Note 966 — Chapter II · THE TREATMENT OF PENITENTS IN DIFFERENT EXTERNAL CIRCUMSTANCES
Richard F. (Richard Frederick) Clarke translation
Theologians teach that, per se loquendo, children are not bound to obey their parents in the matter of their vocation (they might, per accidens, be sometimes bound to this, non vi præcepti, sed ex charitate), that children who wish to join a Religious Order are not always bound to obtain the advice and assent of their parents, etc. Children should, however, take into consideration the objections raised by their parents against their choice of a partner in life. This duty of children to ask their parents’ advice and consent is one which ordinarily binds under grave sin, quia gravis contemptus est ac signum diffidentiæ, tantam rem sine eorum consensu aggredi ac nurum aut generum ipsis insciis adducere. Cf. S. Alph. Lib. VI. n. 849; Lib. VII. n. 335; Lib. IV. n. 68; S. Thom. II. Q. 104, art. 5, Suppl. Q. 47, art. 6. Cf. Aertnys, Theol. Mor. Lib. III. Tract. IV. n. 153.