CONTENTS (continued 5)
Reading edition
Rangifer arcticus arcticus. . .: Harper, 1949: 226 (Kazan River; Eskimos starving for lack of caribou); 226-230, 239-240 (migration and its pattern); 226 (wintering S. to Churchill and Nelson rivers; Nueltin Lake); 226, 228 (habitat; trails); 226-227, 229-230 (locomotion); 227 (daily periods of rest); 228, 229, 230 (pelage and molt); 228 (insect pests); 228, 229 (organization of herds); 229 (antlers); 229-230 (disposition); 230 (grunting; shaking water off; foot-glands; food); 230-231 (utilization of hides and meat); 230-231, 239 (the wolf a beneficial predator); 231, 239 (numbers); 239 (civilized man the chief enemy; menace of reindeer culture).
“Caribou”: Hoffman, 1949: 12 (herds of 50,000 in Mackenzie region spotted by aircraft; Indians and Eskimos thus directed to them; caribou hides shipped to Eskimos along Arctic coast, who are thus giving up seal-hunting).
Rangifer arcticus agg.: Polunin, 1949: 24 (contemplated introduction of Reindeer to replace Caribou); 72 (Frobisher Bay); 227, 230 (reported increase in NE. of Southampton Island); 230 (Eskimos on Southampton Island learning conservation methods); 233, 238, 262, 264 (Christopher Island, Baker Lake).
“Caribou”: Porsild, 1950: 54 (relatively plentiful, 1949, Banks and Victoria islands).
“Barren-ground caribou”: Banfield, 1951a: 1 (importance in northern economy); 3 (physical environment); 4 (former and present distribution); 4-5 (winter ranges); 5 (influences of fire on distribution); 6 (summer ranges; retrograde autumnal movement); 9 (estimated mainland population 670,000); 9-12 (migration); 10 (retrograde autumnal movement; rutting in October or November); 11 (influences of excessive hunting and fires on migration); 12-15 (changes in range and status); 13 (estimated population of 1,750,000 in 1900); 14-15 (destruction by whalers and natives); 15-17 (description; pelage and molt); 15 (weight); 17-18 (antler growth and change); 18 (tooth wear with age); 19 (body form; foot-prints; foot-click); 19-20 (food); 21 (locomotion; swimming); 22 (voice; senses; disposition); 23-24 (group behavior); 24-26 (sexual segregation); 26 (rutting behavior); 27 (fawning behavior; warning behavior); 27-29 (influence of food, weather, and flies on migration); 30 (vital statistics; growth); 31 (sexual maturity); 31-33 (warble flies); 33 (nostril flies, mosquitoes, and black flies); 33-35 (internal parasites); 35 (bacterial diseases); 35-36 (accidents); 36-37 (relations to other animals); 37-41 (relations to wolves; annual loss from wolf predation estimated at no more than 5 percent); 41 (wolverine only a scavenger); 42 (few kills by barren-ground grizzlies or golden eagles); 42-43 (effect of firearms and wastage by natives); 43-44 (caches); 44-45 (meat used as human food, dog feed, and fox bait); 46-47 (hides used for clothing, upholstery, tents, moccasins, etc.); 47 (use of sinew, antlers, and fat); 47-50 (human population in caribou range; annual kill estimated at 93,000 as a minimum).
Rangifer arcticus arcticus (Richardson): Banfield, 1951b: 120 (Mackenzie; wintering in forest, summering on tundra; specimens).
“Caribou”: Scott, 1951: 17 (Musk Ox Lake, Mackenzie); 19 (near Beechey Lake); 37, 41, 83, 87, 88, 175, 214, 216 (Perry River, Keewatin); 127 (use by Eskimos); 179, 180 (doe with fawn, July 21); 199 (several thousand, July 27); 234 (Baker Lake).
“Caribou”: Tweedsmuir, 1951: 18 (reduction on Baffin Island); 37 (Salisbury Island); 111 (gone from Foxe Land).
“Caribou”: Anonymous, 1952: 261 (decline in numbers from 1,750,000 in 1900 to 670,000 in 1952); 263, 265, 267 (wolves harrying herds); 264 (annual kill estimated at 100,000; natural enemies account for 68,000 more); 267 (summer and winter ranges mapped).
Rangifer arcticus arcticus. . .: Mochi and Carter, 1953: pl. 9, fig. 3, and accompanying text (description; distribution).
“Caribou”: Harper, 1953: 28 (caribou bodies in Nueltin Lake region fed upon by Rough-legged Hawks, Ravens, and Herring Gulls); 40 (lack of Caribou leading to large consumption of Ptarmigan as dog feed); 41 (Caribou preferred to Ptarmigan as Eskimo food); 60 (Long-tailed Jaegers feeding on caribou bodies); 62, 63 (depredations by Herring Gulls on caribou bodies); 64 (Ring-billed Gulls feeding on caribou bodies); 72 (Canada Jays as substitute for dog feed when caribou are lacking; these birds as scavengers on caribou bodies); 74 (Ravens and Canada Jays as scavengers); 76 (Ravens feeding upon caribou bodies and following Wolves in expectation of a caribou kill).
“Caribou”: Barnett, 1954: 96 (migration; fawning; numbers); 103 (migration); 104 (warble fly; antlers); 106 (lichens as food).