THE OTTER.
Reading edition
The otter is the aquatic member of the great weasel family, and plays the same part in lakes and rivers as his mischievous cousin in the forests. It is found in all parts of the world—on tropical islands throughout South America, and in the cold sea-coasts of Kamtchatka and Alaska. Eleven different varieties are mentioned by naturalists.
One of these, the sea-otter, haunts the rocky shores of the coasts and islands of Behring Sea and the Northern Pacific. Its habits are like those of the seal, and its soft, glossy black fur is very much prized, especially in China, where a trimming of otter fur is worn by high officials as a mark of rank.
The sea-otter is a very fond mother, and will fight vigorously in defense of its baby. If attacked when on shore, it will seize the baby in its mouth as a cat would seize a kitten, and scurry into the water as fast as possible, for once among the dashing waves it is safe, and will gambol and frolic gleefully with its rescued offspring. The sea-otter often sleeps on its back on the surface of the sea, and hunters mention having seen the baby lying on the breast of its sleeping mother, closely infolded by her fore-paws, while the waves formed a rocking, tossing cradle.
The sea-otter is the largest member of its family, but the prettiest and most playful of the tribe is the fish-otter, which is pictured in the accompanying engraving feeding its little ones with a fresh fish just caught in the pool by this most skillful of fishers. This otter is from two to three feet long, with a thick furry tail twelve to sixteen inches in length. It has very short legs, and stands not more than a foot high. Its paws are webbed for swimming, as its natural home is the water, but on land it can travel over the ground with great rapidity. It has small, prominent eyes, and little round ears, which are almost hidden in its soft brown fur.
The fish-otter is like a school-boy in its fondness for sliding down hill. Wherever there are bands of otters, slides are found worn on the slopes leading down to the shores of ponds and rivers, in the snow in the winter, and in the soft mud in the summer. Troops of otters have often been seen amusing themselves in this odd fashion. They slide lying on the ground, with the fore-feet bent backward, and push themselves forward with the hind-feet. When the slide is well worn and slippery, these funny little beasts go down with great velocity, and seem to take as much pleasure in their frolicsome antics as if they were a crowd of boys and girls.
The fish-otter lives around fresh-water lakes and rivers in Canada, in certain localities of South America, and in many wild portions of the United States and Europe. It is a famous fisherman. It can dive and stay under water a long time, and it swims so swiftly and so silently that even the quick-darting fish can rarely escape its sharp little teeth. If its prey be small, the otter lifts its head above the surface of the water, and easily bites off the choice morsels, but if the capture be a salmon or a good-sized trout, the otter swims ashore with it, and makes a leisurely repast on the grassy bank. Only the delicate parts of the fish are eaten by this dainty fisherman. When fish are not plenty, it will often attack ducks and other water-birds, like a weasel, sucking only the blood. The keeper of a park near Stuttgart at one time missed many beautiful ducks from a rare collection which had been domiciled on the banks of a water-course. All efforts to discover the thief were in vain. Night after night the keeper stood guard, gun in hand, and in spite of constant cries of alarm from the nests along the shore, no foe could be discovered. At length the keeper saw a dark object appear suddenly above the water. He fired, but saw nothing more. Taking a boat, he rowed over to the spot where the object had disappeared, and with a boat-hook drew to the surface a soft mass, which proved to be a large otter, mortally wounded. From that time the ducks were left undisturbed.
The nest of the fish-otter is a very snug hiding-place. The entrance is through a hole in the bank about three feet under water. From this hole an excavated passageway leads up four or five feet, and ends in a little chamber warmly lined with moss and soft grasses. From this chamber a small tunnel goes to the top of the ground above, thus securing ventilation and plenty of fresh air. In this snug chamber the little otters are born. For the first ten days they are blind, but when their eyes are once open, they grow rapidly, and in about two months are lively and strong enough to accompany their mother on her fishing excursions.
Young otters are sometimes taken from the nest and brought up on bread and milk. They make the most affectionate pets imaginable. A story is told of a lady who had a pet otter that was so attached to its mistress as to follow her everywhere. It would frolic with her in the most amusing fashion, climbing up on to her shoulder, and rubbing its soft fur against her cheek. If it was sleepy, it would climb up her dress and curl up in her lap like a pet cat; and although its mistress's clothing always bore the marks of its sharp little teeth and claws, it remained for a long time a favored pet in the household.
Tame otters are often taught to catch fish for their masters, and many instances are recorded where pet otters have been valued by hunters as highly as their dogs, and have rendered quite as valuable service in supplying the table with dainties.
The Chinese make great use of the otter as a fisherman, and train it so skillfully for this purpose that it will mind the commands of its master as quickly as a well-trained dog.
The fish-otter was well known to the ancient Greeks and Romans, and was the subject of many wonderful fables and superstitions in olden times.