⁴⁄₁₀ inches, expanse 8 (nearly), flexure 2¹¹⁄₂₀, tail 2, rictus about ⁶⁄₁₀? tarsus ⁷⁄₁₀, middle toe ⁵⁄₁₀. Irides hazel; beak black aNote 18 · Length of 5³⁄₈ inches, expanse 7½, flexure 2⁶⁄₁₀, tail 2¼, rictus ¹¹⁄₂₀, tarsus ⁸⁄₁₀, middle toe ⁵⁄₁₀.Note 19 · Length 6¼ inches, expanse 8½, flexure 2⁸⁄₁₀, tail 2⁵⁄₁₀, rictus ¹³⁄₂₀, breadth at base ⁷⁄₂₀, tarsus ⁶⁄₁₀, middle toe ⁴⁄₁₀. Irides hazel; feeNote 20 · Length 6¾ inches, expanse 9¼, flexure 2⁹⁄₁₀, tail 2¾, rictus ¹⁷⁄₂₀, breadth at base ⁴⁄₁₀, tarsus ¾, middle toe ¹¹⁄₂₀. Irides dark hazel; beaNote 21 · Length 7½ inches, expanse 10½, flexure 3¼, tail 3, rictus 1, tarsus ⁹⁄₁₀, middle toe ¹¹⁄₂₀. Irides dark hazel; beak black; feet blackish greNote 22 · Length 9½ inches, expanse 14½, tail 3⁸⁄₁₀, flexure 4⁵⁄₈, rictus 1¼, tarsus ⁹⁄₁₀, middle toe ¾. Irides dark hazel. Intestine 8 inches: two cæNote 23 · Length 8¾ inches, expanse 13, tail 3⁴⁄₁₀, flexure 4¹⁄₈, rictus 1⁷⁄₂₀, tarsus 1, middle toe ⁸⁄₁₀. Irides hazel. Intestine short, about 4½ inNote 24 · Robinson’s MSS. ii. 102.Note 25 · MSS.Note 26 · Length 9 inches, expanse 13¼, flexure 4¹⁄₈, tail 4, rictus 1²⁄₁₀, tarsus 1, middle toe ¾.Note 27 · Length 7½ to 8 inches, expanse 13, tail 3¹⁄₅, flexure 4, rictus 1¹⁄₁₀, breadth of beak at base ⁶⁄₁₀, tarsus 1, middle toe ³⁄₁₀. Male. IrideNote 28 · Length 4½ inches, expanse 6⁵⁄₈, flexure 2⁸⁄₁₀, tail 2, rictus ⁵⁄₁₀, tarsus ⁶⁄₁₀, middle toe ⁶⁄₁₀. Intestine 4 inches, two minute, rudimentarNote 29 · Length 6¼ inches, expanse 10, flexure 3¼, tail 2³⁄₁₀, rictus ¹⁷⁄₂₀, tarsus ⁸⁄₁₀, middle toe ⁵⁄₁₀. Intestine 7½ inches; two minute cæca, mereNote 30 · Length 8 inches; expanse 11½; flexure 3½; tail 3¾; rictus ⁸⁄₁₀; breadth of beak at base ⁴⁄₁₀; tarsus 1; middle toe ¹⁵⁄₂₀. Irides hazel, or Note 31 · There is some confusion here. Our Solitaire has no resemblance to “L’Organiste de St. Domingue,” Pl. Enl. 809, (Pipra musica of Gmel. and La
Explore with AITake your curiosity a little further.

Reading settings