Richard Jefferies (continued 5)
Reading edition
Other narrow paths—if they can be called paths which show no trace of human usage—branch off from the original one, till by-and-by it becomes impossible to recognise one from the other. The first has been lost indeed long ago, without its having been observed: for the bracken is now as high as the shoulders, and the eye cannot penetrate many yards on either side. Under a huge oak at last there is an open space, circular, and corresponding with the outer circumference of its branches: carpeted with dark-green grass and darker moss, thickly strewn with brown leaves and acorns that have dropped from their cups. A wall of fern encloses it: the path loses itself in the grass because it is itself green.
Several such paths debouch here—which is the right one to follow? It is pure chance. On again, with more tall bracken, thorn thickets, and maple bushes, and noting now the strange absence of living things. Not a bird rises startled from the boughs, not a rabbit crosses the way; for in the forest, as in the fields, there are places haunted and places deserted, save by occasional passing visitors. Suddenly the bracken ceases, and the paths disappear under a thick grove of beeches, whose dead leaves and beechmast seem to have smothered vegetation.
Insensibly the low ground rises again, the brake and bushes and underwood reappear, but the trees grow thinner and farther apart; they are mainly oaks, which like to stand separate in their grandeur. There is one dead oak all alone in the midst of the underwood, with a wide space around it. A vast grey trunk, split and riven and hollow, with a single pointed branch rising high above it, dead, too, and grey: not a living twig, not so much as a brown leaf, gives evidence of lingering life. The oak is dead; but even in his death he rules, and the open space around him shows how he once overshadowed and prevented the growth of meaner trees. More oaks, then a broad belt of beeches, and out suddenly into an opening.
It is but a stone’s-throw across—a level mead walled in with tail trees, whose leaves in myriads lie on the brown-tinted grass. One great thicket only grows in the midst of it. The nights are chilly here, as elsewhere; but in the day, the winds being kept off by the trees and underwood, it becomes quite summer-like, and the leaves turn to their most brilliant hues. The stems of the bracken are yellow; the fronds vary from pale green and gold, commingled, to a reddish bronze. The hawthorn leaves are light yellow, some touched with red, others almost black. Maple bushes glow with gold. Here the beeches show great spots of orange; yonder the same tree, from the highest branch to the lowest, has become a rich brown. Brown too, and buff, are the oaks; but the tints so shade into each other that it is hard to separate and name them.
It is not long before sounds and movements indicate that the forest around is instinct with life. Often it happens that more may be observed while stationary in one spot than while traversing a mile or two; for many animals crouch or remain perfectly still, and consequently invisible, when they hear a footstep. There is a slight tapping sound—it seems quite near, but it is really some little way off; and presently a woodpecker crosses the open, flying with a wave-like motion, now dipping and now rising. Soon afterwards a second passes: there are numbers of them scattered about the forest. A clattering noise comes from the trees on the left—it is a wood-pigeon changing his perch; he has settled again, for now his hollow note is heard, and he always calls while perching. A loud screeching and chattering deeper in the forest tells that the restless jays are there. A missel-thrush comes and perches on a branch right overhead, uttering his harsh note, something like turning a small rattle. But he stays a moment only: he is one of the most suspicious of birds, and has instantly observed that there is some one near. A magpie crosses the mead and disappears.
Something moving yonder in the grass catches the eye; it is a reddish bushy tail, apparently without a body, yet held nearly upright, and moving hither and thither in a quick, nervous way. Suddenly down it goes, and the squirrel raises himself on his haunches to listen to some suspicious sound, holding his forefeet something like a kangaroo. Then he recommences searching and the tail rises, alone visible above the tall grass. Now he bounds, and as his body passes through the air the tail extends behind and droops so that he seems to form an arch. After working along ten or fifteen yards in one direction, he stops, turns sharp round, and comes all the way back again. Some distance farther, under the trees, two more are frisking about, and a rabbit has come to nibble the grass in the open.
Looking across to the other side, where the fern recommences, surely there was a movement as if a branch was shaken; and a branch that, on second thought, is in such a position that it cannot be connected with any tree. Again, and then the head and neck of a stag are lifted above the fern. He is attacking a tree—rubbing his antlers against a low branch, much as if he were fighting it. He is not a hundred yards off; it would be easy to get nearer, surely, by stalking him carefully, gliding from tree trunk to tree trunk under the beeches.
At the first step the squirrel darts to the nearest beech; and although it seems to have no boughs or projections low down, he is up it in a moment, going round the trunk in a spiral. A startling clatter resounds overhead: it is a wood-pigeon that had come quietly and settled on a tree close by, without being noticed, and now rises in great alarm. But it is a sound to which the deer are so accustomed that they take no notice. There is little underwood here beneath the beeches, but the beechmast lies thick, and there are dead branches, which if stepped on will crack loudly.
A weasel rushes past almost under foot; he has been following his prey so intently as not to have observed where he was going. He utters a strange startled ‘yap,’ or something between that and the noise usually made by the lips to encourage a horse, and makes all speed into the fern. These are the happy hunting-grounds of the weasels.
During spring and summer—so long as the grass, clover, and corn crops are standing, and are the cover in which partridges and other birds have their nests—the weasels and stoats haunt the fields, being safe from observation (while in the crops) and certain of finding a dinner. Then, if you watch by a gap in the hedge, or look through a gateway into the cornfield, you may be almost certain of seeing one at least; in a morning’s walk in summer I have often seen two or three weasels in this way. The young rabbits and leverets are of course their prey also. But after the corn is cut you may wait and watch a whole day in the fields and not see a weasel. They have gone to the thick mounds, the covers, woods, and forests, and therein will hunt the winter through.
The stag is still feeding peacefully; he is now scarce fifty yards away, when he catches sight and is off. His body as he bounds seems to keep just above the level of the fern. It is natural to follow him, though of course in vain; the mead is left behind, and once more there is a wall of fern on either side of the path. After a while a broad green drive opens, and is much more easy to walk along. But where does it go? for presently it divides into two, and then the fork pursued again branches. Hush! what is that clattering? It sounds in several directions, but nothing is visible.
Then a sharp turn of the drive opens on a long narrow grassy valley, which is crowded with deer. Parties of thirty or forty are grazing; and yonder, farther away by themselves, there must be nearly a hundred fawns. Standing behind a tree, it is a pleasant sight to watch them; but after a while comes back the thought, dismissed contemptuously long since—the afternoon is advancing, and is it possible to be lost? The truth is we are lost for the time.
It is impossible to retrace one’s footsteps, the paths and drives are so intricate, and cross and branch so frequently. There are no landmarks. Perhaps from the rising ground across the valley a view may be obtained. On emerging into the open, the whole herd of deer and fawns move slowly into the forest and disappear. From the hill there is nothing visible but trees. If a tree be climbed to get a look-out, there is still nothing but trees. Following a green drive as a forlorn hope, there comes again the rattling as of clubs and spears, and strange grunting sounds. It is the bucks fighting; and they are not altogether safe to approach. But time is going on; unless we can soon discover the way, we may have to remain till the tawny wood-owls flit round the trees.
There comes the tinkle-tinkle of a bell: a search shows two or three cows, one of which, after the fashion of the old time, carries a bell. She comes and butts one playfully, and insists on her poll being rubbed. Then there is more grunting, but of a different kind—this time easily recognised: it is a herd of swine searching for the beechmast and acorns. With them, fortunately, comes the swineherd—a lad, who shows a drive which leads to the nearest edge of the forest.
Half an hour after leaving the swineherd, a rabbit is found sitting on his haunches, motionless, with the head drooping on one side. He takes no notice—he is dying. Just beneath one ear is a slight trace of blood—it is the work of a weasel, who fled on hearing approaching footsteps. Soon a film must form over the beautiful eye of the hunted creature: let us in mercy strike him a sharp blow on the head with the heavy end of the walking-stick, and so spare him the prolonged sense of death. A hundred yards further is a gate, and beyond that an arable field. On coming near the gate a hawk glides swiftly downwards over the hedge that there joins the forest. A cloud of sparrows instantly rise from the stubble, and fly chirping in terror to the hedge for shelter; but one is too late, the hawk has him in his talons. Yonder is a row of wheat ricks, the fresh straw with which they have just been covered contrasting with the brown thatch of the farmhouse in the hollow. There a refreshing glass of ale is forthcoming, and the way is pointed out.
Chapter Fourteen.
The Rookery—Building Nests—Young Birds—Rook-Shooting—Stealing Rooks—Antics in the Air—Mode of Flight—White Rooks.
The city built by the rooks in the elms of the great pasture field (the Warren, near Wick farmhouse) is divided into two main parts; the trees standing in two rows, separated by several hundred yards of sward. But the inhabitants appear to be all more or less related, for they travel amicably in the same flock and pay the usual visit to the trees at the same hour. Some scattered elms form a line of communication between the chief quarters, and each has one or more nests in it. Besides these, the oaks in the hedgerows surrounding the field support a few nests, grouped three or four, in close neighbourhood. In some trees near the distant ash copse there are more nests whose owners probably sprang from the same stock, but were exiled, or migrated, and do not hold much communion with the capital.
In early days men seem to have frequently dug their entrenchments or planted their stockades on the summit of hills. To the rooks their trees are their hills, giving security from enemies. The wooden houses in the two main streets are evidently of greater antiquity than those erected in the outlying settlements. The latter are not large or thick: they are clearly the work of one, or at most two, seasons only; for it is noticeable that when rooks build at a distance from the centre of population they are some time before they finally decide on a site, abandoning one place after another. But the nests forming the principal streets are piled up to a considerable height—fresh twigs being added every year—and are also thick and bulky. The weight of the whole must be a heavy burden to the trees.
Much skill is shown in the selection of the branches upon which the foundations are laid. In the first place, the branch must fork sufficiently to hold the bottom twigs firmly and to give some side-support. Then it must be a branch more or less vertical, or it would swing with the wind too much up and down as well as to and fro. Thirdly, there should be a clear or nearly clear space above the nest to give easy access, and to afford room for it to increase in size annually. For this reason, perhaps, nests are generally placed near the top or outer sides of the tree, where the boughs are smaller, and every upward extension reaches a clearer place. Fourthly, the bough ought not to be too stiff and firm; it should yield a little, and sway easily, though only in a small degree, to the breeze. If too stiff, in strong gales the nest runs the risk of being blown clean out of the tree. Fifthly, no other branch must rub against the one bearing the principal weight of the nest, for that would loosen the twigs in time, and dislocate the entire structure. Finally, rooks like an adjacent bough on which the bird, not actually engaged in incubation can perch and ‘caw’ to his mate, and which is also useful to alight on when bringing food for the young.
It may be that the difficulty of finding trees which afford all these necessary conditions is one reason why rooks who settle at a distance from their city seem long before they can please themselves. The ingenuity exercised in the selection of the bough and in the placing of the twigs is certainly very remarkable. When the wind blows furiously you may see the nest moving gently, riding on the swaying boughs, while one of the birds perches on a branch close by, and goes up and down like a boat on the waves. Except by the concussion of branches beating hard against the nest, it is rarely broken; up to a certain point it would seem as if the older nests are the firmest, perhaps because of their weight. Sometimes one which has been blown down in the winter—when the absence of protecting leaves gives the wind more power on them—retains its general form even after striking against branches in its descent and after collision with the earth.
Elms are their favourite trees for building in. Oak and ash are also used, but where there are sufficient elms they seem generally preferred. These trees, as a rule, grow higher than any others ordinarily found in the fields, and are more frequently seen in groups, rows, or avenues, thus giving the rook facilities for placing a number of nests in close neighbourhood. The height of the elm affords greater safety, and the branches are perhaps better suited for their purpose.
After building in an elm for many years—perhaps ever since the owner can remember—rooks will suddenly desert it. There are the old nests still; but no effort is made to repair them, and no new ones are made. The winds and storms presently loosen the framework, about which no care is now taken, and portions are blown down. Then by-and-by the discovery is made that the tree is rapidly dying. The leaves do not appear, or if they do they wither and turn yellow before Midsummer: gradually the branches decay and fall of their own weight or before the wind.
No doubt if anyone had carefully examined the tree he would have observed signs of decay long before the rooks abandoned it; but those who pass the same trees day after day for years do not observe minute changes, or, if they do, as nature is slow in her movements, get so accustomed to the sight of the fungi about the base, and the opening in the bark where the decomposing touchwood shows, as to think that it will always be so. At last the rooks desert it, and then the truth is apparent.
Their nests, being heavy, are not safe on branches up which the strengthening sap no longer rises; and in addition to the nest there is the weight of the sitting-bird, and often that of the other who perches temporarily on the edge. As the branches die they become stiff, and will not bend to the gale this immobility is also dangerous to the nest. So long as the bough yields and sways gently—not much, but still a little—the strong winds do no injury. When the bough becomes rigid, the broad—side or wall of the nest offers an unyielding surface, which is accordingly blown away.
The nests which contain young are easily distinguished, despite the height, by the almost continuous cry for food. The labour of feeding the voracious creatures must be immense, and necessity may partly account for the greater boldness of the old birds at that season. By counting the nests from which the cry proceeds the condition of the rookery is ascertained, and the amount of sport it will afford reckoned with some certainty. By noting the nests from which the cry arose last, it is known which trees to avoid in the rook-shooting; for the young do not all come to maturity at the same time, and there are generally a dozen or so which it is best to leave a week or a fortnight later than the rest.
When the young birds begin to quit the nests, and are observed perching on the tree or fluttering from branch to branch, they must not be left much longer before shooting, or they will wander and be lost. A very few days will then make all the difference; and so it has often happened that men expecting to make a great bag have been quite disappointed, notwithstanding the evident number of nests; the shooting has been held a day or so too late. The young birds get the use of their wings very quickly, and their instinct rather seems to be to wander than to remain in the immediate vicinity of their birthplace.
Some think that the old birds endeavour to entice them away as much as possible, knowing what is coming. It may be doubted if that is the case with respect to the very young birds; but when the young ones are capable of something like extended flight, and can cross a field without much difficulty, I think the parents do attempt to lead them away. When the shooting is in progress, if you will go a little distance from the rookery, out of the excitement of the sport, you may sometimes see two old rooks, one on each side of a young one, cawing to it with all their might. The young bird is, perhaps, on the ground, or on a low hedge, and the old birds are evidently endeavouring to get it to move. Yet they have not learned the only way in which that can be done—i.e. by starting themselves and flying a short distance, and waiting, when the young bird will almost invariably follow.
If you approach the trio the two old birds at once take flight, seeing your gun, and the young bird in a few seconds goes after them. Had they the sense to repeat this operation, they might often draw the young one away from danger; as for their cawing, it does not seem to be quite understood by their offspring, who have hardly yet learned their own language.
To appreciate this effort on the part of the old birds, it must be recollected that immediately after the first shot the great mass of the old rooks fly off in alarm. They go to some distance and then wheel round and come back at an immense height, and there, collected in loose order, circle round and round, cawing as they sail. For an old rook to remain in or near the rookery when once the firing has commenced is the exception, and must be a wonderful effort of moral courage, for of all birds rooks seem most afraid of a gun; and naturally so, having undergone, when themselves young, a baptism of fire. Those that escape slaughter are for the most part early birds that come to maturity before the majority, and so leave the trees before the date fixed for shooting arrived, or acquire a power of flight sufficient to follow their parents on the first alarm to a safe distance. They have, therefore, a good opportunity of witnessing the destruction of their cousins, and do not forget the lesson.
Although the young birds upon getting out of the nest under ordinary conditions seem to like to wander, yet if they are driven out or startled by the shot they do not then at once endeavour to make for the open country or to spread abroad, but appear rather to cling to the place, as if the old nests could shelter them. After a while they begin to understand the danger of this proceeding, and half an hour’s rapid firing causes the birds to spread about and get into the trees in the hedges at some distance. There of course they are pursued, or killed the next day, three-quarters of a mile or more away from home. It is rare for old rooks to get shot, for the reason above stated: they rise into the air out of reach. Those that are killed are generally such as have lingered in the hope to save a young bird, and are mistaken and shot as young themselves.
Young birds may be easily distinguished by their slow uncertain flight and general appearance of not knowing exactly where to go or what to do. They are specially easy to pick out if you see them about to perch on a tree. They go at the tree anyhow, crash in among the branches, and rather fall on a perch than choose it. The old bird always enters a tree carefully, as if he did not like to ruffle his feathers, and knew precisely what sort of bough he preferred to settle on. Close to the rookery there is no need to wait to pick out the young birds, because they are all sure to be young birds there; but, as observed, old birds will linger with young ones at a little distance, and may then be mistaken—as also on the following day, when sportsmen go round to pick up the outsiders, and frequently come on old and young together. The old bird will not sit and let you aim at him perching; if you shoot him, it must be on the wing. The young bird will sit and let you pick him off with a crossbow, and even if a cartridge singes his wing he will sometimes only hop a yard or two along the boughs.
Though hard hit and shattered with shot, they will cling to the branches convulsively, seeming to hang by the crook of the claw or by muscular contraction even when perfectly dead, till lifted up by a shot fired directly underneath, or till the bough itself is skilfully cut off by a cartridge and both come down together. The young feathers being soft, and the quills not so hard as in older birds, scarcely a rook-shooting ever goes by without some one claiming to have made a tremendous long shot, which is quite possible, as it does not require many pellets or much force behind them.
On dropping a rook, probably at some distance from the rookery, where the men are whose duty it is to collect the slain, beware of carrying the bird; let him lie, or at most throw him upon a bramble bush in a conspicuous spot till a boy comes round. Rooks are perfectly infested with vermin, which in a few minutes will pass up their legs on to your hand, and cause an unpleasant irritation, though it is only temporary; for the insects cannot exist long away from the bird.
The young birds are occasionally stolen from the nests, notwithstanding the difficulty of access. Young labourers will climb the trees, though so large that they can scarcely grasp the trunk, and with few branches, and those small for some height; for elms are often stripped up the trunk to make the timber grow straight and free from the great branches called ‘limbs.’ Even when the marauder is in the tree he has some difficulty in getting at the nests, which are placed where the boughs diminish in size. Climbing-irons used to be sometimes employed for the purpose. As elm trees are so conspicuous, these thieving practices cannot well be carried on while it is light. So the rook-poachers go up the trees in the dead of night; and as the old rooks would make a tremendous noise and so attract attention, they carry a lantern with them, the light from which silences the birds. So long as they can see a light they will not caw.
The time selected to rob a rookery is generally just before the date fixed for the shooting, because the young birds are of little use for cooking till about ready to fly. The trick, it is believed, has often been played for the mere pleasure of spiting the owner, the very night previous to the rook-shooting party being chosen. These robberies of young rooks are much less frequent than they used to be. One reason why those who possess any property in the country do not like to see a labouring man with a gun is because he will shoot an old rook (and often eat it), if he gets the opportunity, without reference to times or seasons, whether they are building or not.
The young rooks that escape being shot seem to be fed, or partly fed, by the old birds for some time after they can fly well and follow their parents. It is easy to know when there are young rooks in a flock feeding in a field. At the first glance the rooks look scattered about, without any order, each independent of the other. But in a few minutes it will be noticed that here and there are groups of three, which keep close together. These are formed of the parents and the young bird—apparently as big and as black as themselves—which they feed now and then. The young bird, by attending to their motions, learns where to find the best food. As late as July trios like this may sometimes be seen.
Besides the young birds that have the good fortune to pass unscathed through the dangers of rook-shooting day, and escape being knocked over afterwards, some few get off on account of having been born earlier than the majority, thus possessing a stronger power of flight. Some nests are known to be more forward than the others; but although the young birds may be on the point of departing, they are not killed because the noise of the firing would disturb the whole settlement. So that it becomes the rook’s interest to incubate a little in advance of the rest.
After a few months they are put into another terrible fright—on the first of September. Guns are going off in all directions, no matter where they turn, so that they find it impossible to feel at ease, and instead of feeding wheel about in the air, or settle on the trees.
The glossy plumage of the rook will sometimes, when seen at a certain angle, reflect the sun’s rays in such a manner that instead of looking black the bird appears clothed in shining light: it is as if the feathers were polished like a mirror. In feeding they work in a grave, steady way—a contrast to the restless starlings who so often accompany them. They do not put a sentinel in a tree to give warning of the approach of an enemy. The whole flock is generally on the ground together, and, if half-a-dozen perch awhile on the trees, they soon descend. So far are they from setting a watch, that if you pass up outside the hedge to the leeward, on any side except where the wind would carry the noise of footsteps to them, it is easy to get close—sometimes, if they are feeding near the hedge, within three or four yards. Of course if a rook happens to be in a tree it will not be possible to do so; but they do not set a sentinel for this purpose.
Rooks, in a general way, seem more at their ease in the meadows than in the arable fields. In the latter they are constantly fired at, if only with blank charges, to alarm them from the seed besides being shouted at and frightened with clappers. The bird-keeper’s efforts are, however, of very little avail. If he puts the flock up on one side of the field, they lazily sail to a distant corner, and when he gets there go back again. They are fully aware that he cannot injure them if they keep a certain distance; but this perpetual driving to and fro makes them suspicious. In the meadows it is rare for them to be shot at, and they are consequently much less timid.
At the same time they can perfectly well distinguish a gun from a walking-stick. If you enter a meadow with a gun under your arm, and find a flock feeding, they immediately cease searching for food and keep a strict watch on your movements; and if you approach, they are off directly. If you carry a walking-stick only, you may pass within thirty yards sometimes, and they take little notice, provided you use the stick in the proper way. But now lift it, and point it at the nearest rook, and in an instant he is up with a ‘caw’ of alarm—though he knows it is not a gun—and flies just above the surface of the ground till he considers himself safe from possibility of danger. Often the whole flock will move before that gesture. It is noticeable that no wild creatures, birds or animals, like anything pointed at them: you may swing your stick freely, but point it, and off goes the finch that showed no previous alarm. So too, dogs do not seem easy if a stick is pointed at them.
Rooks are easily approached in the autumn, when gorging the acorns. They may often be seen flying carrying an acorn in the bill. Sometimes a flock will set to work and tear up the grass by the roots over a wide space—perhaps nearly half an acre—in search of a favourite beetle. The grass is pulled up in little wisps, just about as much as they can hold in their beaks at a time. In spring they make tracks through the mowing grass—not in all the meadows, but only in one here and there, where they find the food they prefer. These tracks are very numerous, and do the grass some damage. Besides following the furrows made by the plough, and destroying grubs, beetles, wireworm, and other pests in incalculable numbers, they seem to find a quantity of insect food in unripe corn; for they often frequent wheatfields only just turning yellow, and where the grain is not yet developed. Except perhaps where they are very numerous, they do much more good than harm.
Rooks may now and then be seen in the autumn, on the hayricks; they pull the thatch out, and will do in this way an injury to the roof. Therefore old black bottles are often placed on the thatch in order to scare them. It is said that they pull out the straw for the stray grains left in the ear by the threshing machine. This seems doubtful. It appears more probable that some insect found on the straw attracts them.
If you are walking past a feeding flock, the nearest rook to you will often exhibit a ridiculous indecision as to whether he shall fly or not. He stretches his neck and leans forward as if about to spring, stops, utters a questioning ‘Cawk?’ then watches you a moment and gives a hop, just opens his wings, shuts them, and descends within a couple of feet. ‘Cawk!’ again. Finally, if you turn from your course and make a step towards him, he rises, flaps his wings three or four times, extends them, and glides a dozen yards to alight once more.
Sometimes a flock will rise in the air, and silently wheel round and round after each other, gradually ascending and drifting slowly with the current till they reach a great height. When they soar like this it is said to foretell fine weather. At another time a flock will go up and wheel about in the strangest irregular manner. Every now and then one will extend his wings, holding them rigid, and dive downwards, in his headlong descent wavering to and fro like a sheet of paper falling edge first. He falls at a great pace, and looks as if he must be dashed to pieces against a tree or the earth; but he rights himself at the last moment, and glides away and up again with ease. Occasionally two or three rooks may be seen doing this at once, while the rest whirl about as if possessed; and those that are diving utter a gurgling sound like the usual cawk prolonged—‘caw-wouk.’ These antics are believed to foretell rough winds.
The rook, like other broad-winged birds, often makes much leeway in flying, though there be only a moderate wind. The beak points in one direction, in which the bird is apparently proceeding, but if observed closely it will be found that the real course is somewhat sideways. He is making leeway. So it is that a rook which looks as if coming straight towards you—as if he must inevitably go overhead—passes some distance to one side. He appears slow on the wing, as if to go fast required more energy than he possessed, yet he travels over great distances without the least apparent exertion.
When going with the wind he sails high in the air, only flapping his wings sufficiently to maintain balance and steering power. But when working against the wind, if it is a strong gale, his wings are used rapidly, and he comes down near the surface of the ground. He then flies just above the grass, only high enough to escape touching it, and follows the contour of the field. At the hedges he has to rise, and immediately meets the full force of the breeze. It is so powerful sometimes that he cannot overcome it, and his efforts simply lift him in the air, like a kite drawn against the wind. For a few moments he appears stationary, his own impetus and the contending wind balancing each other, and holding him suspended. Then he rises again, but still finding the current too strong, tacks like a ship to port or starboard, and so works aslant into the gale. Shortly afterwards he comes down again, if the field be a large one, and glides forward in the same manner as before, close to the surface. In crossing the lake too, against the wind, he flies within a few feet of the water.
During such a gale a rook may often be seen struggling to get over a row of trees, and stationary, though using his wings vigorously, suspended a little way above the topmost branches. Frequently he has to give up the attempt, turn back, and make a détour.
Though rooks usually go in flocks, individuals sometimes get separated, and may be seen flying alone on the way to rejoin their friends. A flock of rooks, on rising, occasionally divides into two or more parties. Each section wheels off on its own course, while sometimes a small number of those who chance to be near the centre of the original formation seem at a loss which company to follow, and settle down again on the field. So a dozen or more become separated from the crowd, and presently, when they rise, they too divide; three or four fly one way to join one section, and others take another route. Individuals thus find themselves alone; but that causes them no uneasiness, as they have their well-known places of rendezvous, and have only to fly to certain fields to be sure of meeting their friends, or at most to wait about near the nesting-trees till the rest come.
It must not, therefore, be supposed that every one flying alone is a crow. Crows are scarce in comparison with rooks. In severe weather a rook will sometimes venture into the courtyard of the farmstead.
Two rooks marked with white resided at the rookery here for several years. One had sufficient white to be distinguished at a distance; the other seemed to have but one or two feathers, which were, however, visible enough when near the bird. As they have not been seen lately, they have probably been shot by some one who thought it clever to destroy anything out of the ordinary. Most large rookeries can either show a rook with white feathers, or have well authenticated records of their former existence; but though not rare, people naturally like to preserve them when they do occur, and it is extremely annoying to have them wantonly killed.
Chapter Fifteen.
Rooks Returning to Roost—Vast Flocks—Rook Parliament—The Two Rook Armies and their Routes—Rook Laws, Traditions, and Ancient History—“Throws” of Timber—Thieving Jackdaws.
As evening approaches, and the rooks begin to wing their way homewards, sometimes a great number of them will alight upon the steep ascent close under the entrenchment on the downs which has been described, and from whence the wood and beech trees where they sleep can be seen. They do not seem so much in search of food, of which probably there is not a great deal to be found in the short, dried-up herbage and hard soil, as to rest here, half-way home from the arable fields. Sometimes they wheel and circle in fantastic flight over the very brow of the down, just above the rampart; occasionally, in the raw cold days of winter, they perch moping in disconsolate mood upon the bare branches of the clumps of trees on the ridge.
After the nesting time is over and they have got back to their old habits—which during that period are quite reversed—it is a sight to see from hence the long black stream in the air steadily flowing onwards to the wood below. They stretch from here to the roosting-trees, fully a mile and a half—literally as the crow flies; and backwards in the opposite direction the line reaches as far as the eye can see. It is safe to estimate that the aerial army’s line of march extends over quite five miles in one unbroken corps. The breadth they occupy in the atmosphere varies—now twenty yards, now fifty, now a hundred, on an average say fifty yards; but rooks do not fly very close together like starlings, and the mass, it may be observed, fly on the same plane. Instead of three or four layers one above the other, the greater number pass by at the same height from the ground, side by side on a level, as soldiers would march upon a road: not meaning, of course, an absolute, but a relative level. This formation is more apparent from an elevation—as it were, up among them—than from below; and looking along their line towards the distant wood it is like glancing under a black canopy.
Small outlying parties straggle from the line—now on one side, now on the other; sometimes a few descend to alight on trees in the meadows, where doubtless their nests were situated in the spring. For it is a habit of theirs, months after the nesting is over and also before it begins, to pay a flying visit to the trees in the evening, calling en route to see that all is well and to assert possession.
The rustling sound of these thousands upon thousands of wings beating the air with slow steady stroke can hardly be compared to anything else in its weird oppressiveness, so to say: it is a little like falling water, but may be best likened, perhaps, to a vast invisible broom sweeping the sky. Every now and then a rook passes with ragged wing—several feathers gone, so that you can see daylight through it; sometimes the feathers are missing from the centre, leaving a great gap, so that it looks as if the bird had a large wing on this side and on the other two narrow ones. There is a rough resemblance between these and the torn sails of some of the old windmills which have become dark in colour from long exposure to the weather, and have been rent by the storms of years. Rooks can fly with gaps of astonishing size in their wings, and do not seem much incommoded by the loss—caused, doubtless, by a charge of shot in the rook-shooting, or by the small sharp splinters of flint with which the bird-keepers sometimes load their guns, not being allowed to use shot.
Near their nesting-trees their black feathers may be picked up by dozens in the grass; they beat them out occasionally against the small boughs, and sometimes in fighting. If seen from behind, the wings of the rook, as he spreads them and glides, slowly descending, preparatory to alighting, slightly turn up at the edges like the rim of a hat, but much less curved. From a distance as he flies he appears to preserve a level course, neither rising nor falling; but if observed nearer it will be seen that with every stroke of the wings the body is lifted some inches, and sinks as much immediately afterwards.
As the black multitude floats past overhead with deliberate, easy flight, their trumpeters and buglemen, the jackdaws—two or three to every company—utter their curious chuckle; for the jackdaw is a bird which could not keep silence to save his life, but must talk after his fashion, while his grave, solemn companions move slowly onwards, rarely deigning to ‘caw’ him a reply. But away yonder at the wood, above the great beech trees, where so vast a congregation is gathered together, there is a mighty uproar and commotion: a seething and bubbling of the crowds, now settling on the branches, now rising in sable clouds, each calling to the other with all his might, the whole population delivering its opinions at once.
It is an assemblage of a hundred republics. We know how free States indulge in speech with their parliaments and congresses and senates, their public meetings, and so forth: here are a hundred such nations, all with perfect liberty of tongue holding forth unsparingly, and in a language which consists of two or three syllables indefinitely repeated. The din is wonderful—each republic as its forces arrive adding to the noise, and for a long time unable to settle upon their trees, but feeling compelled to wheel around and discourse. In spring each tribe has its special district, its own canton and city, in its own trees away in the meadows. Later on they all meet here in the evening. It is a full hour or more before the orations have all been delivered, and even then small bands rush up into the air still dissatisfied.
This great stream of rooks passing over the hills meets another great stream as it approaches the wood, crossing up from the meadows. From the rampart there may be seen, perhaps a mile and a half away, a dim black line crossing at right angles—converging on the wood, which itself stands on the edge of the table-land from which the steeper downs arise. This second army is every whit as numerous, as lengthy, and as regular in its route as the first.
Every morning, from the beech trees where they have slept, safe at that elevation from all the dangers of the night, there set out these two vast expeditionary corps. Regularly the one flies steadily eastward over the downs; as regularly the other flies steadily northwards over the vale and meadows. Doubtless in different country districts their habits in this respect vary; but here it is always east and always north. If any leave the wood for the south or the west, as probably they do, they go in small bodies and are quickly lost sight of. The two main divisions sail towards the sunrise and towards the north star.
They preserve their ranks for at least two miles from the wood; and then gradually first one and then another company falls out, and wheeling round, descends upon some favourite field, till by degrees, spreading out like a fan, the army melts away. In the evening the various companies, which may by that time have worked far to the right or to the left, gradually move into line. By-and-by the vanguard comes sweeping up, and each regiment rises from the meadow or the hill, and takes its accustomed place in the return journey.
So that although if you casually observe a flock of rooks in the daytime they seem to wander hither and thither just as fancy leads, or as they are driven by passers-by, in reality they have all their special haunts; they adhere to certain rules, and even act in concert, thousands upon thousands of them at once, as if in obedience to the word of command, and as if aware of the precise moment at which to move. They have their laws, from which there is no deviation: they are handed down unaltered from generation to generation. Tradition, indeed, seems to be their main guide, as it is with savage human tribes. They have their particular feeding grounds; and so you may notice that, comparing ten or a dozen fields, one or two will almost always be found to be frequented by rooks while the rest are vacant.
Here, for instance, is a meadow close to a farmstead—what is usually called the home-field, from its proximity to a house—here day after day rooks alight and spend hours in it, as much at their ease as the nag or the lambs brought up by hand. Another field, at a distance, which to the human eye appears so much more suitable, being retired, quiet, and apparently quite as full of food, is deserted; they scarcely come near it. The home-field itself is not the attraction, because other home-fields are not so favoured.
The tenacity with which rooks cling to localities is often illustrated near great cities where buildings have gradually closed in around their favourite haunts. Yet on the small waste spots covered with cinders and dustheaps, barren and unlovely, the rooks still alight; and you may see them, when driven up from such places, perching on the telegraph wires over the very steam of the locomotives as they puff into the station.
I think that neither considerations of food, water, shelter, or convenience, are always the determining factors in the choice made by birds of the spots they frequent; for I have seen many cases in which all of these were evidently quite put on one side. Birds to ordinary observation seem so unfettered, to live so entirely without rhyme or reason, that it is difficult to convey the idea that the precise contrary is really the case.
Returning to these two great streams of rooks, which pour every evening in converging currents from the north and east upon the wood; why do they do this? Why not go forth to the west, or to the south, where there are hills and meadows and streams in equal number? Why not scatter abroad, and return according to individual caprice? Why, to go still further, do rooks manoeuvre in such immense numbers, and crows fly only in pairs? The simple truth is that birds, like men, have a history. They are unconscious of it, but its accomplished facts affect them still and shape the course of their existence. Without doubt, if we could trace that history back there are good and sufficient reasons why rooks prefer to fly in this particular locality, to the east and to the north. Something may perhaps be learnt by examining the routes along which they fly.
The second division—that which goes northwards, after flying little more than a mile in a straight line—passes over Wick Farm, and disperses gradually in the meadows surrounding and extending far below it. The rooks whose nests are placed in the elms of the Warren belong to this division, and, as their trees are the nearest to the great central roosting-place, they are the first to quit the line of march in the morning, descending to feed in the fields around their property. On the other hand, in the evening, as the army streams homewards, they are the last to rise and join the returning host.
So that there are often rooks in and about the Warren later in the evening after those whose habitations are farther away have gone by, for, having so short a distance to fly, they put off the movement till the last moment. Before watches became so common a possession, the labouring people used, they say, to note the passage overhead of the rooks in the morning in winter as one of their signs of time, so regular was their appearance; and if the fog hid them, the noise from a thousand black wings and throats could not be missed.
If, from the rising ground beyond the Warren or from the downs beyond that, the glance is allowed to travel slowly over the vale northwards, instead of the innumerable meadows which are really there, it will appear to consist of one vast forest. Of the hamlet not far distant there is nothing visible but the white wall of a cottage, perhaps, shining in the sun, or the pale blue smoke curling upwards. This wooded appearance is caused by timber trees standing in the hedgerows, in the copses at the corners of the meadows, and by groups and detached trees in the middle of the fields.
Many hedges are full of elms, some have rows of oaks; some meadows have trees growing so thickly in all four hedges as to seem surrounded by a timber wall; one or two have a number of ancient spreading oaks dotted about in the field itself, or standing in rows. But there are not nearly so many trees as there used to be. Numerous hedges have been grubbed to make the fields larger.
Within the last thirty years two large falls of timber have taken place, when the elms especially were thrown wholesale. The old men, however, recall a much greater ‘throw,’ as they term it, of timber, which occurred twice as long ago. Then before that they have a tradition that a still earlier ‘throw’ took place, when the timber chiefly went to the dockyards for the building of those wooden walls which held the world at bay. These traditions go back, therefore, some eighty or a hundred years. One field in particular is pointed out where stood a double row or avenue of great oaks leading to nothing but a farmstead of the ordinary sort, of which there is not the slightest record that it ever was anything but a farmhouse. Now avenues of great oaks are not planted to lead to farmsteads. Besides these, it is said, there were oaks in most of the fields—oaks that have long since disappeared, the prevalent tree being elm.
While all these ‘throws’ of timber have successively taken place, no attempt has been made to fill up the gaps; no planting of acorns, no shielding with rails the young saplings from the ravages of cattle. If a young tree could struggle up it could; if not, it perished. At the last two ‘throws,’ especially, young trees which ought to have been saved were ruthlessly cut down. Yet even now the place is well timbered; so that it is easy to form some idea of the forest-like appearance it must have presented a hundred years ago, when rows of giant oaks led up to that farmhouse door.
Then there are archaeological reasons, which it would be out of place to mention, why in very ancient days a forest, in all probability, stood hereabouts. It seems reasonable to suppose that in one way or another the regular flight of the second army of rooks passing down into this district was originally attracted by the trees. Three suggestions arise out of the circumstances.
The wood in which both streams of rooks roost at night stands on the last slope of the downs; behind it to the south extend the hills, and the open tilled upland plains; below it northwards are the meadows. It has, therefore, much the appearance of the last surviving remnant of the ancient forest. There has been a wood there time out of mind: there are references to the woods of the locality dating from the sixteenth century. Now if we suppose (and such seems to have been really the case) the unenclosed woodlands below gradually cleared of trees—thereby doubtless destroying many rookeries—the rooks driven away would naturally take refuge in the wood remaining. There the enclosure protected them, and there the trees, being seldom or never cut down, or if cut down felled with judgment and with a view to future timber, grew to great size and in such large groups as they prefer. But as birds are creatures of habit, their descendants in the fiftieth generation would still revisit the old places in the meadows.
Secondly, although so many successive ‘throws’ of timber thinned out the trees, yet there may still be found more groups and rows of elms and oak in this direction than in any other; that is, a line drawn northwards from the remaining wood passes through a belt of well-timbered country. On other side of this belt there is much less timber; so that the rooks that desired to build nests beyond the limits of the enclosed wood still found in the old places the best trees for their purpose. Here may be seen far more rookeries than in any other direction. Hardly a farmhouse lying near this belt but has got its rookery, large or small. Once these rookeries were established, an inducement to follow this route would arise in the invariable habit of the birds of visiting their nesting-trees even when the actual nesting time is past.
Thirdly, if the inquiry be carried still farther back, it is possible that the line taken by the rooks indicates the line of the first clearings in very early days. The clearing away of trees and underwood, by opening the ground and rendering it accessible, must be very attractive to birds, and rooks are particularly fond of following the plough. Now although the district is at present chiefly meadow land, numbers of these meadows were originally ploughed fields, of which there is evidence in the surface of the fields themselves, where the regular ‘lands’ and furrows are distinctly visible.
One or all of these suggestions may perhaps account for the course followed by the rooks. In any case it seems natural to look for the reason in the trees. The same idea applies to the other stream of rooks which leaves the wood for the eastward every morning, flying along the downs. In describing the hill district, evidence was given of the existence of woods or forest land upon the downs in the olden time. Detached copses and small woods are still to be found; and it happens that a part of this district, in the line of the eastward flighty belonged to a ‘chase’ of which several written notices are extant.
The habits of rooks seem more regular in winter than in summer. In winter the flocks going out in the morning or returning in the evening appear to pass nearly at the same hour day after day. But in summer they often stay about late. This last summer (1878) I noticed a whole flock, some hundreds in number, remaining out till late—till quite dusk—night after night, and always in the same place. It was an arable field, and there they stood close together on the ground, so close that in spots it was difficult to distinguish individuals. They were silent and still, making no apparent attempt at feeding. The only motion I observed was when a few birds arrived and alighted among them. Where they thus crowded together the earth was literally black.
It was about three-quarters of a mile from their nesting-trees, but nesting had been over for more than two months. This particular field had recently been ploughed by steam tackle, and was the only one for a considerable distance that had been ploughed for some time. There they stood motionless, side by side, as if roosting on the ground; possibly certain beetles were numerous just there (for it was noticeable that they chose the same part of the field evening after evening), and came crawling up out of the earth at night.
The jackdaws which—so soon as the rooks pack after nesting and fly in large flocks—are always with them, may be distinguished by their smaller size and the quicker beats of their wings, even when not uttering their well-known cry. Jackdaws will visit the hencoops if not close to the house, and help themselves to the food meant for the fowls. Poultry are often kept in rickyards, a field or two distant from the homestead, and it is then amusing to watch the impudent attempts of the jackdaws at robbery. Four or five will perch on the post and rails, intent on the tempting morsels: sitting with their heads a little on one side and peering over. Suddenly one thinks he sees an opportunity. Down he hops, and takes a peck, but before he has hardly seized it, a hen darts across, running at him with beak extended like lance in rest. Instantly he is up on the rail again, and the impetus of the hen’s charge carries her right under him.
Then, while her back is turned, down hops a second and helps himself freely. Out rushes another hen, and up goes the jackdaw. A pause ensues for a few minutes: presently a third black rascal dashes right into the midst of the fowls, picks up a morsel, and rises again before they can attack him. The way in which the jackdaw dodges the hens though alighting among them, and as it were for the moment surrounded, is very clever; and it is laughable to see the cool impudence with which he perches again on the rail, and looks down demurely, not a whit abashed, on the feathered housewife he has just been doing his best to rob.
Chapter Sixteen.
Notes on Birds—Nightingales—Chaffinches—Migration—Packing—Intermarriage—Peewits—Crows—Cuckoos—Golden-Crested Wren.
The nightingale is one of the birds whose habit of returning every year to the same spot can hardly be overlooked by anyone. Hawthorn and hazel are supposed to attract them: I doubt it strongly. If there is a hawthorn bush near their favourite nesting-place they will frequent it by choice, but of itself it will not bring nightingales. They seem to fix upon localities in the most capricious manner. In this particular district they are moderately plentiful; yet in the whole of a large parish (some five miles across) they are only found in one place. The wood which is the roosting-place of all the rooks, large as it is, has but one haunt of the nightingale. Just in one special spot they may be heard, and nowhere else. But having selected a locality, they come back to it as regularly as the swallows.
In another county in the same latitude there is a small copse of birch which borders a much-frequented road. Here the stream of vehicles and passengers is nearly continuous; and the birch copse abounds with nightingales in the spring. On one fine morning I counted eight birds singing at once. The young birds seemed afterwards as numerous as the sparrows. Never, in the wildest district I have ever visited, have I seen so many. They had become so accustomed to passers-by that they took no notice unless purposely disturbed. Several times I stood under an oak bough that projected across the sward by the roadside, with a nightingale perched on it overhead straining his throat. The bough was some twelve feet high, and in full view of everyone. This road was constructed about a hundred years ago; and it would be interesting to learn if a country lane preceded it, well sheltered on both sides by thick hedges. Birds are fond of such places, and, having once formed the habit of coming there, would continue to do so after the highway was laid down.
It has been stated that the flocks of chaffinches which may be seen in winter consist entirely of females. Male chaffinches are rarely seen: they have migrated, or in some other manner disappeared. Yet so soon as the spring comes on the males make their presence known by calling their defiant notes from every elm along the road. Last spring (1878) I fell into conversation with a fowler. He had a cock chaffinch in a cage covered with a black cloth, except on one side. The cage was placed on the sward beside the—road, and near it a stuffed cock bird stood on the grass. Two pieces of whalebone smeared with bird-lime formed a pointed arch over the stuffed chaffinch. The live decoy bird in the cage from time to time uttered a few notes, which were immediately answered by a wild bird in the elms overhead. These notes are a challenge; and the bird in the tree supposes them to proceed from the stuffed bird in the grass, and descends to fight him, when, as the deceived bird alights, his wings or feet come in contact with the whalebone—sometimes he perches on it—and the lime holds him fast.
At that season (March) the cock birds have an irresistible inclination to do battle; they are ceaselessly challenging each other, and the fowler takes advantage of it to snare them. Now this man said that these chaffinches sold for 6 shillings the dozen, and that when the birds were ‘on,’ as he called it, he could catch five dozen a day. In a walk of four or five miles I passed half-a-dozen such fellows, with cages and stuffed chaffinches. This alone proves that cock chaffinches are very numerous in spring. Where, then, are they in winter, if the flocks of chaffinches at that period consist almost exclusively of female birds? Probably they fly in small bodies of three or four, or singly, and so escape observation. But this division of the sexes presents a curious resemblance to the social customs discovered amongst certain savages. During the winter the birds separate, and the females ‘pack.’ In the spring the males appear, and, after a period of fighting for the mastery, pair, and the nests are built. After the young are reared, song ceases, and the old haunts are deserted. This summer I was much struck with this partial migration, perhaps the more so because observed in a fresh locality.
During the spring and summer I daily followed a road for some three miles which I had found to pass through a district much-frequented by birds. The birch coppice so favoured by nightingales was that way; and, by the bye, the wrynecks were almost equally numerous; and the question has occurred to me whether these birds are companions, in a sense, of the nightingale, having noticed them in other places to be much together. All spring and summer the hedges, coppices, brakes, thickets, furze lands, and cornfields abounded with bird life. About the middle of August there was a notable decrease. Early in September the places previously so populous seemed almost deserted; by the middle of the month quite deserted.
There were no chaffinches in the elms or in the road, and scarcely a sparrow; not a yellowhammer on the hedge by the cornfield; only a very few greenfinches; not a single bullfinch or goldfinch. Blackbirds, thrushes, and robins alone remained. The way to find what birds are about is to watch one of their favourite drinking and bathing-places; then it is easy to see which are absent. Where had all these birds gone to? In the middle of the fields of stubble there were flocks of sparrows—almost innumerable sparrows—and some finches, but not, apparently, enough to account for all that had left the hedges and trees. That may be explained by their being scattered over so many broad acres—miles of arable land being open to them.
But the migration from the hedgerows was very marked. They became quite empty and silent about the middle of September. This state of things continued for little more than a week—meaning the absolute silence—then a bird or two appeared in places at long intervals. They now came back rapidly, till, on the 28th, the ‘fink, chink’ of the finches sounded almost as merrily as before. The greenfinches flew from tree to tree in parties of four, six, or more, calling to each other in their happy confidential way. On that day the trees and hedges seemed to become quite populous again with finches. The sparrows, too, were busy in the roads once more. For a week previously every now and then a single lark might be heard singing for a few minutes: they had been silent before. On the 28th half-a-dozen could be heard singing at once, and now and then a couple might be seen chasing each other as if full of gaiety. It was indeed almost like a second spring: at the same time a few buttercups bloomed, to add to the illusion.
This migration of the finches from the hedgerows out into the fields, and their coming back, is very striking. It may possibly be connected with the phenomenon of ‘packing;’ for they seem to go away by twos and threes, to disappear gradually, but to return almost all at once, and in parties or flocks. The number in the flocks varies a great deal: it is a common opinion that it depends on the weather, and that in hard winters, when the cold is severe and prolonged, the flocks are much larger. Wood-pigeons are seldom, it is said, seen in great flocks till the winter is advanced.
Has the date of the harvest any influence upon the migration of birds? The harvest in some counties is, of course, much earlier than in others—a fact of which the itinerant labourer takes advantage, following the wave of ripening grass and corn. By the time they have mown the grass or reaped the wheat, as the case may be, in one county, the crops are ripe in another, to which they then wend their way.
One of the very earliest counties, perhaps, is Surrey. The white bloom of the blackthorn seems to show there a full fortnight earlier than it does on the same line of latitude not many miles farther west. The almond trees exhibit their lovely pink blossom; the pears bloom, and presently the hawthorn comes out into full leaf, when a degree of longitude to the west the hedges are bare and only just showing a bud. Various causes probably contribute to this—difference of elevation, difference of soil, and so forth. Now the spring visitors—as the cuckoo, the swallow, and wryneck—appear in Surrey considerably sooner than they do farther west. The cuckoo is sometimes a full week earlier. It would seem natural to suppose that the more forward state of vegetation in that county has something to do with the earlier appearance of the bird. But I should hesitate to attribute it entirely to that cause, for it sometimes happens that birds act in direct opposition to what we should consider the most eligible course.
For instance, the redwing is one of our most prominent winter visitors. Flocks of redwings and fieldfares are commonly seen during the end of the season. They come as winter approaches, they leave as it begins to grow warm. In every sense they are birds of passage: any ploughboy will tell you so. (By-the-by, the ploughboys call the fieldfares ‘velts.’ Is not ‘velt’ a Northern word for field?) But one spring—it was rapidly verging on summer—I was struck day after day by hearing a loud, sweet but unfamiliar note in a certain field. Fancying that most bird notes were known to me, this new song naturally arrested my attention. In a little while I succeeded in tracing it to an oak tree. I got under the oak tree, and there on a bough was a redwing singing with all his might. It should be remarked that neither redwing nor fieldfare sings during the winter; they of course have their ‘call’ and cry of alarm, but by no stretch of courtesy could it be called a song. But this redwing was singing—sweet and very loud, far louder than the old familiar notes of the thrush. The note rang out clear and high, and somehow sounded strangely unfamiliar among English meadows and English oaks.
Then, looking farther and watching about the hedges there, I soon found that the bird was not alone—there were three or four pairs of redwings in close neighbourhood, all evidently bent upon remaining to breed. To make quite sure, I shot one. Afterwards I found a nest, and had the pleasure of seeing the young birds come to maturity and fly.
Nothing could be more thoroughly opposed to the usual habits of the bird. There may be other instances recorded, but what one sees oneself leaves so much deeper an impression. The summer that followed was a very fine one. It is instances like this that make one hesitate to dogmatise too much as to the why and wherefore of bird-ways. Yet it is just the speculation as to that why and wherefore which increases the pleasure of observing them.
Then there is the corncrake, of whose curious tricks in the mowing grass I have already written. The crake’s rules of migration are not easily reconciled with any theory I have ever heard of. In the particular locality which has been described the crakes come early, they enter the mowing grass and remain there till after it is cut; immediately afterwards they are heard in the corn. Presently they are silent and supposed to be gone; but I have heard of their being shot in the opening of the shooting season on the uplands. The cry of the crake in that locality is so common and so continuous as to form one of the most striking features of the spring: the farmers listen for them, and note their first arrival just as for the cuckoo—which it may be observed, in passing, even in England keeps time with the young figs.
But when I had occasion to pass a spring in Surrey the first thing I noticed was the rarity of the crakes; I heard one or two at most, and that only for a short time. Long before the grass was mown they were gone—doubtless northwards, having only called in passing. I am told they call again in coming back, and are occasionally shot in September. But the next spring, chancing again to be in Surrey at that season, though constantly about out of doors, I never heard a crake but once—one single call—and even then was not quite sure of it. I am told, again, that there are parts of the county where they are more numerous: they were certainly scarce those two seasons in that locality. Now here we have an instance in direct contradiction to the suggestion that the early state of vegetation is attractive to our spring visitors. The crakes appeared to come earlier, in larger numbers, and to be more contented and make a longer stay in the colder county than in the warm one.
The packing of birds is very interesting, and no thoroughly satisfactory explanation of it, that I am aware of, has ever been discovered. It is one of the most prominent facts in their history. It is not for warmth, because they pack long before it is cold. This summer I saw large flocks of starlings flying to their favourite firs to roost on the evening of the 19th of June. The cuckoo was singing on the 17th, two days before.
It would be interesting to know, too, whether birds are really as free in the choice of their mates in spring as at first sight appears. They return to the same places, the same favourite hedge, and even the same tree. Now, when the flocks split up into sections as the spring draws near, each section or party seems to revisit the hedge from which they departed last autumn. Do they, then, intermarry year after year? and is that the reason why they return to the same locality? The fact of a pair building by chance in a certain hedge is hardly enough to account for the yearly return of birds to the spot. It seems more like the return of a tribe or gens to its own special locality. The members of such a gens must in that case be closely related. As it is not possible to identify individual birds, the difficulty of arriving at a clear understanding is great.
Why, again, do not robins pack? Why do not blackbirds, and thrushes, go in flocks? They never merge their individuality all the year round. Even herons, though they fish separately, are gregarious in building, and also often in a sense pack during the day, standing together on a spit or sandbank. Rooks, starlings, wood-pigeons, fieldfares, and redwings, may be seen in winter all feeding in the same field, and all in large flocks.
Some evidence of a supposed tendency to intermarry among birds may perhaps be deduced from the practice of the long-tailed titmouse. This species builds a nest exactly like a hut, roof included, and in it several birds lay their eggs: as many as twenty eggs are sometimes found; fourteen is a common number. Here there is not only the closest relationship, but a system of community. This tit has a way sometimes of puffing up its feathers—they are fluffy, and in that state look like fur—and uttering a curious sound much resembling the squeak of a mouse; hence, perhaps, the affix ‘mouse’ to its name.
The tomtit also packs, and flies in small parties almost all the year round. They remain in such parties until the very time of nesting. On March 24th last, while watching the approach of a snowstorm, I noticed that a tall birch tree—whose long, slender, weeping branches showed distinctly against the dark cloud—seemed to have fruit hanging at the end of several of the boughs. On going near I counted six tomtits, as busy as they could be, pendent from as many tiny drooping boughs, as if at the end of a string, and swinging to and fro as the rude blast struck the tree. The six in a few minutes increased to eight, then to nine, then to twelve, and at last there were fourteen together, all dependent from the very tiniest drooping boughs, all swinging to and fro as the snow-flakes came silently floating by, and all chuckling and calling to each other. The ruder the blast and the more they swung—heads downwards—the merrier they seemed, busily picking away at the young buds. Some of them remained in the tree more than an hour.
Peewits or lapwings not only pack in the winter, but may almost be said to pass the nesting time together. There are two favourite localities in the district, which has been more particularly described, much-frequented by these birds. One is among some water-meadows, where the grass is long earlier in the spring than elsewhere: there the first bennet pushes up its green staff—country people always note the appearance of the first bennet—and the first cuckoo-flower opens. Several nests are made here on the ground, in comparatively close contiguity.
Upon approaching, the old bird flies up, circles round, and comes so near as almost to be within reach, whistling ‘pee-wit, pee-wit,’ over your head. He seems to tumble in the air as if wounded and scarcely able to fly; and those who are not aware of his intention may be tempted to pursue, thinking to catch him. But so soon as you are leaving the nest behind he mounts higher, and wheels off to a distant corner of the field, uttering an ironical ‘pee-wit’ as he goes. If you neglect his invitation to catch him if you can, and search for the nest or stand still, he gets greatly excited and comes much closer, and in a few minutes is joined by his mate, who also circles round; while several of their friends fly at a safer distance, whistling in sympathy.
Then you have a good opportunity of observing the peculiar motion of their wings, which seem to strike simply downwards and not also backwards, as with other birds; it is a quick jerking movement, the wing giving the impression of pausing the tenth of a second at the finish of the stroke before it is lifted again. If you pass on a short distance and make no effort to find the nest, they recover confidence and descend. When the peewit alights he runs along a few yards rapidly, as if carried by the impetus. He is a handsome bird, with a well-marked crest.
The other locality to which I have referred was a wide open field full of ant-hills. There must have been eight or ten acres of these hills. They rose about eighteen inches or two feet, of a conical shape, and overgrown by turf, like thousands of miniature extinct volcanoes. They were so near together that it was easy to pass twenty or thirty yards without once touching the proper surface of the ground, by springing from one ant-hill to the other. Thick bunches of rushes grew between, and innumerable thistles flourished, and here and there scattered hawthorn bushes stood. It was a favourite place with the finches; the hawthorn bushes always had nests in them. Thyme grew luxuriantly on the ground between the nests and on the ant-hills. Wild thyme and ants are often found together, as on the Downs. How many millions of ants must have been needed to raise these hillocks! and what still more incalculable numbers must have lived in them! A wilder spot could scarcely have been imagined, though situate between rich meadow and ploughed lands.
There was always a covey of partridges about the field, but they could not have had such a feast of eggs as would naturally be supposed, because in the course of time a crust of turf had grown over the ant-hills. The temporary hills of loose earth thrown up every summer by the sides of the fields, where they can lay bare a whole nest with two or three scratches, must afford much more food. Had it been otherwise all the partridges in the neighbourhood would have gathered together here; but there never seemed more than one or two coveys about.
The peewits had nests year after year in this place, and even when the nesting time was over a few might often be seen. The land for agricultural purposes was almost valueless, there being so little herbage upon which cattle could graze, and no possibility of mowing any; so in the end gangs of labourers were set to work and the ant-hills levelled, and, indeed, bodily-removed. Thus this last piece of waste land was brought into use.
Upon the Downs there is a place haunted by some few peewits. In the colder months they assemble in flocks, and visit the arable land where it is of a poor character, or where there are signs of peat in the soil. By the shores of the lake they may, too, be often seen. I have counted sixty in one flock, and have seen flocks so numerous as to be unable to count them accurately; that of course was exceptional, but they are by no means uncommon birds in this district. In others it seems quite a rare thing to see a lapwing.
They often appear to fly for a length of time together for the mere pleasure of flying. They rise without the slightest cause of alarm, and sail about to and fro over the same field for half an hour, then settle and feed again, and presently take wing and repeat the whirling about overhead. Solitary peewits will do the same thing; you would imagine they were going off at a great pace, instead of which back they come in a minute or two. Other birds fly for a purpose: the peewit seems to find enjoyment beating to and fro in the air.
Crows frequently build in oaks, and unless they are driven away by shot will return to the same neighbourhood the following year. They appear to prefer places near water, and long after the nesting time is past will visit the spot. Small birds will sometimes angrily pursue them through the air as they will hawks. As autumn approaches the swallows congregate on warm afternoons on church steeples; they may be seen whirling round and round in large flocks, and presently settling. I saw a crow go past a steeple a short time since where there was a crowd of swallows, when immediately the whole flock took wing, and circled about the crow, following him for some distance. He made an awkward attempt once to get at some of them, but their swiftness of wing took them far out of his reach. Crows make no friends; rooks, on the contrary, make many, and are often accompanied by several other species of birds. A certain friendliness, too, seems to exist between sparrows, chaffinches, and greenfinches, which are often found together.
Some fields are divided into two by a long line of posts and rails, which in time become grey from the lichen growing on the wood. The cuckoos in spring seem to like resting on such rails better than the hedges; and when they are courting, two, or even three, may be sometimes seen on them together. Presently they fly, and are lost sight of behind the trees: but one or other is nearly sure to come back to the rails again after awhile. Cuckoos perch frequently, too, on those solitary upright stones which here and there stand in the midst of the fields. This habit of theirs is quoted by some of the old folks as an additional proof that the cuckoo is only a hawk changed for the time, and unable to forget his old habits, hawks (and owls) perching often on poles or anything upright and detached.
The cuckoo flies so much like the hawk, and so resembles it, as at the first glance to be barely distinguishable; but on watching more closely it will be seen that the cuckoo flies straight and level, with a gentle fluttering of the wings, which never seem to come forward, so that in outline he resembles a crescent, the convex side in front. His tail appears longer in proportion, and more pointed; his flight is like that of a very large swallow flying straight. The cuckoo’s cry can perhaps be heard farther than the call of any other bird. The heron’s power of voice comes nearest: he sails at a great height, and his ‘quaaack,’ drawn out into a harsh screech, may be heard at a long distance. But then he has the advantage of elevation; the cuckoo never rises above the tops of the elms.
Yellowhammers have a habit of sitting on a rail or bough with their shoulders humped, so that they seem to have no neck. In that attitude they will remain a long time, uttering their monotonous chant; most other birds stretch themselves and stand upright to sing. The great docks that grow beside the ditches are visited by the tomtits, who perch on them,—the stalk of the dock is strong and supports so light a weight easily. Sparrows may sometimes be seen in July hawking in the air just above the sward by the roadside—hovering like the kestrel, a foot or so high, and then suddenly dropping like stones: they are then so absorbed that they will scarcely fly away on your approach. At the same time a rather long red fly is abundant in the grass, and may be the attraction. The swift’s long narrow wings shut behind him as if with a sharp snip, cutting the air like shears; and then, holding them extended, he glides like a quoit.
In old days men used to be on the watch about the time of the great race-meetings, in order to shoot at every pigeon that went past, in hope of finding a message attached to the bird, and so getting the advantage of early intelligence. In one such case I heard of, the pigeon had the name of the winner, and was shot on a tree where it had alighted, weary from want of food or uncertain as to its course.
The golden-crested wren—smallest of the birds—scarcely ever leaves the shelter of the hedges and trees. The crest or top-knot is not exactly golden, but rather orange; and as the body of the tiny creature is dusky in hue, the bright colour on its head shines like flame in contrast. By this ruddy lamp upon its head the wren may be discovered hidden deep in the intricate mazes of the thorn bushes, where otherwise it would be difficult to find it. These wrens are usually in pairs; I have seldom seen one by itself. They are not rare, and yet are comparatively little seen, and must I think travel a good deal. All the same, they have their favourite places; there was one hedge where, if the bird was anywhere in the neighbourhood, I could feel sure of finding him. It was very thick and entirely of hawthorn and blackthorn, and divided two water-meadows.
Chapter Seventeen.
Notes on the Year—The Two Natural Eras—Spiders—The Seasons Represented Together—A Murderous Wasp—Feng-Shui—The Birds’ White Elephant—Hedge Memoranda.
There are few hedges so thick but that in January it is possible to see through them, frost and wind having brought down the leaves. The nettles, however, and coarse grasses, dry brown stems of dead plants, rushes, and moss still in some sense cover the earth of the mound, and among them the rabbits sit out in their forms. Looking for these with gun and spaniel, when the damp mist of the morning has desired, one sign—one promise—of the warm days to come may chance to be found. Though the sky be gloomy, the hedge bare, and the trees gaunt, yet among the bushes a solitary green leaf has already put forth. It is on the stalk of the woodbine which climbs up the hawthorn, and is the first in the new year—in the very darkest and blackest days—to show that life is stirring. As it is the first to show a leaf, so, too, it is one of the latest to yield to the advancing cold, and even then its bright red berries leave a speck of colour; and its bloom, in beauty of form, hue, and fragrance, is not easily surpassed.
While the hedges are so bare the rabbits are unmercifully ferreted, for they will before long begin to breed. On the milder mornings the thrushes are singing sweetly. Clouds of tiny gnats circle in the sheltered places near houses or thatch. In February ‘fill-ditch’, as the old folk call it, on account of the rains, although nominally in the midst of the winter quarter, there is a distinct step forward. If the clouds break and the wind is still, the beams of the sun on the southern side of the wall become pleasantly genial. In the third week they bring forth the yellow butterfly, fluttering gaily over the furze; while the larks on a sunny day, chasing each other over the ploughed fields, make even the brown clods of earth seem instinct with awakening life. The pairing off of the birds is now apparent in every hedge, and at the same time on the mounds, and under sheltering bushes and trees a deeper green begins to show as the plants push up.
The blackthorn is perhaps the first conspicuous flower; but in date it seems to vary much. On the 22nd of February, 1877, there were boughs of blackthorn in full bloom in Surrey, and elder trees in leaf; nearly three weeks before that, at the beginning of the month, there were hawthorn branches in full leaf in a sheltered nook in Kent. A degree further west, on the contrary, the hawthorn did not show a leaf for some time after the blackthorn had bloomed in Surrey. The farmers say that the grass which comes on rapidly in the latter days of February and early days of March, ‘many weathers’ (in their phrase), often ‘goes back’ later in the season, and loses its former progress.
Lady-day (old style) forms with Michaelmas the two eras, as it were, of the year. The first marks the departure of the winter birds and the coming of the spring visitors; the second, in reverse order, marks the departure of the summer birds and the appearance of the vanguard of the winter ones. In the ten days or fortnight succeeding Lady-day (old style)—say from the 6th of April to the 20th—great changes take place in the fauna and flora; or, rather, those changes which have long been slowly maturing become visible. The nightingales arrive and sing, and with them the white butterfly appears. The swallow comes, and the wind-anemone blooms in the copse. Finally the cuckoo cries, and at the same time the pale lilac cuckoo-flower shows in the moist places of the mead.
The exact dates, of course, vary with the character of the season and the locality; but, speaking generally, you should begin to keep a keen lookout for these signs of spring about old Lady-day. In the spring of last year, in a warm district, the nightingale sang on the 12th of April, a swallow appeared on the 13th, and the note of the cuckoo was heard on the 15th. No great reliance should be put upon precise dates, because in the first place they vary annually, and in the next an observer can, in astronomical language, only sweep a limited area, and that but imperfectly; so that it is very likely some ploughboy who thinks nothing of it—except to immediately imitate it—hears the cuckoo forty-eight hours before those who have been listening most carefully. So that these dates are not given because they are of any intrinsic value, but simply for illustration. On the 14th of April (the same spring) the fieldfares and redwings were passing over swiftly in small parties—or, rather, in a long flock scattered by the march—towards the North Sea and their summer home in Norway. The winter birds, and the distinctly spring and summer birds, as it were, crossed each other and were visible together, their times of arrival and departure overlapping.
As the sap rises in plants and trees, so a new life seems to flow through the veins of bird and animal. The flood-tide of life rises to its height, and after remaining there some time, gradually ebbs. Early in August the leaves of the limes begin to fade, and a few shortly afterwards fall: the silver birch had spots of a pale lemon among its foliage this year on August 13. The brake fern, soon after it has attained its full growth, begins to turn yellow in places. There is a silence in the hedges and copses, and an apparent absence of birds. But about Michaelmas (between the new and old styles) there is a marked change. It is not that anything particular happens upon any precise day, but it is a date around which, just before and after, events seem to group themselves.
Towards the latter part of September the geometrical spiders become conspicuous, spinning their webs on every bush. Some of these attain an enormous size, and, being so large, it is easier to watch their mode of procedure. When a fly becomes entangled, the spider seizes it by the poll, at the back of the head, and holds it for a short time till it dies. Then he rapidly puts a small quantity of web round it; and next carries it to the centre of the web. There, taking the dead fly on his feet—much as a juggler plays with a ball upon his toes—the spider rolls it round and round, enveloping it in a cocoon of web, and finally hangs up his game head uppermost, and resumes his own position head downwards. Another spider wraps his prey in a cocoon by spinning himself and the fly together round and round. At the end of September or beginning of October acres of furze may be seen covered with web in the morning, when the dew deposited upon it renders it visible. As the sun dries up the dew the web is no longer seen.
On September 21 of last year the rooks were soaring and diving; they continued to do this several days in succession. I should like to say again that I attach no importance to these dates, but give them for illustration: these, too, were taken in a warm district. Rooks usually soar a good deal about the time of the equinox. On September 29 the heaths and furze were white with the spiders’ webs alluded to above. September 27, larks singing joyously. October 2, a few grasshoppers still calling in the grass—heard one or two three or four days later. October 4, the ivy in full flower. October 7, the thrushes singing again in the morning. October 6 and 7, pheasants roaming in the hedges for acorns. October 13, a dragon-fly—large and green—hawking to and fro on the sunny side of hedge. October 15, the first redwing. During latter part of September and beginning of October, frogs croaking in the ivy.
Now, these dates would vary greatly in different localities, but they show, clearer than a mere assertion, that about that time there is a movement in nature. The croaking of frogs, the singing of larks and thrushes, are distinctly suggestive of spring (the weather, too, was warm and showery, with intervals of bright sunshine); the grasshopper and dragon-fly were characteristic of summer, and there were a few swallows still flying about; the pheasants and the acorns, and the puff-balls, full of minute powder rising in clouds if struck, spoke of autumn; and, finally, the first redwing indicated winter: so that all the seasons were represented together in about the space of a fortnight. I do not know any other period of the year which exhibits so remarkable an assemblage of the representative features of the four quarters: an artist might design an emblematic study upon it, say for a tesselated pavement.