← Table of contents
Graham's Magazine, Vol. XXXIV, No. 5, May 1849

THE CHICADEE.

Reading edition

This bird is also known as the Black-capt Titmouse. It is an active, hardy animal, abounding in the Northern and Middle States, Canada, and as far north as the 60th parallel. It is a familiar and amusing bird, often making its appearance in our cities in fall or winter, and approaching near to man, in order to glean from his bounty or carelessness a supply of food. During the same seasons large flocks scour the fields and woods in search of insects, larvæ, seeds and berries. Kernels containing oil, and the fat of animals are greedily devoured by them. When all these fail, they enter barns, sheds, and the roofs of houses, clearing them of moths, eggs of insects, spiders and wood-worms. They appear to be very little affected by extreme cold, being provided with thick downy feathers, and a constitution naturally robust. In winter, numbers collect on a snow-bank, and swallow small pieces, either to slake thirst or for pleasure. On such occasions, and generally when collecting food, they keep up a continual chattering, which renders their places of haunt easy of discovery.

The Chicadee builds in the hollows of trees, the nest being constructed of moss, feathers, and similar soft materials. The eggs are from six to a dozen in number, white, speckled with red. They rear two broods in a season. The young are strong and lively, requiring little assistance from the old ones, but living with them, as one family, through the fall and winter.

Beside the usual chicking note of this bird, from whence its name, it has a harsh angry tone, to express anger or fright, and a kind of melancholy wail, approaching a song. Sometimes its voice is said to resemble the noise produced by sharpening a saw. “These birds,” says Wilson, “sometimes fight violently with each other, and are known to attack young and sickly birds that are incapable of resistance, always directing their blows against the skull. Being in the woods one day, I followed a bird for some time, the singularity of whose notes surprised me. Having shot him from off the top of a very tall tree, I found it to be the Black-Headed Titmouse, with a long and deep indentation in the cranium, the skull having been evidently at some former time drove in and fractured, but was now perfectly healed. Whether or not the change of voice could be owing to this circumstance, I cannot pretend to decide.” The unnatural practice of destroying their sick is however denied of these birds by late writers.

The Chicadee is five and a half inches in length, and six in extent. The whole upper part of the head and neck is black, and the body a mouse-color. It has often been confounded with the European Marsh Titmouse, but there seems good reason to consider this as an error. The foreign bird is never seen in flocks, frequents streams or water-courses, and has a note quite different from that of the Chicadee. It is also an inch shorter.

Explore with AITake your curiosity a little further.

Reading settings