ERRATA. (continued 13)
Reading edition
Colonel E.A. Butler writes:—"In Karachi Mynas begin to lay at the end of April. The Common Myna breeds in the neighbourhood of Deesa during the monsoon, principally in the months of July and August, at which season every pair seems to be engaged in nidification. I have taken nests containing fresh eggs during the first week of September; and birds that have had their first nests robbed or young destroyed probably lay even later still."
Lieut. H.E. Barnes informs us that this Myna breeds in Rajputana during June and July.
Mr. Benjamin Aitken has furnished me with the following interesting note:—"A pair of Mynas clung tenaciously for two years, from June 1863 to August 1865, to a hole in some matting in the upper verandah of a house in Bombay. During this period they hatched six broods, one of which I took and another was destroyed, by rats perhaps. I had a strong suspicion that more than one set of eggs were destroyed besides.
"The remarkable thing I wish to note is that every alternate brood of young contained an albino, pure white and with pink eyes; being three in all. Every time a new set of eggs was to be laid, a new nest was built on the top of the old one. I once tore down the whole pile, as it was infested with vermin, and found that seven nests had been made, one upon another, showing that the Mynas must have occupied the hole long before I noticed them. Each nest was complete in itself and well lined, and as Mynas are not sparing of their materials, the accumulated heap was nearly two feet deep. Every separate nest contained a piece of a snake's skin, and with reference to your remark on this point I may say that every Myna's nest that I have ever examined has had a piece of snake-skin in it. This may, I think, be simply accounted for by the fact of snake-skin lying about plentifully in those places where Mynas mostly pick up their building-materials. The breeding-season extends into September in Bombay; and though it usually begins in June, I found a nest of half-fledged young at Khandalla on the 31st May, 1871.
"With reference to your remarks in 'Nests and Eggs,' that you have never met with more than five eggs in a nest, I would mention that I took six eggs from a nest in the roof of a house I occupied at Akola, on the 20th June, 1870.
"At the same station in August 1869 a nest of young Mynas was reared above the hinge of the semaphore signal at the railway-station. One or other arm of the signal must have risen and fallen every time a train passed, but the motion neither alarmed the birds nor disarranged the nest."
Messrs. Davidson and Wenden remark of this Myna in the Deccan:—"Common, and breeds in May and June."
Mr. J. Inglis, writing from Cachar, says:—"The commonest of all birds here. Breeds throughout the summer months. It makes its nest generally in the roofs of houses or in holes in trees. It lays about five eggs of a very pale blue colour."
Finally, Mr. Oates writes from Pegu:—"Commences making nest about 15th March. I have taken eggs as late as 17th July, but in this case the previous brood had been destroyed. Normally no eggs are to be found after June."
The eggs, which are larger than those of either Sturnopastor contra or A. ginginianus, in other respects resemble these eggs greatly, but when fresh are, I think, on the whole of a slightly darker colour. They are rather long, oval, often pear-shaped, eggs, spotless and brilliantly glossy, varying from very pale blue to pure sky- or greenish blue.
In length they vary from 1·05 to 1·28, and in breadth from 0·8 to 0·95; but the average of ninety-seven eggs is 1·19 by 0·86.
550. Acridotheres melanosternus, Legge. The Common Ceylon Myna.
Acridotheres melanosternus, Legge, Hume, cat. no. 684 bis.
Colonel Legge tells us, in his 'Birds of Ceylon,' that "this species breeds in Ceylon from February until May, nesting perhaps more in the month of March than in any other. It builds in holes of trees, often choosing a cocoanut-palm which has been hollowed out by a Woodpecker, and in the cavity thus formed makes a nest of grass, fibres, and roots. I once found a nest in the end of a hollow areca-palm which was the cross beam of a swing used by the children of the Orphan School, Bonavista, and the noise of whose play and mirth seemed to be viewed by the birds with the utmost unconcern. The eggs are from three to five in number; they are broad ovals, somewhat pointed towards the small end, and are uniform, unspotted, pale bluish or ethereal green. They vary in length from 1·07 to 1·2 inch and in breadth from 0·85 to 0·92 inch.
"Layard styles the eggs 'light blue, much resembling those of the European Starling in shape, but rather darker in colour.'"
551. Acridotheres ginginianus (Lath.). The Bank Myna.
Acridotheres ginginianus (Lath.), Jerd. B. Ind. ii, p. 326; Hume, Rough Draft N. & E. no. 685.
The Bank Myna breeds throughout the North-West Provinces and Oudh, Behar, and Central Bengal, the greater portion of the Central Provinces, and the Punjab and Sindh. Adams says it does not occur in the Punjab; but, as Colonel C.H.T. Marshall correctly pointed out to me years ago, and I have verified the facts, it breeds about Lahore and many other places, and in the high banks of the Beas, the Sutlej, the Jhelum, and the Indus, congregating in large numbers on these rivers just as it does on the Jumna or the Ganges.
It builds exclusively, so far as my experience goes, in earthen banks and cliffs, in holes which it excavates for itself, always, I think, in close proximity to water, and by preference in places overhanging or overlooking running water.
The breeding-season lasts from the middle of April to the middle of July, but I have found more eggs in May than in any other month.
Four is the usual number of the eggs; I have found five, but never more. If Theobald got seven or eight, they belonged to two pairs; and the nests so run into each other that this is a mistake that might easily be made, even where coolies were digging into the bank before one.
There is really no variety in their nesting arrangements, and a note I recorded in regard to one colony that I robbed will, I think, sufficiently illustrate the subject. All that can be said is that very commonly they nest low down in earthy cliffs, where it is next to impossible to explore thoroughly their workings, while in the instance referred to these were very accessible:—
"One morning, driving out near Bareilly, we found that a colony of the Bank Myna had taken possession of some fresh excavations on the banks of a small stream. The excavation was about 10 feet deep, and in its face, in a band of softer and sandier earth than the rest of the bank, about a foot below the surface of the ground, these Mynas had bored innumerable holes. They had taken no notice of the workman who had been continuously employed within a few yards of them, and who informed us that the Mynas had first made their appearance there only a month previously. On digging into the bank we found the holes all connected with each other, in one place or another, so that apparently every Myna could get into or out from its nest by any one of the hundred odd holes in the face of the excavation. The holes averaged about 3 inches in diameter, and twisted and turned up and down, right and left, in a wonderful manner; each hole terminated in a more or less well-marked bulb (if I may use the term), or egg-chamber, situated from 4 to 7 feet from the face of the bank. The egg-chamber was floored with a loose nest of grass, a few feathers, and, in many instances, scraps of snake-skins.
"Are birds superstitious, I wonder? Do they believe in charms? If not what induces so many birds that build in holes in banks to select out of the infinite variety of things, organic or inorganic, pieces of snake-skin for their nests? They are at best harsh, unmanageable things, neither so warm as feathers, which are ten times more numerous, nor so soft as cotton or old rags, which lie about broadcast, nor so cleanly as dry twigs and grass. Can it be that snakes have any repugnance to their 'worn out weeds,' that they dislike these mementos of their fall[A], and that birds which breed in holes into which snakes are likely to come by instinct select these exuviae as scare-snakes?
[Footnote A: "When the snake," says an Arabic commentator, "tempted Adam it was a winged animal. To punish its misdeeds the Almighty deprived it of wings, and condemned it thereafter to creep for ever on its belly, adding, as a perpetual reminder to it of its trespass, a command for it to cast its skin yearly."]
"In some of the nests we found three or four callow young ones, but in the majority of the terminal chambers were four, more or less, incubated eggs.
"I noticed that the tops of all the mud-pillars (which had been left standing to measure the work by) had been drilled through, and through by the Mynas, obviously not for nesting-purposes, as not one of them contained the vestige of a nest, but either for amusement or to afford pleasant sitting-places for the birds not engaged in incubation. Whilst we were robbing the nests, the whole colony kept screaming and flying in and out of these holes in the various pillar-tops in a very remarkable manner, and it may be that, after the fashion of Lapwings, they thought to lead us away from their eggs and induce a belief that their real homes were in the pillar tops."
Colonel G.F.L. Marshall remarks:—"This species breeds in the Bolundshahr District in June and July. It makes its nest in a hole in a bank, but more often in the side of a kucha or earthen well. A number of birds generally breed in company. The nest is formed by lining the cavity with a little grass and roots and a few feathers. On the 8th July I found a colony breeding in a well near Khoorjah, and took a dozen fresh eggs."
Writing from Lucknow, Mr. G. Reid says:—"During the breeding season it associates in large flocks along the banks of the Groomti, where it nidificates in colonies in holes in the banks of the river. From some of these holes I took a few fresh eggs on the 15th May, and again on the 30th June on revisiting the spot. In the district it breeds in old irrigation-wells and occasionally in ravines with good steep banks."
Major C.T. Bingham, writing from Allahabad, says:—"Breeds in June, July, and August in holes in sandy banks of rivers and nullahs. Eggs, five in number, laid on a lining of straw and feathers."
Colonel E.A. Butler notes:—"The Bank Myna lays about Deesa in June and July. On the 26th June I lowered a man down several wells, finding nests containing eggs and nests containing young ones, some nearly fledged. The nests are generally in holes in the brickwork, often further in than a man can reach, and several pairs of birds usually occupy the same well. The eggs vary much in shape and number. In some nests I found as many as five, in others only two or three. In colour they closely resemble the eggs of A. tristis, but they are slightly smaller, the tint is of a decidedly deeper shade, and the shell more glossy. July 5th, several nests, some containing eggs, others young ones. July 13th, numerous nests in wells and banks, some containing fresh, others incubated eggs, and others young birds of all sizes. The eggs varied in number from two to five. I took twenty-six fresh eggs and then discontinued."
Lieut. H.E. Barnes informs us that in Rajputana this Myna breeds about May.
The eggs are typically, I think, shorter and proportionally broader than those of other kindred species already described; very pyriform varieties are, however, common. They are as usual spotless, very glossy, and of different shades of very pale sky- and greenish blue. Although, when a large series of the eggs of this and each of the preceding species are grouped together, a certain difference is observable, individual eggs can by no means be discriminated, and it is only by taking the eggs with one's own hand that one can feel certain of their authenticity.
In length they vary from 0·95 to 1·16, and in breadth from 0·72 to 0·87; but the average of forty-seven eggs is 1·05 by 0·82.
552. Aethiopsar fuscus (Wagl.). The Jungle Myna.
Acridotheres fuscus (Wagl.) Jerd. B. Ind. ii, p. 327; Hume, Rough Draft N. & E. no. 686.
The Jungle Myna eschews the open cultivated plains of Upper, Central, and Western India. It breeds throughout the Himalayas, at any elevations up to 7000 feet, where the hills are not bare, and in some places in the sub-Himalayan jungles. It breeds in the plains country of Lower Bengal, and in both plains and hills of Assam, Cachar, and Burma, and also in great numbers in the Nilgiris and all the wooded ranges and hilly country of the Peninsula. The breeding-season lasts from March to July, but the majority lay everywhere, I think, in April, except in the extreme north-west, where they are later.
Normally, they build in holes of trees, and are more or less social in their nidification. As a rule, if you find one nest you will find a dozen within a radius of 100 yards, and not unfrequently within one of ten yards. But, besides trees, they readily build in holes in temples and old ruins, in any large stone wall, in the thatch of old houses, and even in their chimneys.
The nest is a mere lining for the hole they select, and varies in size and shape with this latter; fine twigs, dry grass, and feathers are the materials most commonly used, the feathers being chiefly gathered together to form a bed for the eggs; but moss, moss and fern roots, flocks of wool, lichen, and down may often be found in greater or less quantities intermingled with the grass and straw which forms the main body, or with the feathers that constitute the lining, of the nest. I have never found more than five eggs, but Miss Cockburn says that they sometimes lay six.
From Murree, Colonel C.H.T. Marshall writes:—"This Myna, which takes the place of A. tristis in the higher hills, breeds always in holes in trees. We found five or six nests in June and early in July."
They breed near Solan, below Kussowlee, and close to Jerripani, Captain Hutton's place below Mussoorie, in both which localities I have taken their nests myself.
Captain Hutton remarks:—"This is a summer visitant in the hills, and is common at Mussoorie during that season; but it does not appear to visit Simla, although it is to be found in some of the valleys below it to the south. It breeds at Mussoorie in May and June, selecting holes in the forest trees, generally large oaks, which it lines with dry grass and feathers. The eggs are from three to five, of a pale greenish blue, shape ordinary, but somewhat inclined to taper to the smaller end. This species usually arrives from the valleys of the Dhoon about the middle of March; and, until they begin to sit on their eggs, they congregate every morning and evening into small flocks, and roost together in trees near houses; in the morning they separate for the day into pairs, and proceed with the building of nests or laying of eggs. After the young are hatched and well able to fly, all betake themselves to the Dhoon in July."
In Kumaon I found them breeding near the Ramghur Ironworks, and, writing from Nynee Tal, Colonel G.F.L. Marshall says that they "breed very commonly at Bheem Tal (4000 feet), but I have not noticed them at Nynee Tal. I took a great many eggs; they were all laid in holes in rotten trees at a height of 2 to 8 feet from the ground; they average much smaller than the eggs of A. tristis, but are similar in colour."
Writing from Nepal, Dr. Scully says:—"This species is common and a permanent resident in the Valley of Nepal, but does not occur in such great numbers as A. tristis. It is also found in tolerable abundance in the Nawakot district and the Hetoura Dun in winter. It breeds in the Valley in May and June, laying in holes in trees or walls; the eggs are very like those of A. tristis, but smaller—not so broad. I noticed on two or three occasions an albino of this species, which was greatly persecuted by the Crows."
Mr. G. Vidal remarks of this bird in the South Konkan:—"Exceedingly common. Breeds in May. The irides of all I have seen were pale slate-blue."
"In the Nilgiris," writes Mr. Wait, "the Jungle Myna's eggs may be found at any time from the end of February to the beginning of July. They nest in chimneys, hollow trees, holes in stone walls, &c., filling in the hole with hay, straw, moss, and twigs, and lining the cavity with feathers. They lay from three to five long, oval, greenish-blue eggs, a shade darker than those of the English Starling."
From Kotagherry Miss Cockburn tells us that "these Mynas breed in the months of March and April, and construct their nests (which consist of a few straws, sticks, and feathers put carelessly together) in the holes of trees and old thatched houses. They lay five or six eggs of a beautiful light blue, and are extremely careful of their young. The nests of these birds are so common in the months above mentioned that herd-boys have brought me more than fifty eggs at a time.
"About a year ago a pair took up their abode in my pigeon-cot, and although the eggs were often destroyed they would not leave the place, but continued to lay in the same nest. At last one of them was caught; the other went away, but returned the next day accompanied by a new mate. At length the hole was shut up, as they committed great depredations in the garden, and were useful only in giving a sudden sharp cry of alarm when the Mhorunghee Hawk-Eagle, a terrible enemy to Pigeons, made its appearance, thus enabling the gardeners to balk him of his intended victim."
Dr. Jerdon states that "it is most abundant on the Nilgiris, where it is a permanent resident, breeding in holes in trees, making a large nest of moss and feathers, and laying three to five eggs of a pale greenish-blue colour."
Mr. C.J.W. Taylor informs us that at Manzeerabad, in Mysore, this Myna is common everywhere, and breeds in April and May.
Captain Horace Terry notes that in the Pulney hills the Jungle Myna nests in April.
Mr. Rhodes W. Morgan, writing from South India, says in 'The Ibis':—"It breeds on the Neilgherries in holes of trees. The hole is filled up with sticks to within about a foot of the entrance, and a smooth lining of paper, rags, feathers, &c. laid down, on which are deposited from two to six light blue eggs. The young are fed on small frogs, grasshoppers, and fruit. An egg measured 1·2 inch by ·88. Breeds in May."
At Dacca Colonel Tytler found them nesting in temples and houses about the sepoy lines.
Mr. J.R. Cripps tells us that at Furreedpore, in Bengal, this species is "pretty common, and a permanent resident. This species associates with A. tristis, but is seen on trees away from villages, which the latter never is. Prefers well-wooded country, whereas A. tristis never goes into jungle. On the 29th of June, 1877, I found a nest in a hole of a tree, about 12 feet off the ground. The diameter of the entrance-hole was two and a half inches, and inside it widened to six inches and about twenty inches in depth. The nest was a mere pad of grass and feathers, and contained four very slightly incubated eggs. And again on the 17th July, seeing the hole occupied, I again sent up a boy, who found another four fresh eggs. The tree formed one of an avenue leading from the house to the vats, and as men were always going along the road it surprised me to find these birds laying there; the hole had been caused by the heart of the tree rotting,"
Mr. Gates remarks of this Myna in Pegu:—"This bird does not appear to lay till about the 15th April. I have taken the eggs, and I have seen numerous nests with young ones of various ages in the middle of May. They breed by preference in holes of trees and occasionally in the high roofs of monastic buildings."
The eggs of this species, which I have from Mussoorie, Dacca, Kumaon, and the Nilgiris, approximate closer to those of Acridotheres tristis than to those of A. ginginianus. They are rather long ovals, somewhat pointed usually, but often pyriform. They are perhaps, as a rule, somewhat paler than those of either of the above-named species, and are of the usual spotless glossy type, varying in colour from that of skimmed milk to pale blue or greenish, blue. Typically, I think, they are proportionally more elongated and attenuated than those either of A. tristis, A. ginginianus or S. contra.
In length they vary from 1·03 to 1·31, and in breadth from 0·78 to 0·9; but the average of forty eggs is 1·19 by 0·83.
555. Sturnopastor contra (Linn.). The Pied Myna.
Sturnopastor contra (Linn.), Jerd. B. Ind. ii, p. 323; Hume, Rough Draft N. & E. no. 683.
The Pied Pastor, or Myna, breeds throughout the North-Western Provinces and Oudh, Bengal, the eastern portions of the Punjab and Rajpootana (it does not extend to the western portions nor to Sindh), the Central Provinces, and Central India.
The breeding-season lasts from May to August, but the majority of the birds lay in June and July. It builds in trees, at heights of from 10 to 30 feet, usually towards the extremities of lateral branches, constructing a huge clumsy nest of straw, grass, twigs, roots, and rags, with a deep cavity lined as a rule with quantities of feathers. Occasionally, but very rarely, it places its nest in some huge hole in a great arm of a mango-tree. I have seen many hundreds of their nests, but only two thus situated.
As a rule these birds do not build in society, but at times, especially in Lower Bengal, I have seen a dozen of their nests on a single tree.
The nest is usually a shapeless mass of rubbish loosely put together, rough and ragged.
A note I recorded on one taken at Bareilly will illustrate sufficiently the kind of thing:—
"At the extremity of one of the branches of these same mango-trees, a small truss of hay, as it seemed, at once caught every eye. This was one of the huge nests of the Pied Pastor, and proved to be some 2 feet in length and 18 inches in diameter, composed chiefly of dry grass, but with a few twigs, many feathers, and a strip or two of rags intermingled in the mass. The materials were loosely put together, and the nest was placed high up in a fork near the extremity of a branch. In the centre was a well-like cavity some 9 inches deep by 3½ inches in diameter, at the bottom of which, amongst many feathers, lay four fresh eggs."
Five is the full complement of eggs, but they very often lay only four, and once in a hundred times six are met with.
From Hansie Mr. W. Blewitt writes that he "found numerous nests during May and June. They were all placed all keekur-trees, at heights of from 10 to 15 feet from the ground, the trees for the most part being situated on the banks of a canal or in the Dhana Beerh, a sort of jungle preserve.
"The nests were densely built of keekur and zizyphus twigs, and thickly lined with rags, leaves, and straw. Five was the greatest number of eggs that I found in any one nest."
Writing of his experience in the Delhi and Jhansi Divisions, Mr. F.R. Blewitt remarks that "the Pied Pastor breeds from June to August, making its nests between the outer branchlets of the larger lateral branches of trees, without special choice for any one kind. The nest is altogether roughly made, though some ingenuity is evinced in putting all the material of which it is composed together. Twigs, grasses, rags, feathers, &c. are all brought into requisition to form the large-made structure, which I have found, though less commonly, at a higher altitude from the ground than the 8 or 10 feet Jerdon speaks of."
Major C.T. Bingham writes:—"Breeds in Allahabad in June, July, and August; and at Delhi in May, June, and July. The nest is a large shapeless mass of straw, feathers, and rags, having a deep cavity for the eggs, which are generally five in number. The nest is almost always placed at the extreme tip of some slender branch, and there is no attempt at concealment."
Mr. J.E. Cripps tells us that at Furreedpore, in Bengal, this Myna is "very common, and a permanent resident. They eat fruit as well as insects. Lay in May and June, building their huge nests at various heights from the ground, and in any tree that comes in handy. I have generally found the nests lined with the white feathers of the paddy-birds; some of the feathers being as much as six and seven inches in length. The nests were composed principally of doob-grass; three to four eggs in each nest."
From Cachar Mr. J. Inglis writes:—"The Pied Pastor is very common all the year. It breeds during March, April, May, and June, making its nest on any sort of tree about 15 feet or more from the ground; about 100 nests may often be seen together. It prefers nesting on trees on the open fields. I do not know the number of its eggs."
The eggs are typically moderately broad ovals, a good deal pointed towards one end, but pyriform and elongated examples occur; in fact, a great number of the eggs are more or less pear-shaped. Like those of all the members of this subfamily, the eggs are blue, spotless, and commonly brilliantly glossy. In shade they vary from a delicate bluish white to a pure, though somewhat pale, sky-blue, and not uncommonly are more or less tinged with green. They vary in length from 0·95 to 1·25, and in breadth from 0·75 to 0·9; but the average of one hundred eggs is 1·11 by 0·82 nearly.
556. Sturnopastor superciliaris, Blyth. The Burmese Pied Myna.
Sturnopastor superciliaris, Bl., Hume, Rough Draft N. & E. no. 683 bis.
Of the Burmese Pied Pastor, or Myna, Mr. Eugene Oates says that it is common and resident throughout the plains of Pegu. Writing from Wau he says:—
"On the 28th of April, having a spare morning, I took a very large number of nests and eggs. The eggs were in various stages of incubation, but the majority were freshly laid. On May 7th I took another nest with two eggs. These were quite fresh.
"The nest is a huge cylindrical structure, about 18 inches long and a foot in diameter, composed of straw, leaves, and feathers. It is placed at a height of from 10 to 25 feet from the ground, in a most conspicuous situation, generally at the end of a branch, which has been broken off and where a few leaves are struggling to come out. A bamboo-bush is also a favourite site. This Myna will, by preference, build near houses, but in no case in a house; it must have a tree."
The eggs, which I owe to Mr. Oates, are, as might be expected, very similar indeed to those of our Common Pied Pastor, but they seem to average somewhat smaller.
They are moderately broad ovals, a good deal pointed towards one end, and in some cases more or less compressed there, and slightly pyriform.
The specimens sent are only moderately glossy. In colour they vary from very pale bluish green to a moderately dark greenish blue, but the great majority are pale.
In length they vary from 1·0 to 1·1, and in breadth from 0·73 to 0·82; but the average of fifteen eggs is 1·04 by 0·77.