← Table of contents
Birds from Coahuila, Mexico

Birds From Coahuila, México (continued 2)

Reading edition

*Petrochelidon fulva pallida Nelson.—The Cave Swallow seems to be uncommon in eastern Coahuila. Selander and Baker (1957:345) list Saltillo, Sabinas, and Monclova as the three known localities for this swallow in the State.

*Progne subis subis (Linnaeus).—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:107) reported, presumably on the basis of a published record not found by me, that the Purple Martin breeds in Coahuila.

**Progne chalybea chalybea (Gmelin).—The only record of the Gray-breasted Martin in Coahuila was given by Ridgway (1904:42) when he listed P. c. chalybea from Sabinas.

**Cyanocitta stelleri macrolopha Baird.—Specimens examined: total 2: ♂ 32788 and ♀ 32787 from 13 mi. E San Antonio de las Alazanas, 9950 ft., July 6, 1955.

From the paucity of records in the literature, I judge that Steller's Jay is uncommon in Coahuila. Nos. 32787-32788 seemingly represent the first records of this species in the State, and are referred to the subspecies macrolopha on the basis of relatively long (150, 151 mm.) wing, near the maximum for stelleri from México. The date (July 6) of collection suggests that these birds were resident in southeastern Coahuila.

**Aphelocoma coerulescens cyanotis Ridgway.—The Scrub Jay is common in southeastern Coahuila. Burleigh and Lowery (1942:196) noted this species in small numbers at the summit of Diamante Pass, daily on the lower slopes of the mountains, and a few birds "on the outskirts of Saltillo, where they were probably nesting...." Sutton and Burleigh (1939a:35) also noted several flocks at Diamante Pass. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:123) reported A. c. cyanotis from El Diamante. Ridgway (1904:335) listed this subspecies of the Scrub Jay (then called Aphelocoma cyanotis) from Carneros, Sierra Encarnación, and Sierra Guadalupe.

*Aphelocoma ultramarina couchii (Baird).—Specimens examined: total 14: ♀ 31051 from Sierra de la Encantada (=38 mi. S, 23 mi. E Boquillas), 4400 ft., March 15, 1952; ♂ ♂ 29425-29426 and ♀ ♀ 29427-29428 from Club Sierra del Carmen (=2 mi. N, 6 mi. W Piedra Blanca), 4950 ft., April 8, 1950; sex ? 31052 (skeleton only) from 4 mi. W Hacienda La Mariposa, 2300 ft., March 25, 1952; ♀ ♀ 31635-31636 from Canyon de Parazos in the Sierra de la Parazos Azula (=9 mi. E Hermanas), 2100 ft., December 7, 1953; ♀ 32082 from 4 mi. N, 21 mi. W Cuatro Ciénegas, 6200 ft., July 3, 1952; ♀ 31053 (skeleton only) from 26 mi. W Santa Teresa, 7050 ft., April 5, 1952; ♂ 32081 from 7 mi. S, 4 mi. E Bella Unión, 7200 ft., June 25, 1952; ♀ 33173 (skeleton only) from 13 mi. E San Antonio de las Alazanas, 9950 ft., July 6, 1955; ♂ 31607 from 13 mi. E, 3 mi. S San Antonio de las Alazanas, 8900 ft., January 11, 1954; and ♂ 31654 from Sierra Guadalupe (=10 mi. S, 5 mi. W General Cepeda), 7000 ft., April 13, 1953.

The Mexican Jay is common in Coahuila. This species occupies various habitats in the State and has been collected at stations ranging from 2100 to 9950 feet.

Miller (1955a:167) stated that the Mexican Jay was the most abundant species of bird in the Sierra del Carmen. Burleigh and Lowery (1942:196) remarked that specimens of A. u. couchii were obtained "in the area surrounding the summit of Diamante Pass." At no time did Burleigh and Lowery (loc. cit.) see this species below 6500 feet. The Mexican Jay is restricted to the higher altitudes in southern Coahuila but is more widespread in northern Coahuila. Dickerman saw Mexican Jays in the Sierra del Pino on May 12, 1954; 16 mi. E and 18 mi. N Ocampo on May 7, 1954; in the Sierra de la Madera on December 13, 1953; and 20 mi. S Ocampo on April 4, 1954.

Ridgway (1904:340) remarked that Aphelocoma sieberii potosina Nelson [=A. u. couchii (Baird)] has been recorded in southern Coahuila, at Carneros. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:124) recorded A. u. couchii from Carneros, Nuevo León. I suspect (Ridgway, 1904:340 and Goldman, 1951: map opposite p. 34) that the locality given by Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (op. cit.) should be Carneros, Coahuila, rather than Carneros, Nuevo León.

Specimens (31051, 29425-29428, 31635-31636, 32081-32082, 31607, and 31654) of the Mexican Jay increase in size from northern Coahuila to southern Coahuila. The average length of the wings of Nos. 29425-29426 from Club Sierra del Carmen is 152 mm. whereas the average length of the wings of No. 32081 from 7 mi. S and 4 mi. E Bella Unión, of No. 31607 from 13 mi. E and 3 mi. S San Antonio de las Alazanas, and of No. 31654 from Sierra Guadalupe is 164 mm.

Miller (1955a:169) indicated that the Mexican Jay breeds in the Sierra del Carmen. Burleigh and Lowery (1942:196) remarked that the species breeds at Diamante Pass. The sizes of the testes (12, 11 mm.) of Nos. 29425-29426, the size of the ovum (8 mm.) of No. 29428, and the short tail (126 mm.) of the immature female from 4 mi. N and 21 mi. W Cuatro Ciénegas are also evidence of breeding by this species in the State.

*Corvus corax sinuatus Wagler.—The Common Raven seems to occur in low density in Coahuila. Miller (1955a:168) saw ravens in the pine-oak and cliff areas of the Sierra del Carmen, and took a breeding female at the head of Corte Madera Canyon, 7500 feet. Burleigh and Lowery (1942:196) found this species to be a bird of the higher slopes of the mountains although not uncommon in the broad open valley south of Diamante Pass. Sutton and Burleigh (1939a:35) took a male at Santa Rosa.

*Corvus cryptoleucus Couch.—Specimens examined: total 4: ♂ 32080 from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 20, 1952; ♀ 35404 (skeleton only) from 4 mi. N San Isidro (=16 mi. N Ocampo), May 10, 1954; and ♂ ♂ 31474-31475 from R. de Almendárez (=53 mi. NW Ocampo), May 11, 1954.

The White-necked Raven occurs throughout Coahuila. Sutton and Burleigh (1939a:36) observed this species "in the vicinity of Saltillo," but not farther west. Burleigh and Lowery (1942:197) noted C. cryptoleucus frequently "on the arid plateau around Saltillo" and obtained a specimen "in the high fertile valley south of Diamante Pass." Burleigh and Lowery (loc. cit.) remarked that the White-necked Raven avoids the mountain slopes; 7000 feet was the uppermost limit of occurrence. The sizes of the testes (32080, 20 mm.; 31474: left, 12×20 mm., right, 10x16 mm.; and 31475: left, 10×16 mm., right, 10×14 mm.) of the specimens that I have examined and the dates (May 11, June 20) on which they were collected indicate breeding by the White-necked Raven in Coahuila.

*Parus sclateri eidos (Peters).—Specimens examined: total 4: ♀ 32083 from 7 mi. S, 4 mi. E Bella Unión, 7200 ft., June 25, 1952; ♂ 31609 from 2 mi. E Mesa de Tablas, 9000 ft., January 15, 1954; ♂ 31656 and ♀ 31655 from the north slope of Sierra Guadalupe (=11 mi. S, 7 mi. W General Cepeda), 7800 ft., April 20, 1953.

The Mexican Chickadee is common in southeastern Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:133) stated that P. s. eidos and P. s. sclateri intergrade in southern Coahuila. The specimens that I have examined also show signs of intergradation, but are closer to P. s. eidos.

Sutton and Burleigh (1939a:36) reported taking specimens of P. s. eidos at Diamante Pass where they saw several individuals. Burleigh and Lowery (1942:197) also observed these chickadees "in the pine woods about the summit of Diamante Pass...." The size of the testes (6×5 mm.) of No. 31656 and the fact that No. 31655 was incubating eggs at the time it was obtained are evidence of breeding by this chickadee in the State.

**Parus sclateri sclateri Kleinschmidt.—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:133) stated that a specimen (or specimens?) of P. s. sclateri which showed evidence of intergradation with P. s. eidos was obtained at El Diamante.

**Parus atricristatus dysleptus Van Tyne.—Specimen examined: one, ♂ 31054 from 37 mi. S, 21 mi. E Boquillas, 4100 ft., March 13, 1952.

Two subspecies of the Black-crested Titmouse are present in Coahuila. P. a. dysleptus occurs in northwestern Coahuila. Miller (1955a:168) stated that the Black-crested Titmouse, identified as dysleptus, was the only representative of the genus Parus in the Sierra del Carmen. The weak extension of black onto the nape in No. 31054 suggests intergradation between P. a. dysleptus and P. a. atricristatus; the latter lacks the black nape of dysleptus.

*Parus atricristatus atricristatus Cassin.—Specimens examined: total 4: ♀ 32084 from 12 mi. N, 12 mi. W Jiménez, 850 ft., June 19, 1952; sex ? 32085 from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 20, 1952; ♀ 31055 (skeleton only) from Fortín (=33 mi. N, 1 mi. E San Gerónimo), 3300 ft., on March 29, 1952; and ♀ 35399 (skeleton only) from 3.5 mi. W, 22 mi. S Ocampo, December 15, 1953, weight, 16 gms.

Typical P. a. atricristatus occurs in Coahuila in the southeastern sector (Dixon, 1955:184). Black-crested Titmice intermediate between atricristatus and dysleptus were listed from Cuidad Múzquiz and Sabinas by Dixon (loc. cit.:189), as dysleptus but were shown on his map (loc. cit.:184) as atricristatus. Our Nos. 32084 and 32085 (wing, 71, 71, tail, 63, 64 mm.) are small and fall in the upper range of size for atricristatus to which the specimens are here referred.

*Auriparus flaviceps ornatus (Lawrence).—Specimen examined: one, ♂ 31056, from Sierra de la Encantada (=38 mi. S, 23 mi. E Boquillas), 4400 ft., March 15, 1952.

The Verdin occurs up to about 5000 feet in Coahuila. Miller (1955a:168) reported that "this desert species followed the catclaw scrub up the washes to about 4800 feet, the limit of such habitat" in the Sierra del Carmen and also gave evidence of breeding by the Verdin in Coahuila. Amadon and Phillips (1947:578) reported a nest of Auriparus flaviceps at Las Delicias. Burleigh and Lowery (1942:197) obtained a single specimen "in an arroyo a few miles east of Saltillo" and a single specimen "about twenty miles west" of Saltillo. Ridgway (1904:421) reported A. f. ornatus [he referred to it as A. f. flaviceps] at Monclova. Hellmayr (1934:88) listed A. f. ornatus from Jaral. Findley saw a Verdin 2 mi. S and 3 mi. E San Juan de Sabinas on June 22, 1952.

The size (wing, 50 mm.; tail, 43 mm.) of No. 31056 is small for typical representatives of A. f. ornatus. The yellow of the head of No. 31056 is darker than that of the other subspecies of the Verdin, and I have accordingly allocated the specimen to A. f. ornatus.

*Psaltriparus melanotis lloydi Sennett.—Specimens examined: total 5: ♂ 31058 and ♀ 31057 from 37 mi. S, 21 mi. E Boquillas, 4100 ft., March 13, 1952; ♂ 31060 and ♀ 31059 from Sierra de la Encantada (=38 mi. S, 23 mi. E Boquillas), 4400 ft., March 15, 1952; and ♂ 35407 (skeleton only) from Sierra del Pino (=5 mi. W, 3 mi. S Acebuches), 6200 ft., May 14, 1954.

The Black-eared Bushtit is common in Coahuila. Typical representatives of P. m. lloydi in the northern part of the State range from 4100 feet to 8000 feet. Miller (1955a:168-169) reported P. m. lloydi breeding in the Sierra del Carmen. Marsh and Stevenson (1938:287) obtained a male in the Sierra del Carmen at El Jardín. The size of the testes (3.5 mm.) of No. 31058 suggests breeding by the Black-eared Bushtit 37 mi. S and 21 mi. E Boquillas.

**Psaltriparus melanotis iulus Jouy.—Specimens examined: total 2: ♂ 31659 from the north slope of Sierra Guadalupe (=10 mi. S, 7 mi. W General Cepeda), 7000 ft., April 20, 1953; and ♀ 31658 from the north slope of Sierra Guadalupe (=10 mi. S, 5 mi. W General Cepeda), 6700 ft., April 15, 1953.

Typical representatives of this Black-eared Bushtit are present in the southeastern sector of Coahuila. The backs of Nos. 31658-31659 differ slightly in color from the backs of typical representatives of lloydi. I suspect that the specimens from the Sierra Guadalupe are intergrades between lloydi and iulus.

Burleigh and Lowery (1942:197) took two males and two females of Psaltriparus melanotis iulus (they called their specimens Psaltriparus minimus iulus) at Saltillo and stated that their specimens tended to approach lloydi rather than being typical iulus. Sutton and Burleigh (1939a:36) recorded P. m. iulus only at Diamante Pass where they took two specimens.

*Sitta carolinensis nelsoni Mearns.—Miller (1955a:169) reported that this subspecies of the White-breasted Nuthatch breeds and was common in the oaks and open conifers from 6500 to 8000 feet in the Sierra del Carmen and stated also that the populations of the White-breasted Nuthatch in "the Chisos Mountains [of Texas] and the Sierra del Carmen seem best regarded as a stage in the cline of which nelsoni and mexicana are end points, although falling closer to nelsoni."

*Sitta carolinensis mexicana Nelson and Palmer.—Specimens examined: total 2: ♂ 31669 and ♀ 31670 from the Cañon d. Meco, Sierra Guadalupe (=10 mi. S General Cepeda), 6500 ft., April 23, 1953, weights, 17, 18 gms.

Typical populations of this White-breasted Nuthatch occur in southern Coahuila. Ridgway (1904:449) listed S. c. mexicana from Sierra Guadalupe in southern Coahuila. The underparts of our specimens are darker than in nelsoni, and their bills (culmen, 15, 13 mm.) are shorter than the average (♂, 19.8 mm.; ♀, 18.6 mm. [Ridgway, 1904:447]) in nelsoni. The large size of the testes (5×3 mm.) of No. 31669 suggests breeding by S. c. mexicana in Sierra Guadalupe.

*Sitta pygmaea melanotis van Rossem.—In Coahuila the Pigmy Nuthatch seems to be locally common. Miller (1955a:169) reported it so between 7500 and 8000 feet in pine-oak on the mesa tops and in the heads of canyons of the Sierra del Carmen and noted that it breeds there. Hardy saw the Pigmy Nuthatch 13 mi. E San Antonio de las Alazanas on July 6, 1955.

Certhia familiaris americana Bonaparte.—Specimens examined: total 2: ♀ 31612 from the base of Don Martín Dam, November 27, 1953, skull partially unossified; and ♀ 31587 from 20 mi. S Ocampo, 6500 ft., April 5, 1954, weight, 7 gms.

This subspecies of the Brown Creeper can be considered a sparse winter visitant to Coahuila. Van Hoose (1955:302) reported that Nos. 31612 and 31587 constitute the southernmost records of C. f. americana and represent the first records of occurrence of americana in México.

Certhia familiaris montana Ridgway.—Miller (1955a:169) reported this subspecies of the Brown Creeper, which he assumed to be a winter visitant or a migrant, in the Sierra del Carmen. He (loc. cit.) remarked also that the higher conifers would seem to constitute favorable habitat for nesting by the Brown Creeper, but did not find any evidence of a breeding population of creepers in the Sierra del Carmen. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:143) reported C. f. montana from San Lázaro Mountain on November 9.

**Certhia familiaris albescens Berlepsch.—Specimens examined: total 3: sex ? 32805 from 13 mi. E San Antonio de las Alazanas, July 7, 1955; ♂ ♂ 31610-31611 from 3 mi. S, 13 mi. E San Antonio de las Alazanas, 8900 ft., January 12, 1954.

Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:143) reported C. f. albescens from "southern Coahuila." Nos. 31610-31611 and 32805 represent the only other records of this subspecies from the State. The date (July 7) on which No. 32805 was obtained suggests that this bird was a resident 13 mi. E San Antonio de las Alazanas.

Troglodytes aedon parkmanii Audubon.—Specimen examined: one, sex ? 29556, from 1.5 mi. N Parras, 5500 ft., November 10, 1949, weight, 9.8 gms.

Burleigh and Lowery (1942:197) recorded the House Wren "in small numbers about Saltillo where occasional birds, presumably migrants, were noted in thickets or stretches of underbrush fringing cultivated fields." They obtained a single male "on the outskirts of Saltillo." Hellmayr (1934:218) listed T. a. parkmanii from Sabinas.

*Troglodytes brunneicollis cahooni Brewster.—Typical representatives of this subspecies of the Brown-throated Wren occur in northern Coahuila. In the Sierra del Carmen, Miller (1955a:170) found T. b. cahooni that in no way suggested compositus of the Sierra Madre Oriental. Burleigh and Lowery (1942:198) recorded a cahooni-like specimen from Diamante Pass in southern Coahuila.

**Troglodytes brunneicollis compositus Griscom.—Specimen examined: one, ♂ 32819, from 13 mi. E San Antonio de las Alazanas, July 6, 1955.

The subspecies cahooni and compositus of the Brown-throated Wren seem to intergrade in the southern part of the State. Although No. 32819 represents the subspecies compositus, the somewhat whitish abdomen and the fairly large spots of the lesser wing coverts suggest some relationship with cahooni. In addition to the present record, Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:163) recorded T. b. compositus from southern Coahuila at Sierra Guadalupe. The record of T. b. cahooni from Sierra Guadalupe (Ridgway, 1904:588) I suspect probably represents T. b. compositus or an intergrade between compositus and cahooni. The date (July 6) on which No. 32819 was obtained 13 mi. E San Antonio de las Alazanas suggests that this bird was resident there.

*Thryomanes bewickii eremophilus Oberholser.—Specimens examined: total 3: ♂ 32088 from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 20, 1952; ♀ 31061 from 4 mi. W Hacienda La Mariposa, 2300 ft., March 24, 1952, weight, 10.8 gms.; and ♂ 31660 from the north foot of Sierra Guadalupe (=10 mi. S, 5 mi. W General Cepeda), 6500 ft., April 21, 1953, weight, 13 gms.

Bewick's Wren occurs commonly in Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:160) reported that, in Coahuila, T. b. eremophilus "intergrades in the eastern and southern sections with T. b. cryptus and T. b. murinus, respectively." The slightly darker coloration of No. 31660, suggesting a resemblance to T. b. murinus, is the only evidence of intergradation of T. b. murinus and eremophilus that I have found.

Miller (1955a:170) stated that T. b. eremophilus was "common in the piedmont area on yucca-dotted slopes and along the lower canyon walls in growth of piñon, yucca, and cactus" in the Sierra del Carmen, and reported breeding there. Burleigh and Lowery (1942:198) remarked that T. b. eremophilus "proved without question to be the most widely distributed and abundant wren" in the Saltillo region. The series that Burleigh and Lowery (loc. cit.) assembled "proved to be uniform and clearly referable to" T. b. eremophilus. Sutton and Burleigh (1939a:36) noted Thryomanes bewickii at San Pedro on January 29 and 30. Hardy saw a male T. b. eremophilus at Parras on July 4, 1955. Ridgway (1904:557) listed T. b. eremophilus from Saltillo in April and as breeding at Sabinas.

The sizes of the testes (8 mm.; 6×4 mm.) of Nos. 32088 and 31660, respectively, suggest breeding 2 mi. W Jiménez and Sierra Guadalupe.

**Thryomanes bewickii cryptus Oberholser.—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:161) recorded T. b. cryptus from Saltillo.

*Thryothorus ludovicianus berlandieri Baird.—Specimens examined: total 3: ♂ 32086 from 12 mi. N, 12 mi. W Jiménez, 850 ft., June 19, 1952; sex ? 32087 from 2 mi. W Jiménez, June 20, 1952; and ♀ 31063 from 8 mi. N, 4 mi. W Múzquiz, 1800 ft., April 1, 1952, weight, 18.3 gms.

One subspecies of the Carolina Wren, berlandieri, occurs in Coahuila in the northeastern section of the State. Ridgway (1904:547) recorded T. l. berlandieri from Sabinas. The fact that No. 32086 was a juvenile suggests that the Carolina Wren breeds 12 mi. N and 12 mi. W Jiménez.

*Campylorhynchus brunneicapillum couesi Sharpe.—Specimens examined: total 6: ♂ 29429 from Cañon del Cochino (=16 mi. N, 21 mi. E Piedra Blanca), 3200 ft., April 6, 1950; ♂ 31064 from 7 mi. S, 2 mi. E Boquillas, 800 ft., February 29, 1952, weight, 38.1 gms.; ♀ 31066 (skeleton only) from 10 mi. S, 5 mi. E Boquillas, 1500 ft., March 5, 1952; ♂ 31637 from La Gacha (=La Concha), December 1, 1953, weight, 40 gms.; ♂ 31638 from 18 mi. S Ocampo, December 16, 1953; and sex ? 29557 from 7 mi. S, 1 mi. E Gómez Farías, 6500 ft., November 18, 1949, weight, 41 gms.

This subspecies of the Cactus Wren occurs throughout Coahuila except in the extreme southeastern section of the State, where the subspecies C. b. guttatus occurs. Miller (1955a:169) found C. b. couesi breeding and occupying the open swales and mesas at the base of the mountains of the Sierra del Carmen. Burleigh and Lowery (1942:198) found C. brunneicapillum "to be rather scarce and decidedly local in its distribution" and observed an occasional bird "in the open desert country west of Saltillo." Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:151) recorded C. b. couesi "south to [the] vicinity of Monclova."

No. 29557 does not have any characters of C. b. guttatus; its under tail coverts and flanks have roundish black spots, rather than black bars as in C. b. guttatus.

**Campylorhynchus brunneicapillum guttatus (Gould).—This subspecies of Cactus Wren seems to occupy the extreme southeastern section of Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:152) recorded C. b. guttatus from Hipólito.

Telmatodytes palustris plesius (Oberholser).—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:148) reported this subspecies of the Long-billed Marsh Wren from 8 mi. S Cuatro Ciénegas.

*Catherpes mexicanus albifrons (Giraud).—Miller (1955a:170) found this subspecies of Cañon Wren "in shaded rocky canyons and on larger cliff slopes at the base of the mountains from 4700 to 5300 feet" in the Sierra del Carmen where it nested. Burleigh and Lowery (1942:198) noted that the Cañon Wren was "decidedly uncommon" at Saltillo and obtained a male at the Chorro de Agua on April 19. Ridgway (1904:657) listed C. m. albifrons from Patos.

*Salpinctes obsoletus obsoletus (Say).—Specimens examined: total 4: ♀ 31067 from 1 mi. N Boquillas, 700 ft., March 6, 1952, weight, 16.1 gms.; ♀ 31068 from 7 mi. S, 2 mi. E Boquillas, 800 ft., March 1, 1952, weight, 18.2 gms.; sex ? 29558 from 12 mi. N, 10 mi. E Parras, 5000 ft., November 11, 1949, weight, 16.9 gms.; and ♂ 32089 from 7 mi. S, 4 mi. E Bella Unión 7200 ft., June 24, 1952.

The Rock Wren is common in Coahuila. Miller (1955a:170) found S. o. obsoletus "only in the rocky piedmont and on lower bare canyon faces" and stated that Marsh took a bird in fresh fall plumage on September 6 at El Jardín. Sutton and Burleigh (1939a:37) found the Rock Wren "near San Pedro." Burleigh and Lowery (1942:198) wrote that the subspecies obsoletus was "characteristically a bird of the arroyos of the arid plateau about Saltillo, where it was fairly common...." The large size of the testes (5×3 mm.) of No. 32089 and the date (June 24) on which it was obtained suggest breeding by the Rock Wren 7 mi. S and 4 mi. E Bella Unión.

*Mimus polyglottos leucopterus (Vigors).—Specimens examined: total 5: ♀ 31070 from 10 mi. S, 5 mi. E Boquillas, 1500 ft., March 5, 1952, weight, 55.1 gms.; ♂ ♂ 32094-32095 from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 20, 1952; ♂ 32096 from 5 mi. N, 19 mi. W Cuatro Ciénegas, 3250 ft., July 5, 1952; and ♂ 33186 (skeleton only) from Parras, July 5, 1955, testes, 6×3 mm.

The Mockingbird is sparsely distributed throughout Coahuila. Miller (1955a:170) found M. p. leucopterus in the mesquite and catclaw at the base of the mountains in the Sierra del Carmen. Sutton and Burleigh (1939a:37) reported M. p. leucopterus from Diamante Pass. Amadon and Phillips (1947:578) found a young Mockingbird out of the nest begging for food from an adult on August 18 at Las Delicias. Burleigh and Lowery (1942:199) found the Mockingbird on the arid plateau "about Saltillo." Hellmayr (1934:308) listed M. p. leucopterus from Jaral. Findley saw Mockingbirds 2 mi. S and 3 mi. E San Juan de Sabinas on June 22, 1952. Dickerman saw Mockingbirds in the Sierra del Pino on May 12, 1954, and 8 mi. E and 2 mi. S Americanos on May 18, 1954. The sizes of the testes (8, 7 mm.) of Nos. 32094 and 32096, respectively, suggest breeding 2 mi. W Jiménez and 5 mi. N and 19 mi. W Cuatro Ciénegas, as does No. 32095, a juvenile.

*Toxostoma longirostre sennetti (Ridgway).—Specimen examined: one, ♂ 32090, from 2 mi. S, 3 mi. E San Juan de Sabinas, June 22, 1952.

In Coahuila the Long-billed Thrasher seems to be uncommon. It has been recorded in Coahuila as far west as San Juan de Sabinas. Ridgway (1907:192) recorded T. l. sennetti from Sabinas, the only other record of the Long-billed Thrasher, to my knowledge, from the State. The large size of the testes (11×6 mm.) of No. 32090 and the date (June 22) on which it was obtained suggest that T. l. sennetti breeds 2 mi. S and 3 mi. E San Juan de Sabinas.

*Toxostoma curvirostre celsum Moore.—Specimens examined: total 2: ♀ 31071 from 7 mi. S, 2 mi. E Boquillas, March 1, 1952, wing, 111 mm., tail, 114 mm., weight, 97.2 gms.; and ♀ 31072 (skeleton only) from 10 mi. S, 5 mi. E Boquillas, 1500 ft., March 5, 1952.

This subspecies of the Curve-billed Thrasher occurs in northwestern Coahuila. Specimens of T. c. celsum and oberholseri from Coahuila are too few to show clearly the distribution and intergradation in Coahuila.

No. 31071 is referred to T. c. celsum because of large size; the spots on its upper abdomen, which are large and pronounced, suggest a relationship with T. c. oberholseri. Miller (1955a:170) remarked that T. c. celsum was a scarce resident of the desert scrub at the mouth of Boquillas Canyon of the Sierra del Carmen.

*Toxostoma curvirostre oberholseri Law.—Specimens examined: total 5: ♀ 35405 (skeleton only) from 4 mi. N San Isidro, May 11, 1954; ♀ 32091 from 5 mi. N, 19 mi. W Cuatro Ciénegas, 3250 ft., July 5, 1952; ♂ 32833 from Parras, July 4, 1955, weight, 76.5 gms.; ♀ 32092 from 7 mi. S, 4 mi. E Bella Unión, 7200 ft., June 25, 1952; and ♂ 31614 from 16 mi. W San Antonio de las Alazanas, 6500 ft., January 7, 1954, weight, 90 gms.

This subspecies of the Curve-billed Thrasher occurs in eastern and southern Coahuila. Amadon and Phillips (1947:578) took a Curve-billed Thrasher twenty miles west of Saltillo that had an enlarged ovary and a brood patch still somewhat evident on August 27. Burleigh and Lowery (1942:199) stated that T. c. oberholseri "was rather widely and commonly distributed, being noted from the area about the summit of Diamante Pass at 7,800 feet down to the desert country about Saltillo." Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:177) recorded T. c. oberholseri from Sabinas, from 8 mi. S Cuatro Ciénegas, and from El Diamante. Hellmayr (1934:298) also recorded T. c. oberholseri from Sabinas, as did Ridgway (1907:199) under the name T. c. curvirostre before the subspecies oberholseri was named. The female from 4 mi. N San Isidro had an egg in its oviduct. The immature male (32833), the large size of ovum (8 mm.) of No. 32092, and the presence of a brood patch on No. 32091 also are evidences of breeding by the Curve-billed Thrasher in Coahuila.

*Toxostoma dorsale dorsale Henry.—The Crissal Thrasher is uncommon in Coahuila. The subspecies dorsale occurs in northern Coahuila. Miller (1955a:170-171) found the subspecies dorsale, at about 4700 feet, only in the mesquite, desert willow, and walnut scrub along the wash of Boquillas Canyon of the Sierra del Carmen and remarked also that the bird nested there.

**Toxostoma dorsale dumosum Moore.—Specimen examined: one, sex ? 29559, from 8 mi. N La Ventura, 6000 ft., November 17, 1949, weight, 57.0 gms.

The subspecies dumosum of the Crissal Thrasher in Coahuila has been reported only from the southeastern section of the State. Burleigh and Lowery (1942:199-200) found T. d. dumosum "not uncommon in the lower foot-hills outside of Saltillo as well as on the summit of Diamante Pass." The specimen of T. d. dorsale from Diamante Pass reported by Sutton and Burleigh (1939a:37) is closer, according to Burleigh and Lowery (1942:199), to T. d. dumosum. No. 29559 is darker above and below than typical specimens of T. d. dorsale and represents T. d. dumosum.

Oreoscoptes montanus (Townsend).—Specimen examined: one, sex ? 30237, from 1 mi. SW San Pedro de las Colonias, 3700 ft., February 8, 1951.

The Sage Thrasher seems to be a winter visitant to Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:173) recorded the species in November from 8 mi. S Cuatro Ciénegas.

*Turdus migratorius propinquus Ridgway.—Specimen examined: one, ♀ 31073 (skeleton only) from 4 mi. W Hacienda La Mariposa, 2300 ft., March 24, 1952.

Burleigh and Lowery (1942:200) stated that "the Robin apparently breeds rather sparingly on the higher ridges" in southeastern Coahuila. They collected a pair "in the open pine woods just below the summit of Diamante Pass" on April 15 and noted another at the Chorro del Agua on April 19.

**Ridgwayia pinicola (Sclater).—Specimen examined: one, ♂ 31619, from 5 mi. W, 22 mi. S Ocampo, 6000 ft., December 15, 1953, weight, 88 gms.

The Aztec Thrush is rare in Coahuila. Van Hoose (1955:302) remarked that No. 31619, the skull of which was incompletely ossified, "represents the northernmost record for this species, which was previously unknown in Coahuila."

Hylocichla guttata guttata (Pallas).—Specimens examined: total 2: ♂ ♂ 31074-31075 from 4 mi. W Hacienda La Mariposa, 2300 ft., March 25 and 26, 1952, weights, 25, 21 gms.

The Hermit Thrush is a common migrant or winter visitant in Coahuila. H. g. guttata has been reported from northern Coahuila. Miller (1955a:171) observed H. g. guttata (and H. g. auduboni) in the Douglas fir and pine-oak belts and in the lower levels in the oaks at the foot of the Sierra del Carmen. Burleigh and Lowery (1942:200) noted H. g. guttata "in small numbers in the open woods surrounding the summit of Diamante Pass, and at infrequent intervals in the arroyos on the arid plateau near Saltillo."

Hylocichla guttata sequoiensis (Belding).—Ridgway (1907:45) recorded this subspecies of Hermit Thrush from Sierra Guadalupe in April. However, Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:188) suggest that the material on which this identification was based needs redetermination.

Hylocichla guttata auduboni (Baird).—Specimens examined: total 3: ♀ 31488 from Sierra del Pino (=5 mi. S, 3 mi. W Acebuches), May 12, 1954, weight, 25 gms.; ♀ 31076 (skeleton only) from Fortín (=33 mi. N, 1 mi. E San Gerónimo), 3300 ft., March 28, 1952; and ♀ 31077 (skeleton only) from 26 mi. W Santa Teresa, 7050 ft., April 4, 1952.

Miller (1955a:171) found this subspecies of Hermit Thrush wintering with H. g. guttata in the Sierra del Carmen. Hellmayr (1934:456) listed H. g. auduboni from Sabinas.

**Sialia sialis fulva Brewster.—Hellmayr (1934:479) listed this subspecies of the Eastern Bluebird from Sabinas.

*Sialia mexicana mexicana Swainson.—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:199) remarked that the subspecies mexicana of the Western Bluebird breeds in the southern mountains of Coahuila where, at El Diamante, on July 7, a specimen (or specimens ?) in breeding condition was obtained. Burleigh and Lowery (1942:200) found S. m. mexicana "well distributed in the open woods about" Diamante Pass, but at no time below an elevation of approximately 6500 feet. Sutton and Burleigh (1939a:38) also saw "several brown-backed" Western Bluebirds at Diamante Pass on March 6. Ridgway (1907:150) recorded S. m. mexicana from Saltillo, Carneros, and Sierra Guadalupe.

Sialia currucoides (Bechstein).—Specimen examined: one, ♀ 31078, from Sierra de la Encantada (=38 mi. S, 23 mi. E Boquillas), 4400 ft., March 14, 1952, weight, 23.7 gms.

The Mountain Bluebird is a winter visitant to Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:200) recorded Sialia currucoides from Hipólito on February 24.

**Myadestes townsendi townsendi (Audubon).—Specimen examined: one, ♀ 31079, from 26 mi. W Santa Teresa, 7050 ft., April 4, 1952.

Miller (1955a:171) detected Townsend's Solitaire in clumps of large pines in two different locations at 7000 and 7500 feet on April 4, 6, and 8 in the Sierra del Carmen. He did not find a breeding population of M. t. townsendi, but did note favorable habitat for breeding. Ridgway (1907:164) recorded M. townsendi from the Sierra Guadalupe on April 21. Dickerman saw a Townsend's Solitaire in the Sierra de la Madera on December 13, 1953.

The underparts of No. 31079 are not uniformly dark, being paler on the chin, throat, and abdomen than elsewhere as is true of typical representatives of M. t. townsendi.

**Polioptila caerulea caerulea (Linnaeus).—Specimen examined: one, ♂ 32097, from 2 mi. S, 11 mi. E Nava, June 15, 1952.

No. 32097 is the first record of occurrence of this subspecies of Blue-gray Gnatcatcher in the State. The white of the underparts of No. 32097 is less grayish than the underparts of typical representatives of P. c. amoenissima, and the black at the base of the inner webs of the outermost rectrix does not extend beyond the tip of the under tail coverts. Representatives of P. c. amoenissima have black at the base of the inner web of the outermost rectrix more extended, usually showing beyond the tip of the under tail coverts. The size of the testes (3×2 mm.) of No. 32097 does not suggest breeding, but the date (June 15) indicates that it was a resident.

*Polioptila caerulea amoenissima Grinnell.—Specimen examined: one, ♂ 31080, from 7 mi. S, 2 mi. E Boquillas, 800 ft., February 29, 1952, weight, 5.4 gms.

This subspecies of the Blue-gray Gnatcatcher breeds in Coahuila and occurs throughout all of the State except the northeastern section. Miller (1955a:171) remarked that "this gnatcatcher was apparently established on summer territories in the oaks and walnuts of the wash of Boquillas Canyon at the foot of the mountains" of the Sierra del Carmen. Burleigh and Lowery (1942:200) noted "this species only in the open woods at the summit of Diamante Pass, where, however, it was not uncommon." Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:201) recorded P. c. amoenissima breeding at El Diamante on July 8.

*Polioptila melanura melanura Lawrence.—Specimen examined: one, ♂ 31081, from 7 mi. S, 2 mi. E Boquillas, 800 ft., March 1, 1952, weight, 5.6 gms.

In Coahuila this subspecies of the Black-tailed Gnatcatcher has been recorded from several localities. Burleigh and Lowery (1942:200) found that it "was limited in its distribution to the lower altitudes and was noted only in the open desert country west of Saltillo." Sutton and Burleigh (1939a:38) noted it "several times near San Pedro" where on January 29 one female was taken. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:205) recorded P. m. melanura at Hipólito on June 30 to July 2 in breeding condition.

Regulus satrapa satrapa Lichtenstein.—Miller (1955a:171) found a small wintering flock of Golden-crowned Kinglets in the Sierra del Carmen; this is the only record of the species in Coahuila.

Regulus calendula calendula (Linnaeus).—Specimens examined: total 5: ♀ 31085 from the Río Grande (=17 mi. S Dryden, Terrell Co., Texas, in Coahuila), 600 ft., March 19, 1952, weight, 6.3 gms.; ♂ ♂ 31082-31083 from 1 mi. N Boquillas, 700 ft., March 8, 1952, weight, 7.2, 6.5 gms.; ♂ 31084 from Sierra de la Encantada (=38 mi. S, 23 mi. E Boquillas), 4400 ft., March 15, 1954, weight, 5.4 gms.; and ♂ 31661 from the north slope of Sierra Guadalupe (=11 mi. S, 7 mi. W General Cepeda), 7800 ft., April 20, 1953, weight, 5 gms.

In Coahuila this subspecies of the Ruby-crowned Kinglet is a common migrant. Miller (1955a:171) found it (and R. c. cineraceus) "common in the conifers and oaks of the upper levels of the mountains [Sierra del Carmen], at 6500 to 7000 feet, as winter visitants or migrants." Burleigh and Lowery (1942:201) took specimens of R. c. calendula at Diamante Pass on April 15, at the Chorro del Agua on April 19, and at 20 mi. W Saltillo on April 22. Sutton and Burleigh (1939a:38) noted the Ruby-crowned Kinglet "in the arid parts of southern Coahuila." Hellmayr (1934:513) listed R. c. calendula from Sabinas. Dickerman saw Ruby-crowned Kinglets in the Sierra de la Madera on December 13, 1953, 20 mi. S Ocampo on April 4, 1954, and 3 mi. S and 13 mi. E San Antonio de las Alazanas on January 12, 1954.

Regulus calendula cineraceus Grinnell.—Miller (1955a:171) found R. c. cineraceus common in the Sierra del Carmen; on April 3, 5, and 10 the birds were "abundant, as though a wave of migrants were passing through."

Anthus spinoletta rubescens (Tunstall).—Specimens examined: Total 3: ♂ ♂ 31086-31087 and sex ? 31088 from 1 mi. N Boquillas, 700 ft., March 6, 7, and 8, 1952, weights, 19.3, 19.9, and 16.6 gms.

This subspecies of the Water Pipit is an uncommon winter visitant or migrant in Coahuila. Burleigh and Lowery (1942:201) found "a flock of ten birds ... on the outskirts of Saltillo" on April 18. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:210) recorded A. s. rubescens from Cuatro Ciénegas in November and from Hipólito in February.

Anthus spinoletta pacificus Todd.—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:209) recorded this Water Pipit from Cuatro Ciénegas in February and from Hipólito in November.

Bombycilla cedrorum Vieillot.—The Cedar Waxwing is an uncommon winter visitant to Coahuila. Miller (1955a:171) recorded a flock in the Sierra del Carmen on April 5, and another flock on April 21. Burleigh and Lowery (1942:201) saw two small flocks on April 15 "in the open woods just below the summit of Diamante Pass."

*Phainopepla nitens nitens Swainson.—Specimen examined: one, ♂ 31674, from the west foot of Pico de Jimulco, 5000 ft., April 3, 1953, weight, 35 gms.

The Phainopepla occurs throughout most of Coahuila. Sutton and Burleigh (1939a:39) reported P. n. nitens from Diamante Pass on March 6. On April 15 and 17 Burleigh and Lowery (1942:201) saw scattered pairs of the Phainopepla "only in the open woods surrounding Diamante Pass." Miller (1955a:171) noted P. n. nitens "on April 20 and 28 in large clumps of mesquite near Piedra Blanca, at about 4500 feet, on the foothills" of the Sierra del Carmen. Dickerman saw a Phainopepla 20 mi. S Ocampo on April 4, 1954. Baird (1858:320) listed a male P. n. nitens from Coahuila, México. Hellmayr (1935:107) remarked that Phainopepla nitens was listed from Coahuila by "Salvin and Godman, Biol. Centr.—Amer., Aves, 1, p. 220, 1883...." Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:213) stated that P. n. nitens breeds at El Diamante. The long wing (100 mm.) and long tail (96 mm.) of No. 31674 is typical for P. n. nitens.

Phainopepla nitens lepida Van Tyne.—Sutton and Burleigh (1939a:39) recorded P. n. lepida from Diamante Pass on March 6; Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:213) suggest that this individual was a vagrant.

Lanius ludovicianus migrans Palmer.—Burleigh and Lowery (1942:202) obtained this subspecies of Loggerhead Shrike "on the outskirts of Saltillo on April 20." The specimen shows evidence of intergradation with excubitorides.

**Lanius ludovicianus excubitorides Swainson.—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:216) recorded L. l. excubitorides from Sabinas and from Hipólito (November 2 to February 24).

*Lanius ludovicianus mexicanas Brehm.—Specimens examined: total 4: sex ? 31089 from 7 mi. S, 2 mi. E Boquillas, 800 ft., February 29, 1952, weight, 45.1 gms.; ♀ 31090 from 36 mi. S, 15 mi. E Boquillas, 2550 ft., March 12, 1952; sex ? 30233 from 1 mi. N San Lorenzo, 4200 ft., February 5, 1951; and ♀ 32098 from 7 mi. S, 4 mi. E Bella Unión, 7200 ft., June 25, 1952.

Miller (1931:66) suggested that L. l. mexicanus and L. l. excubitorides intergrade in Coahuila; all of the specimens of Loggerhead Shrike from Coahuila that I have examined are intergrades between mexicanus and excubitorides. Our four specimens have a superciliary line that is indistinct and the black mask of each extends somewhat posterior to the auricular region. The anterior part of their forehead is somewhat lighter than the remaining part of their head and back.

Miller (1955a:171) detected L. l. mexicanus only once in catclaw scrub in the lower part of Boquillas wash at about 4600 feet in the Sierra del Carmen. He (loc. cit.) remarked that his individual may best be considered an intergrade between mexicanus and excubitorides, being "somewhat closer to the former." Burleigh and Lowery (1942:201) obtained a male L. l. mexicanus "in the open valley just below the summit of Diamante Pass on April 23" that was typical of this subspecies. Burleigh and Lowery (1942:201-202) suggested that L. l. mexicanus breeds in southeastern Coahuila. Sutton and Burleigh (1939a:39) took a typical representative L. l. mexicanus at Mayran on January 30.

Lanius ludovicianus gambeli Ridgway.—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:214) recorded this subspecies from Hipólito on November 6.

*Vireo atricapilla Woodhouse.—Specimens examined: total 4: sex ? 32099-32100 from Sierra del Pino (=6 mi. N, 6 mi. W Acebuches), 5250 ft., July 3, 1952; and ♂ ♂ 31493-31494 from 16 mi. E, 18 mi. N Ocampo, May 8 and 9, 1954, enlarged testes.

The Black-capped Vireo seems to breed as far south as central Coahuila. Miller (1955a:171-172) reported this vireo as a summer resident in "the low catclaw-dominated scrub in the lower washes of Boquillas Canyon and its side valleys, at 4600 to 4800 feet" in the Sierra del Carmen. Dickerman found the Black-capped Vireo common on the dry scrub and oak hillside habitat 16 mi. E and 18 mi. N Ocampo.

Vireo griseus noveboracensis (Gmelin).—Ridgway (1904:184) recorded this subspecies of the White-eyed Vireo "west to Sabinas." Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:220) also recorded V. g. noveboracensis from Sabinas on May 25. I suspect that the specimen of V. g. noveboracensis from Sabinas that was taken on May 25 was a vagrant. V. g. noveboracensis may occur in Coahuila as a migrant or winter visitant; however, I do not believe that representatives of noveboracensis normally are resident in Coahuila.

*Vireo griseus micrus Nelson.—Specimen examined: one, ♂ 32101, from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 20, 1952, measurements: wing, 58 mm.; tail, 43.5 mm.; culmen, 10 mm.; tarsus, 19 mm.

This subspecies of the White-eyed Vireo breeds in Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:221) recorded V. g. micrus from Sabinas on March 9 and May 14. The enlarged testes (5×3 mm.) of No. 32101 and the date (June 20) on which it was obtained suggest breeding in Coahuila.

Vireo huttoni stephensi Brewster.—This subspecies of Hutton's Vireo occurs in southeastern Coahuila as a migrant. Sutton and Burleigh (1939a:39) found V. h. stephensi fairly common at Diamante Pass on March 6. Ridgway (1904:198) recorded V. h. stephensi from Sierra Guadalupe in April.

*Vireo huttoni carolinae Brandt.—Specimens examined: total 3: ♂ 31588 from 20 mi. S Ocampo, 6500 ft., April 5, 1954, weight, 11 gms.; ♀ 32851 from 13 mi. E San Antonio de las Alazanas, July 6, 1955, weight, 14.2 gms.; and ♀ 32102 from 7 mi. S, 4 mi. E Bella Unión, 7200 ft., June 25, 1952.

To my knowledge, V. h. carolinae is the only resident subspecies of Hutton's Vireo in Coahuila. Burleigh and Lowery (1942:202) found V. h. carolinae in rather limited numbers in the woods bordering the summit of Diamante Pass. Miller (1955a:172) remarked that the subspecies carolinae was a common bird from 6500 feet to 8000 feet in the Sierra del Carmen. Miller (loc. cit.) took a female on April 12 that was nearly ready to lay and said that his specimens of carolinae from the Sierra del Carmen seem to be separate from V. h. stephensi and V. h. mexicanus. Our specimens showed no overlapping of characters with V. h. stephensi and V. h. mexicanus. The size of the largest ovum (2 mm.) of No. 32102 and the dates (June 25, and July 6) on which Nos. 32102 and 32851 were obtained suggest that V. h. carolinae is a resident in Coahuila.

*Vireo bellii medius Oberholser.—Specimen examined: one, ♂ 31495, from San Marcos, May 5, 1954, measurements: wing, 56 mm.; tail, 48 mm.; culmen, 9.5 mm.; tarsus, 18 mm.

Although Bell's Vireo seems to have been observed uncommonly in Coahuila, this species does breed in the State. Burleigh and Lowery (1942:202) obtained a single female V. b. medius on April 20 "in an arroyo east of Saltillo" and found this subspecies "not uncommon in the open desert twenty miles west of Saltillo, where three singing males were secured." Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:226) recorded V. b. medius in breeding condition at Hipólito from June 30 to July 3. Ridgway (1904:207) recorded the subspecies from Monclova. Hardy saw a Bell's Vireo at Parras on July 4, 1955. The size of No. 31495 is typical for V. b. medius.

*Vireo flavifrons Vieillot.—Specimen examined: one, ♂ 32103, from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 20, 1952.

Van Hoose (1955:302-303) suggested that the occurrence of No. 32103 in Coahuila is evidence of a southward extension of the range of the Yellow-throated Vireo within the last generation. The size of the testes (5×3 mm.) of No. 32103 and the date (June 20) on which it was obtained suggest breeding by Vireo flavifrons in Coahuila.

Vireo solitarius solitarius (Wilson).—Specimen examined: one, ♀ 31640, from 9 mi. E Hermanas (=Canyon de Parajos in the Sierra de Parajos Azule), 2100 ft., December 7, 1953.

This subspecies of the Solitary Vireo is an uncommon migrant or winter visitant to Coahuila. Dickerman obtained No. 31540, whose skull was unossified and whose ovary was small, in an oak and palm habitat. The bright yellow flanks, large and yellow wing bars, and the uniform olive green back indicate that this specimen is a typical representative of V. s. solitarius. This subspecies was previously unrecorded in Coahuila.

Vireo solitarius cassinii Xantus.—Specimens examined: total 2: ♀ 35408 (skeleton only) from 5 mi. W, 3 mi. S Acebuches, 6200 ft., May 12, 1954; and ♂ 31589 from 20 mi. S Ocampo, 6200 ft., April 4, 1954, measurements: wing, 75 mm.; tail, 57 mm.; culmen, 10.5 mm.; weight, 14 gms.

This subspecies of the Solitary Vireo seems to be uncommon in Coahuila. No. 31589 provides the first record of V. s. cassinii in Coahuila. Van Hoose has (1955:303) erroneously reported that Dickerman obtained No. 31589 on July 4, 1954; the correct date is April 4, 1954.

Although the size of No. 31589 is large for V. s. cassinii, the color (sides and flanks with less yellow, more olive; narrow white wing bars) resembles that of typical representatives of cassinii. The testes of No. 31589 were not enlarged. Dickerman suggested that the female from 5 mi. W and 3 mi. S Acebuches showed some resemblance to V. s. plumbeus. This is not to be unexpected since the subspecies plumbeus has been reported from the Chisos Mountains of Texas (Van Tyne and Sutton, 1937:82) and from northern Chihuahua (Miller, Friedmann, Griscom, and Moore, 1957:227).

*Vireo olivaceus (Linnaeus).—Specimen examined: one, ♂ 32104, from 12 mi. N, 12 mi. W Jiménez, 850 ft., June 19, 1952.

The Red-eyed Vireo has been uncommonly reported from eastern Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:229) recorded V. olivaceus from Sabinas on May 22 and from Las Vacas Creek on June 7 as late spring migrants. Hellmayr (1935:131) listed the Red-eyed Vireo from northern Coahuila. Findley saw a Red-eyed Vireo 2 mi. W Jiménez on June 19, 1952. The size of the testes (5×3 mm.) of No. 32104 and the date (June 19) on which it was obtained indicate that the Red-eyed Vireo possibly breeds in northeastern Coahuila; if so, this is the first breeding record of the Red-eyed Vireo in Coahuila.

Vireo gilvus gilvus (Vieillot).—This subspecies of the Warbling Vireo is an uncommon migrant in Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:232) recorded V. g. gilvus from 12 mi. W Saltillo on September 28.

Mniotilta varia (Linnaeus).—Specimen examined: one, ♂ 31662, from the north slope of Sierra Guadalupe (=11 mi. S, 7 mi. W General Cepeda), 7800 ft., April 20, 1953, weight, 10 gms., testes not enlarged.

The Black and White Warbler is an uncommon visitant or migrant in Coahuila. Miller (1955a:172) remarked that Marsh took a fall migrant on September 1 in Chuperosa Canyon in the Sierra del Carmen. Burleigh and Lowery (1942:202) secured a female Black and White Warbler "in an orchard on the outskirts of Saltillo" on April 20 and a male "near the top of Diamante Pass on April 23."

Vermivora celata celata (Say).—Specimens examined: total 2: sex ? 31091 from the Río Grande (=17 mi. S Dryden, Terrell Co., Texas, in Coahuila), 600 ft., March 19, 1952, measurements: wing, 57 mm.; tail, 47 mm.; weight, 7.7 gms.; and ♂ 31092 from 4 mi. W Hacienda La Mariposa, 2300 ft., March 25, 1952, measurements: wing, 62 mm.; tail, 48 mm.; weight, 9.2 gms.

This subspecies of the Orange-crowned Warbler is an uncommon migrant in Coahuila. In Brewster County, Texas, Van Tyne and Sutton (1937:83) found V. c. celata "not common as a spring transient." Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:239) recorded V. c. celata from Coahuila. The quality of the pale yellow color and the sizes of Nos. 31091-31092 suggest that they are representatives of V. c. celata.

Vermivora celata orestera Oberholser.—Burleigh and Lowery (1942:202) found V. c. orestera "only on infrequent occasions ... in the open woods surrounding the summit of Diamante Pass" where they obtained one specimen.

Vermivora virginiae (Baird).—Miller (1955a:172) took a male Virginia's Warbler in Boquillas Canyon in the Sierra del Carmen "in scattered scrubby oak growth with grass and cactus beneath." This species in the Sierra del Carmen is considered "casual" by Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:241).

**Vermivora crissalis (Salvin and Godman).—Specimen examined: one, ♂ 31590, from 20 mi. S Ocampo, 7000 ft., April 5, 1954, weight, 10 gms.

The Colima Warbler is common locally in Coahuila. Burleigh and Lowery (1942:203) found this species fairly common on the steep, rugged slopes above the summit of Diamante Pass and saw none below an elevation of approximately 7500 feet. Bangs (1925:251) stated that Nelson and Goldman secured a specimen of the Colima Warbler at Sierra Guadalupe on April 25.

*Vermivora superciliosa mexicana (Bonaparte).—Specimen examined: one, ♂ 31591, from 13 mi. E San Antonio de las Alazanas, 9350 ft., April 10, 1954.

Hartlaub's Warbler is uncommon in Coahuila and seems to occur only in the southeastern section of the State; No. 31591 is the first record of the species in Coahuila. The size of the testes (5×2 mm.) of No. 31591 and the fact that the bird was singing when first seen suggest the possibility that V. s. mexicana breeds in southeastern Coahuila. Breeding there is not unexpected because the species has been found breeding in Nuevo León (Miller, Friedmann, Griscom, and Moore, 1957:242).

Parula americana (Linnaeus).—Miller (1955a:172) obtained a migrant Parula Warbler in an oak grove at 7000 feet on April 16 in the Sierra del Carmen, and remarked that it was "apparently the first record of this species in Coahuila."

*Parula pitiayumi nigrilora Coues.—The AOU Check-list Committee (1957:486) recorded this subspecies of the Olive-backed Warbler as a resident at Sabinas.

*Peucedramus taeniatus arizonae Miller and Griscom.—This subspecies of the Olive Warbler is locally common in Coahuila. Miller (1955a:172) found P. t. arizonae common in the pine timber above 6800 feet in the Sierra del Carmen and suggested that this warbler breeds in these mountains. Burleigh and Lowery (1942:203) found the Olive Warbler in a thick pine wood at an elevation of 9500 to 10,000 feet and remarked that this species was "decidedly uncommon in the Diamante Pass area." They (loc. cit.) obtained a female (not identified to subspecies) on April 23 that had a "well developed brood patch and was unquestionably incubating eggs." Sutton and Burleigh (1939a:40) took a single female at Diamante Pass on March 6 which also was not identified to subspecies. Dickerman saw Olive Warblers in the Sierra de la Madera on December 13, 1953, and 13 mi. E San Antonio de las Alazanas on April 10, 1954.

Dendroica petechia morcomi Coale.—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:246) reported this subspecies of the Yellow Warbler as having been recorded from Coahuila.

Dendroica auduboni auduboni (Townsend).—Specimens examined: total 2: ♂ 31094 (skeleton only) from Fortín (=33 mi. N, 1 mi. E San Gerónimo), 3300 ft., March 29, 1952; and ♂ 31093 from 4 mi. W Hacienda La Mariposa, 2300 ft., March 25, 1952, weight, 12.3 gms.

Audubon's Warbler is a common winter visitant and migrant in Coahuila. Miller (1955a:173) recorded D. a. auduboni as a migrant from April 7 to 26 in the Sierra del Carmen; he found no suggestion of breeding by the Audubon's Warbler in the northwestern section of the State. One individual that Miller (loc. cit.) obtained was extensively black and approached the characters of the subspecies nigrifrons of Chihuahua. He (loc. cit.) suggested that the black individual was taken from "part of a cline of blackness and size in which D. a. auduboni of the northwest and D. a. nigrifrons of Mexico are extremes." Burleigh and Lowery (1942:203) remarked that Audubon's Warbler "is doubtless a common winter bird in the area around Saltillo." Two specimens obtained by Burleigh and Lowery (loc. cit.) "might be considered intermediate" between auduboni and memorabilis. Sutton and Burleigh (1939a:40) saw Audubon's Warbler "in some numbers near San Pedro ... [on] January 29 and 30." Dickerman saw Audubon's Warblers 13 mi. E San Antonio de las Alazanas on April 10, 1954. Miller (1955a:173) also obtained, in the Sierra del Carmen, a hybrid between D. coronata and D. auduboni.

Dendroica auduboni memorabilis Oberholser.—Oberholser (1921:246) recorded D. a. memorabilis from Saltillo on April 17. This subspecies seems to winter commonly in western México and less commonly in the Central Plateau and Sierra Madre Oriental (Miller, Friedmann, Griscom, and Moore, 1957:249-250).

Dendroica nigrescens (Townsend).—Specimen examined: one, ♂ 31095, from Fortín (=33 mi. N, 8 mi. W San Gerónimo), 3300 ft., March 28, 1952, weight, 9.3 gms.

The Black-throated Gray Warbler is an uncommon spring and possibly fall migrant in Coahuila. Miller (1955a:173) found D. nigrescens uncommon in the Sierra del Carmen. He saw and heard a spring migrant singing on April 12 at 7000 feet and obtained a male on April 16.

Dendroica townsendi (Townsend).—Townsend's Warbler is a spring and fall migrant in Coahuila. Miller (1955a:173) recorded D. townsendi on September 2 at Jardín del Sur in Chuperosa Canyon in the Sierra del Carmen. Burleigh and Lowery (1942:203) saw two individuals of Townsend's Warbler at Diamante Pass on April 14. Amadon and Phillips (1947:578) secured this species "in mesquite about twenty miles west of Saltillo on August 28." Dickerman saw Townsend's Warblers in the Sierra de la Madera on December 13, 1953; 20 mi. S Ocampo on April 4, 1954; and 13 mi. E San Antonio de las Alazanas on April 10, 1954.

Dendroica virens (Gmelin).—Dickerman saw one Black-throated Green Warbler 13 mi. E San Antonio de las Alazanas, 9350 feet, on April 10, 1954, in a white pine-Douglas fir-aspen association. This seems to be the first record of this species in Coahuila.

*Dendroica chrysoparia Sclater and Salvin.—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:251) listed the Golden-cheeked Warbler from Hipólito on July 3.

Dendroica occidentalis (Townsend).—Specimen examined: one, ♂ 31592, from 13 mi. E San Antonio de las Alazanas, April 10, 1954.

The Hermit Warbler seems to be an uncommon spring and probably fall migrant in Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:252) reported D. occidentalis from the State. No. 31592, whose testes were not enlarged, was obtained in a pine-spruce-aspen association.

Geothlypis trichas brachidactylus (Swainson).—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:261) listed this subspecies of the Yellowthroat as recorded from Coahuila.

Geothlypis trichas occidentalis Brewster.—Burleigh and Lowery (1942:204) found the Yellowthroat "only on the outskirts of Saltillo, where ... [this species] was not uncommon in the thickets, especially around a small stand of marsh grass bordering a pond." Three males that Burleigh and Lowery (loc. cit.) obtained were tentatively identified as G. t. occidentalis. Dickerman saw one male Yellowthroat at San Marcos (=20 mi. S Cuatro Ciénegas) on May 4, 1954.

Geothlypis nelsoni nelsoni Richmond.—Burleigh and Lowery (1942:204) noted the Hooded Yellowthroat "only on the open slopes above the summit of Diamante Pass at an elevation of about 8,000 feet" where they obtained an adult male.

*Icteria virens virens (Linnaeus).—Specimens examined: total 3: ♂ ♂ 32105-32106 from 12 mi. N, 12 mi. W Jiménez, 850 ft., June 19, 1952; and ♀ 32107 from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 20, 1952.

From the paucity of records in the literature, I judge that the Yellow-breasted Chat is uncommon in Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:265) listed I. v. virens from Coahuila. Findley saw a Yellow-breasted Chat 2 mi. S and 3 mi. E San Juan de Sabinas on June 22, 1952. The sizes of the testes (7×4 mm.; 12 mm.) of Nos. 32105-32106, the size of the largest ovum (2 mm.) of No. 32107, and the dates (June 19, 20) on which these specimens were obtained indicate breeding by I. v. virens in northeastern Coahuila, an area southwest of the previously documented breeding range.

**Icteria virens auricollis (Deppe).—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:264) listed this subspecies of the Yellow-breasted Chat as recorded from Coahuila.

Wilsonia pusilla pileolata (Pallas).—Specimens examined: total 3: ♂ 31501 and ♀ 31500 from Sierra del Pino (=5 mi. S, 3 mi. W Acebuches), May 13 and 14, 1954, measurements: wing, 59, 55 mm.; tail, 50, 49 mm.; culmen, 8, 8.5 mm.; tarsus, 16, 16 mm.; weight: 6, 7 gms.; and ♂ 31663 from the north foot of Sierra Guadalupe (=10 mi. S, 5 mi. W General Cepeda), 6500 ft., April 21, 1953, measurements: wing, 58 mm.; tail, 46 mm.; culmen, 8.5 mm.; tarsus, 16 mm.; weight, 7 gms.

Wilson's Warbler is a common spring and probably fall migrant in Coahuila. Miller (1955a:173) took spring migrants of W. p. pileolata from April 9 to April 27; he found W. p. pileolata at 4800 feet and at 7000 feet. Amadon and Phillips (1947:579) saw a Wilson's Warbler at Las Delicias on August 17. Burleigh and Lowery (1942:204) found Wilson's Warbler to be the most abundant of the warblers that they recorded in southeastern Coahuila. They saw W. p. pileolata on the top of the high ridges and in the arid desert country in the southeastern section of the State. Several specimens were collected by Burleigh and Lowery (loc. cit.) including an immature male from the Chorro del Agua on April 19. Dickerman saw Wilson's Warblers 16 mi. E and 18 mi. N Ocampo on May 7, 1954, and at San Marcos (=20 mi. S Cuatro Ciénegas) on May 4, 1954. The sizes of our specimens as well as their color (bright olive-green above, bright yellow below) are typical for the subspecies pileolata.

Setophaga ruticilla ruticilla (Linnaeus).—The American Redstart seems to be uncommon in Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:268) listed one specimen of S. r. ruticilla from the State.

*Setophaga picta picta Swainson.—Specimens examined: total 2: sex ? 31096 from 26 mi. W Santa Teresa, 7050 ft., April 5, 1952; and ♂ 31671 from Cañon d. Meco in Sierra Guadalupe (=10 mi. S General Cepeda), April 23, 1953, weight, 11 gms.

The Painted Redstart seems to be locally common in Coahuila. Miller (1955a:173) found these warblers breeding in the Sierra del Carmen and said that they were "common from 6000 to 7500 feet in canyon bottom growth, in oaks, and in mixed pines and oaks;" however, he did not see any of these warblers above 7500 feet where conifers tended to dominate the vegetation. Marsh and Stevenson (1938:287) obtained a male Painted Redstart in annual molt on August 11 in oak and juniper forest at Vivoras Spring in the Sierra del Carmen and reported seeing two other Painted Redstarts at 9000 feet (see also Miller, 1955a:173). Dickerman also saw seven Painted Redstarts 20 mi. S Ocampo on April 4, 1954. The size of the testes (7×4 mm.) of No. 31671 suggests breeding by S. p. picta in the Sierra Guadalupe.

**Passer domesticus domesticus (Linnaeus).—Burleigh and Lowery (1942:204) remarked that the House Sparrow was not "a common bird around Saltillo" although they noticed P. d. domesticus regularly. They reported House Sparrows also from the Chorro del Agua and in the high mountain valley south of Diamante Pass. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:275) recorded P. d. domesticus from Sabinas. Baker captured House Sparrows in a bat net 12 mi. E San Antonio de las Alazanas, 9950 feet, on July 5, 1955. Although there are no other records, the House Sparrow is probably fairly common in the villages and towns of the State.

[**Sturnella magna hoopesi Stone.—The Eastern Meadowlark is uncommon in Coahuila. The AOU Check-list Committee (1957:523) listed this subspecies of the Eastern Meadowlark from northern Coahuila.]

**Sturnella neglecta neglecta Audubon.—Specimen examined: one, ♀ 31098, from the Río Grande (=17 mi. S Dryden, Terrell Co., Texas, in Coahuila), 600 ft., March 18, 1952, weight, 71.8 gms.

This subspecies of the Western Meadowlark seems to be locally common in the open country of Coahuila. Burleigh and Lowery (1942:205) found this meadowlark common "about Saltillo" where a "small series" of S. neglecta was obtained. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:295) recorded the Western Meadowlark from El Diamante on July 7. To my knowledge, no specific breeding records of this meadowlark from Coahuila exist.

**Xanthocephalus xanthocephalus (Bonaparte).—Specimen examined: one, ♂ 32494 (skeleton only) from Las Margaritas, August 4, 1955.

The Yellow-headed Blackbird occurs in Coahuila in migration. Miller (1955a:173) found this blackbird at Noria "in the flats immediately east of the Sierra del Carmen" on April 28, and reported also that Marsh took a male in worn breeding plumage on July 24 at Tanque de los Melones on La Bavia Ranch east of Fresno Mesa. Amadon and Phillips (1947:579) took two adult males at Las Delicias on August 11 and 15. Dickerman also saw a female 8 mi. E and 2 mi. S Americanos on May 18, 1954. Van Hoose saw a male at Torreón on July 2, 1955.

*Agelaius phoeniceus megapotamus Oberholser.—Specimens examined: total 5: ♂ 32124, ♀ 32126, and ♀ 32128 from 12 mi. N, 12 mi. W Jiménez, 850 ft., June 19, 1952; ♂ 32125 from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 20, 1952; and ♀ 32127 from 9 mi. S, 11 mi. E Sabinas, June 14, 1952.

This subspecies of the Redwinged Blackbird is common in eastern Coahuila. There are no records of the species from western Coahuila. Burleigh and Lowery (1942:205) obtained a male at "the edge of Saltillo" on April 24. Oberholser (1919a:23) recorded A. p. megapotamus from Porfirio Diaz on June 2, 5, and 6. The presence of juveniles (32126, 32128) from 12 mi. N and 12 mi. W Jiménez and (32125) from 2 mi. W Jiménez, respectively, and the dates (June 14, 19, 20) on which the University of Kansas specimens were obtained are evidence of breeding by A. p. megapotamus in northeastern Coahuila.

*Icterus spurius (Linnaeus).—Specimens examined: total 8: ♂ ♂ 31536-31537 from 12 mi. N, 12 mi. W Jiménez, 850 ft., June 19, 1952; ♂ 31538 from 2 mi. S, 3 mi. E San Juan de Sabinas, 1160 ft., June 23, 1952; ♂ ♂ 32605-32607 from Parras, July 4, 1955; ♂ 32604 and ♀ 32603 from Hacienda San Lorenzo, July 3, 1955, weights, 19.4, 18.5 gms.

The Orchard Oriole seems to occur fairly commonly in eastern and southern Coahuila and breeds in the State. Amadon and Phillips (1947:579) reported that Orchard Orioles were common in the desert "about Las Delicias" in August and September and probably were migrants. Dickerman collected Nos. 32605-32606 along an irrigated field-edge that consisted of cottonwood and oak; he obtained Nos. 32603-32604 in an irrigated pecan orchard. The sizes of the testes (10×5 mm.; 10×5 mm.; 8×7 mm.; 8×7 mm.; 10×8 mm.) of Nos. 31536, 31537, 32605, and 32604, respectively, and the size of the largest ovum (2 mm.) of No. 32603 as well as the dates (June 19, 23; July 3, 4) on which all these specimens were collected indicate breeding by this species in the State.

*Icterus cucullatus cucullatus Swainson.—Specimens examined: total 2: ♂ 32123 from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 21, 1952; and ♂ 32122 from 2 mi. S, 3 mi. E San Juan de Sabinas, 1160 ft., June 23, 1952.

The Hooded Oriole apparently is uncommon in Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:290) listed I. c. cucullatus from Sabinas. The size of the testes (11×6 mm.) of No. 32122 and the dates (June 21, 23) on which Nos. 32123 and 32122 were collected as well as the juvenile male (tail, 80.5 mm.) from 2 mi. W Jiménez suggest breeding by this subspecies in Coahuila.

*Icterus parisorum Bonaparte.—Specimen examined: one, ♀ 32121, from 7 mi. S, 4 mi. E Bella Unión, 7200 ft., June 25, 1952.

Scott's Oriole is common in Coahuila. Miller (1955a:173) found this oriole breeding in the canyons at the base of the Sierra del Carmen. Burleigh and Lowery (1942:205) found this oriole limited to the higher altitudes above 7000 feet, and took specimens at Diamante Pass and at the Chorro del Agua on April 19. Amadon and Phillips (1947:579) found Scott's Oriole "not uncommon in the arroyos near Las Delicias" and reported a juvenile "barely out of the nest and able to fly only a few feet ..." on August 15. No. 32121 had an egg in its oviduct. Dickerman saw Scott's Orioles in the Sierra del Pino on May 12, 1954, and 16 mi. E and 18 mi. N Ocampo on May 7, 1954.

**Icterus wagleri wagleri Sclater.—Ridgway (1902:268) recorded Icterus wagleri from Saltillo. Hellmayr (1937:122-123) referred this record of Wagler's Oriole to I. w. wagleri.

*Icterus bullockii bullockii (Swainson).—This subspecies of Bullock's Oriole was listed as breeding by Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:282) at Monclova on May 12-19.

Euphagus cyanocephalus (Wagler).—Brewer's Blackbird is a common migrant in Coahuila. Miller (1955a:174) found a few as migrants in the Sierra del Carmen on April 27. Burleigh and Lowery (1942:205) remarked that "this blackbird was characteristically a bird of the towns and villages, the scattered flocks being invariably seen feeding in the streets and near the houses." They (loc. cit.) obtained three specimens at Diamante Valley on April 23 and remarked that the departure of these birds in spring was "extremely late."

*Cassidix mexicanus prosopidicola Lowery.—Specimens examined: total 3: ♀ 32893 from Parras, July 4, 1955, weight, 98.8 gms.; and ♂ ♂ 35418-35419 from Torreón, January 8, 1954.

This subspecies of Boat-tailed Grackle has been recorded from several localities in Coahuila. In southeastern Coahuila, Burleigh and Lowery (1942:205-206) noted this grackle "somewhat local in its distribution; it was found in cultivated fields about the towns and villages." These authors noted it at Saltillo, the Chorro del Agua, and "occasionally in the open valley south of Diamante Pass" and obtained specimens from "near Saltillo" and Diamante Valley. On August 18 Amadon and Phillips (1947:579) found C. m. prosopidicola at Las Delicias where "a fledged young was noticed begging for food...." Lowery (1938:4) recorded one specimen of C. m. prosopidicola from Monclova. Findley saw Boat-tailed Grackles 2 mi. W Jiménez on June 19, 1952, and 2 mi. S and 11 mi. E Nava on June 15, 1952.

The distribution and intergradation of Boat-tailed Grackles in Coahuila is presently poorly understood. C. m. prosopidicola from southeastern Coahuila may approach C. m. mexicanus, and there is probable intergradation of prosopidicola with monsoni in northwestern Coahuila (Phillips, 1950:78).

Molothrus ater ater (Boddaert).—Specimen examined: one, ♀ 31513, from 21 mi. S, 11 mi. E Australia, 4400 ft., May 3, 1954, measurements: wing, 102 mm.; tail, 64 mm.; tarsus, 26 mm.; culmen, 17 mm.

This subspecies of the Brown-headed Cowbird is uncommon in Coahuila. Amadon and Phillips (1947:579) took an adult male and a juvenile female M. a. ater at Las Delicias on August 15, both of which were considered early migrants. Dickerman obtained No. 31513 from a flock of eight cowbirds. Although the measurements of this specimen agree equally well with those of M. a. ater and M. a. artemisiae (Grinnell, 1909:275-281), the shape of the bill most closely resembles that of ater. Grinnell (1909:278) said that "ater has a tumid bill, broad and high at [the] base with [a] conspicuously arched culmen" whereas "artemisiae has a longer and relatively much slenderer bill, vertically shallow at [the] base and laterally compressed, with the culmen in its greater portion straight or even slightly depressed." The size of the ovary (8×4 mm.) of No. 31513 and the date (May 3) on which it was obtained suggest that this individual was a late migrant, still south of the breeding range of M. a. ater.

Molothrus ater artemisiae Grinnell.—This subspecies of the Brown-headed Cowbird is an uncommon migrant in Coahuila. Amadon and Phillips (1947:579) obtained, at Las Delicias, a juvenile male on August 15 and an adult male on August 17.

*Molothrus ater obscurus (Gmelin).—Specimens examined: total 18: ♂ ♂ 32112-32115 from 12 mi. N, 12 mi. W Jiménez, 850 ft., June 18 and 19, 1952; ♂ ♂ 32108-32111, ♂ 32116, and ♀ ♀ 32117-32120 from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 20, 1952; ♀ 32491 from Las Margaritas, August 4, 1955; ♂ 31511 and ♀ 31510 from 16 mi. E, 18 mi. N Ocampo, May 8 and 7, 1952; and ♂ ♂ 35409-35410 (skeletons only) from 4 mi. N San Isidro, May 11, 1954.

This subspecies of the Brown-headed Cowbird is common in Coahuila and breeds there. Amadon and Phillips (1947:579) suggested that M. a. obscurus breeds at Las Delicias. Burleigh and Lowery (1942:206) saw the Brown-headed Cowbird in "small numbers on the outskirts of Saltillo...."

Measurements of the adult males that I have examined are: wing, 101.1 mm. (97-106); tail, 66.5 mm. (62-69); tarsus, 25.6 mm. (24.5-28); culmen, 17.3 mm. (16-18.5). Measurements of the adult females that I have examined are: wing, 92.3 mm. (90-97); tail, 60.1 mm. (56.5-62.5); tarsus, 23.5 mm. (22.5-24); culmen, 14.4 mm. (14-15). The sizes of the testes of three of the males (6-7 mm. long) and of the largest ova of four of the females (6-9 mm. in diameter) indicate breeding by this subspecies in Coahuila, as does the small size of one of the juvenile males (tail, 33.5 mm. long).

Piranga ludoviciana (Wilson).—In Coahuila the Western Tanager occurs fairly commonly as a migrant. There are no records of it breeding in the State. Miller (1955a:174) remarked that Marsh took a migrant Western Tanager at Jardín del Sur in the Sierra del Carmen on September 7. Amadon and Phillips (1947:579) took an adult male Western Tanager at Las Delicias on August 12. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:305) also recorded this tanager from 12 mi. W Saltillo. Dickerman saw Western Tanagers in the Sierra del Pino on May 12, 1954, and 16 mi. E and 18 mi. N Ocampo on May 7, 1954.

*Piranga flava dextra Bangs.—Specimen examined: one, ♂ 31526, from Sierra del Pino (=5 mi. S, 3 mi. W Acebuches), May 12, 1954, weight, 41 gms.

Miller (1955a:174) found this subspecies of the Hepatic Tanager "in the pine-oak belt at 7000 feet on April 12 [in the Sierra del Carmen], when a male was seen and a female taken." No. 31526 was with a female when taken; this male was not fat and its testes were not enlarged. The size of the wing (105.5 mm.) of No. 31526 represents the extreme maximum in this subspecies.

Piranga flava hepatica (Swainson).—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:303) stated that P. f. hepatica is found in northwestern and central Arizona and southwestern New Mexico south into the highlands of México, west of the Sierra Madre Oriental, to Oaxaca and in winter and migration extends eastward and south to Chiapas. These authors remarked also that P. f. dextra occurs in the mountains east of the continental divide in New Mexico and western Texas south through eastern México to Chiapas. Specimens of the Hepatic Tanager from Coahuila in winter might well be either P. f. hepatic or P. f. dextra. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (loc. cit.) recorded migrants of P. f. hepatica from the Sierra de Guadalupe on April 24-27.

*Piranga rubra rubra (Linnaeus).—Specimens examined: total 6: ♂ 32129, ♂ 32132, and ♀ 32133 from 12 mi. N, 12 mi. W Jiménez, 850 ft., June 18 and 19, 1952; ♂ 32130 from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 20, 1952; and ♂ 32131 and ♀ 32134 from 2 mi. S, 11 mi. E Nava, June 15, 1952.

This Summer Tanager occurs in northeastern Coahuila. The specimens from 12 mi. N and 12 mi. W Jiménez, 2 mi. W Jiménez, and 2 mi. S and 11 mi. E Nava are typical representatives of P. r. rubra. The large testes (12 mm.) of No. 32129 and the well-developed brood patch of No. 32134 are evidence of breeding by this subspecies in the State. Heretofore this subspecies has not been recorded from Coahuila.

*Piranga rubra cooperi Ridgway.—Specimens examined: total 4: ♂ ♂ 32828-32829, ♂ 32831, and ♀ 32830 from Parras, July 4, 1955.

This subspecies of Summer Tanager seems to occur throughout Coahuila except in the northeastern section of the State. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:302) listed P. r. cooperi from Sabinas and Sierra de Guadalupe. Miller (1955a:174) saw a Summer Tanager in a canyon in the Serranías de Burros, about 40 miles east of the Sierra del Carmen on April 28. Although there are no other records of P. r. cooperi from northwestern Coahuila, Van Tyne and Sutton (1937:96) recorded this tanager as a common nesting species in Brewster County, Texas, in cottonwood, mesquite, or willow trees. I suspect that P. r. cooperi is a common nesting bird in northwestern Coahuila as well.

Nos. 32828-32831 approach P. r. rubra. The measurements of No. 32829 are: wing, 98 mm.; tail, 80 mm.; the measurements of No. 32831 are: wing, 98 mm.; tail, 79 mm. The specimens of P. r. cooperi from Parras are somewhat small and seemingly approach P. r. rubra. The sizes of the testes (8×5 mm.; 9×5 mm.) of Nos. 32829 and 32831, respectively, and the size of the largest ovum (4×4 mm.) of No. 32830 indicate breeding by this subspecies in southern Coahuila, as does the presence of No. 32828, a juvenile male.

*Richmondena cardinalis canicaudus (Chapman).—Specimens examined: total 3: ♂ 31099 from 1 mi. N Boquillas, 700 ft., March 8, 1952, weight, 45.3 gms.; ♂ 32135 from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 20, 1952; and ♂ 32136 from 2 mi. S, 3 mi. E San Juan de Sabinas, June 22, 1952.

In Coahuila the Cardinal is common. Miller (1955a:174) found it singing in the Boquillas drainage of the Sierra del Carmen at 4800 feet, and gave evidence that the Cardinal breeds there. Sutton and Burleigh (1939a:43) found the species to be common in the low country "east of Saltillo." Hellmayr (1938:69) recorded R. c. canicaudus from Sabinas. The sizes of the testes (9 mm.; 7×4 mm.) of Nos. 32135-32136 indicate breeding by this subspecies in northeastern Coahuila.

*Pyrrhuloxia sinuata sinuata (Bonaparte).—Specimens examined: total 4: ♂ 31100 from 10 mi. S, 5 mi. E Boquillas, 1500 ft., March 4, 1952, weight, 37.3 gms.; ♂ 32137 from 5 mi. N, 19 mi. W Cuatro Ciénegas, 3250 ft., July 5, 1952; ♂ 35403 (skeleton only) from San Marcos, May 5, 1954; and ♂ 30234 from 3 mi. SE Torreón, 3800 ft., January 12, 1951.

In Coahuila, the Pyrrhuloxia is common. Hellmayr (1938:76) listed it from Sabinas. Ridgway (1901:628) recorded P. s. texana (=sinuata) from La Ventura. Burleigh and Lowery (1942:206) found the species "only in the open desert country west of Saltillo where, on April 22, several pairs were seen in a small arroyo." Amadon and Phillips (1947:579) took an immature P. s. sinuata at Las Delicias; Sutton and Burleigh (1939a:43-44) found this subspecies fairly common in the San Pedro district on January 29 and 30. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:330) recorded breeding by P. s. sinuata at Hipólito on July 2. The size of the testes (8 mm.) of No. 32137 indicates breeding in central Coahuila.

*Pheucticus melanocephalus melanocephalus (Swainson).—Specimen examined: one, ♂ 31664, from Sierra Guadalupe (=10 mi. S, 5 mi. W General Cepeda), 7500 ft., April 30, 1953, measurements: wing, 105.5 mm.; tail, 78 mm.; culmen, 19 mm.; weight, 48 gms.

Miller (1955a:174) reported that the Black-headed Grosbeak first appeared in the Sierra del Carmen on April 13 and was soon seen patrolling territories. He remarked that these specimens from the Sierra del Carmen conformed adequately with the rather poorly differentiated race P. m. melanocephalus and stated that Marsh took an immature male at Jardín del Sur on September 7. Oberholser (1919b:416) listed Hedymeles melanocephalus papago (=P. m. melanocephalus) from Sierra Guadalupe on April 27. Dickerman saw Black-headed Grosbeaks in the Sierra del Pino on May 12, 1954, and 16 mi. E and 18 mi. N Ocampo on May 7, 1954. The size of No. 31664 represents the characters of P. m. melanocephalus as presented by Oberholser (1919b:413). No specimen of P. m. melanocephalus from Coahuila, to my knowledge, approaches P. m. maculatus. The size of the testes (7×5 mm.) of No. 31664 suggests breeding by this subspecies in the Sierra Guadalupe.

*Guiraca caerulea interfusa Dwight and Griscom.—Specimens examined: total 2: ♂ 32138 from 12 mi. N, 12 mi. W Jiménez, 850 ft., June 18, 1952; and ♀ 32139 from 2 mi. W Jiménez, 850 ft., June 21, 1952.

Burleigh and Lowery (1942:206) recorded this Blue Grosbeak from "about twenty miles west of Saltillo" on April 22. Miller (1955a:174) stated that Marsh obtained a male G. c. interfusa at Vivoras Spring on August 3. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:334) remarked that the Blue Grosbeak breeds in the northern and eastern sections and reported G. c. interfusa from Hipólito on July 2. Amadon and Phillips (1947:580) reported examining material from Sabinas referable to G. c. interfusa. Dickerman saw Blue Grosbeaks 4 mi. N San Isidro on May 10, 1954. Findley saw Blue Grosbeaks 4 mi. W Jiménez on June 19, 1952, and 2 mi. S and 3 mi. E San Juan de Sabinas on June 22, 1952. Nos. 32138-32139 are typical representatives of G. c. interfusa. The size of the testes (12 mm.) of No. 32138, the size of the largest ovum (2 mm.) of No. 32139, and the dates (June 18, 21) on which they were collected are evidence of breeding by this subspecies.

**Guiraca caerulea eurhyncha Coues.—Amadon and Phillips (1947:580) obtained an adult male of this Blue Grosbeak from Las Delicias on August 12. This subspecies, according to Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:334), is resident at middle and lower elevations through most of central and southern México. Except for the occurrence of intergrades of G. c. interfusa, caerulea, and eurhyncha in southern Nuevo León and Tamaulipas (Miller, Friedmann, Griscom, and Moore, 1957:335), the record from Las Delicias represents the northern limit of the range of the subspecies eurhyncha.

*Passerina cyanea (Linnaeus).—Specimen examined: one, ♂ 31544, from San Marcos, May 5, 1954.

The Indigo Bunting is rare in Coahuila. Van Hoose (1955:303) reported that No. 31544 seems to provide the first record of the species in the State. The Indigo Bunting is a summer resident in southwestern Oklahoma and southeastern Texas (Miller, Friedmann, Griscom, and Moore, 1957:336). No. 31544 seemingly represents a large extension in the summer range of the Indigo Bunting. Van Hoose (loc. cit.) stated that No. 31544 was observed chasing another male, and the pursuer in turn was followed by a female; he thought that the territorial behavior of this bird suggested breeding.

*Passerina versicolor versicolor (Bonaparte).—Specimens examined: total 2: ♂ 35414 from 6 mi. N, 2 mi. W Castillón, 3750 ft., June 30, 1953, weight, 8 gms.; and ♂ 35415 from 5 mi. S Castillón, 4150 ft., June 28, 1953.

Although the Varied Bunting has been recorded only from northwestern Coahuila, I suspect that this bird is locally common throughout most of the State. Miller (1955a:174) stated that the habitat of this species consisted of catclaw-covered bottom lands at the base of the Sierra del Carmen at 4700 feet. Miller's records indicate incipient breeding by P. v. versicolor in the Sierra del Carmen on April 26. The size of the testes (11 mm.) of No. 35415 and the dates (June 28, 30) on which Nos. 35414-35415 were collected are strong evidence of breeding by the Varied Bunting 6 mi. N and 2 mi. W Castillón and 5 mi. S Castillón.

*Passerina ciris pallidior Mearns.—Specimens examined: total 6: ♂ 32141 and ♀ 32142 from 2 mi. S, 11 mi. E Nava, 810 ft., June 15 and 16, 1952; ♂ 35416 from 6 mi. N, 2 mi. W Castillón, 3750 ft., June 29, 1953, weight, 15 gms.; ♂ 32140 from 2 mi. S, 3 mi. E San Juan de Sabinas, June 22, 1952; ♂ 31547 from 16 mi. N, 14 mi. E Ocampo, May 10, 1954, weight, 16 gms.; and ♂ 31546 from San Marcos, May 5, 1954.

The Painted Bunting is a common summer resident in Coahuila. Marsh and Stevenson (1938:287) wrote that Painted Buntings were common in summer in the foothills of the Sierra del Carmen, and they took a male at Piedra Blanca on July 25 and a female at Jardín del Sur on September 1. Amadon and Phillips (1947:580) remarked that two immature Painted Buntings, "apparently migrants, were taken at Las Delicias on August 10 and 11." Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:339) recorded breeding by P. c. pallidior at Hipólito, 4200 feet, on July 1. Findley saw Painted Buntings 2 mi. S and 11 mi. E Nava on June 15, 1952. Dickerman saw Painted Buntings 4 mi. N San Isidro on May 10, 1954. Hardy saw Painted Buntings at Parras on July 4, 1955.

All the University of Kansas specimens are typical of the larger subspecies pallidior. The dates (May 5, 10; June 15, 16, 22, 29) on which these specimens were collected, the sizes of the testes (9×6 mm.; 6×5 mm.; 7×3 mm.) of Nos. 32140, 31547, and 31546, respectively, and the size of the largest ovum (2.5 mm.) of No. 32142 indicate breeding by P. c. pallidior in Coahuila.

Carpodacus cassinii Baird.—Cassin's Finch is an uncommon winter migrant in Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:314) listed C. cassinii from Sierra Guadalupe.

*Carpodacus mexicanus potosinus Griscom.—Specimens examined: total 8: ♂ 35417 from 13 mi. S, 5 mi. W Castillón, 4000 ft., June 28, 1953, testes, 6 mm., weight, 19 gms.; ♀ 35411 (skeleton only) from Sierra del Pino (=5 mi. W, 3 mi. S Acebuches), 6200 ft., May 14, 1954; ♂ 32145 from 5 mi. N, 19 mi. W Cuatro Ciénegas, 3250 ft., July 5, 1952; ♂ 32144 and ♀ 32147 from 3 mi. S, 3 mi. E Bella Unión, 6750 ft., June 27, 1952, ♂ gonads, 7 mm.; ♂ 32143 and ♀ 32146 from 7 mi. S, 4 mi. E Bella Unión, 7200 ft., June 24, 1952; and ♂ 31675 from the west foot of Pico de Jimulco, 5000 ft., April 4, 1953, weight, 20 gms.

The House Finch is common in Coahuila. Miller (1955a:174) reported a sparse population of this species in the foothills adjoining Boquillas Canyon at 4800 feet of the Sierra del Carmen and observed young just out of the nest on April 25. He remarked also that specimens of the House Finch from the Sierra del Carmen seem to show no intergradation toward frontalis. Burleigh and Lowery (1942:206) noted C. m. potosinus at "Saltillo, in the desert country west of there, at the Chorro del Agua, and in the open valley south of Diamante Pass." Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:316) listed breeding by C. m. potosinus at El Diamante on July 6. Dickerman also saw the House Finch at San Marcos on May 4, 1954, and Hardy saw it at Parras on July 4, 1955. No. 32147 had a distinct brood patch; the largest ovum of No. 32146 was 7 mm. in diameter. No. 32145 was a juvenile male.

The University of Kansas specimens agree well with descriptions of C. m. potosinus as given by Moore (1939:195). No approach toward C. m. frontalis, centralis, or nigrescens is exhibited by any of these specimens. No. 31675, from Pico de Jimulco in southwestern Coahuila, is paler above and below than any other specimens of C. m. potosinus. Also the crown of No. 31675 is suffused with more red than in typical representatives of C. m. potosinus.

**Spinus pinus pinus (Wilson).—Specimen examined: one, sex ? 33219 (skeleton only) from 13 mi. E San Antonio de las Alazanas, 9950 ft., July 6, 1955.

On April 5, 7, and 21, Miller (1955a:175) recorded winter visitant or vagrant flocks of Pine Siskins in the Sierra del Carmen. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:318) listed S. p. pinus south to Sierra Guadalupe. Dickerman saw Pine Siskins 13 mi. E San Antonio de las Alazanas on April 10, 1954.

Spinus pinus macropterus (Bonaparte).—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:319) recorded a vagrant S. p. macropterus from 50 mi. S Monclova, 2850 feet, on November 9.

Spinus tristis pallidus Mearns.—Specimen examined: one, ♀ 31101, from Fortín (=33 mi. N, 8 mi. W San Gerónimo), 3300 ft., March 28, 1952, weight, 11.5 gms.

The American Goldfinch is an uncommon migrant or winter visitant in Coahuila. Hellmayr (1938:296) recorded S. t. pallidus from Sabinas. Fortín and Sabinas are the only places in Coahuila where S. t. pallidus has been collected. No. 31101 is a typical representative of S. t. pallidus.

**Spinus psaltria psaltria (Say).—Specimens examined: total 7: ♂ ♂ 32148-32149 and ♀ 32151 from 12 mi. N, 12 mi. W Jiménez, 850 ft., June 19, 1952; ♂ 32150 from 2 mi. W Jiménez, June 20, 1952; ♂ 33220 (skeleton only) from Parras, July 4, 1955; and ♂ 32939 and ♀ 32940 from Mesa de las Tablas, July 7, 1955, weights, 9.5, 11 gms.

In Coahuila, the Lesser Goldfinch seems to be common. Although Miller (1955a:175) did not find it in the Sierra del Carmen, he reported that Marsh took a specimen on August 22 in Chuperosa Canyon that was "presumed to" be S. p. psaltria. Burleigh and Lowery (1942:206) observed the Lesser Goldfinch "on the outskirts of Saltillo in an orchard on April 20."

Nos. 32148-32151 and 32940 were typical for the subspecies psaltria. A partial albino (32939), which was obtained from a pine-oak-wheat field edge, has upper parts that lack the black coloring of typical representatives of S. p. psaltria. Instead the crown and back of No. 32939 is yellow, resembling the color of its underparts, the wing coverts are white, and its primaries are black with white edgings.

*Atlapetes pileatus dilutus Ridgway.—Specimens examined: total 2: ♂ 32942 and ♀ 32943 from 13 mi. E San Antonio de las Alazanas, 9950 ft., July 6, 1955.

The Rufous-capped Atlapetes occurs uncommonly in southeastern Coahuila. The male and female A. p. dilutus from 13 mi. E San Antonio de las Alazanas represent the first records of occurrence of this subspecies in the State. The smaller size, grayer upper parts, and pale yellow color of the underparts of Nos. 32942-32943 characterize the subspecies dilutus. The size of the testes (7×6 mm.) of No. 32942 and the date (July 6) on which both specimens were collected indicate breeding by this species in Coahuila.

*Arremonops rufivirgata rufivirgata (Lawrence).—Specimens examined: total 2: ♂ 32152 and ♀ 32153 from 2 mi. S, 3 mi. E San Juan de Sabinas, June 22 and 23, 1952.

The Olive Sparrow is uncommon in Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:349) listed A. r. rufivirgata from Sabinas on February 10. Sabinas and southeast of San Juan de Sabinas seem to be the only localities in Coahuila where the Olive Sparrow has been collected and also are at the westernmost extremity of range of this species. The size of the testes (9×7 mm.) of No. 32152 and the dates of collection indicate breeding by the Olive Sparrow in Coahuila.

Chlorura chlorura (Audubon).—Specimen examined: one, ♂ 30238, from 1 mi. N San Lorenzo, 4200 ft., February 5, 1951.

The Green-tailed Towhee is a common migrant and winter visitant in Coahuila; the species has been found at several localities. Miller (1955a:175) noted several migrants "each day in the last week of April ... at the mouth of Boquillas Canyon" of the Sierra del Carmen. Burleigh and Lowery (1942:207) noted the species "in an arroyo in the open desert country about twenty miles west of Saltillo on April 22." Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:351) listed the Green-tailed Towhee from 12 mi. W Saltillo on September 28 and from Sabinas.

*Piplio erythrophthalmus gaigei Van Tyne and Sutton.—Specimens examined: total 3: ♀ 31102 from Fortín (=33 mi. N, 8 mi. W San Gerónimo), 3300 ft., March 28, 1952, weight, 38.8 gms.; ♂ 35412 (skeleton only) from Sierra del Pino (=5 mi. W, 3 mi. S Acebuches), 6200 ft., May 15, 1954, testes enlarged, weight, 34 gms.; and ♂ 31593 from 17 mi. S Ocampo, 5300 ft., April 7, 1954, weight, 38 gms.

The Rufous-sided Towhee is locally common in Coahuila; P. e. gaigei is present in northern Coahuila. Miller (1955a:175) remarked that "between 6800 and 7500 feet these towhees were sparsely distributed in areas of scattered low ceanothus and hawthorne, chiefly in canyon bottoms, but also on slopes where ceanothus was intermingled with downed timber and young pines." He (loc. cit.) indicated that the adult obtained by Marsh from Vivoras Canyon on August 25 was P. e. gaigei rather than P. maculatus montanus (see also Sibley, 1950:127). Dickerman saw Rufous-sided Towhees in the Sierra de la Madera on December 13, 1953. I have referred Nos. 31102 and 31593 to gaigei although both are close to orientalis. The size of the testes (14×8 mm.) of No. 31593 suggests breeding.

*Piplio erythrophthalmus orientalis Sibley.—Specimens examined: total 3: ♂ 32154 from 7 mi. S, 4 mi. E Bella Unión, 7200 ft., June 25, 1952; ♂ 33223 (skeleton only) from 13 mi. E San Antonio de las Alazanas, 9950 ft., July 6, 1955; and ♂ 31630 from Mesa de Tablas, 8600 ft., January 15, 1954, weight, 46 gms.

This subspecies of the Rufous-sided Towhee occurs in southeastern Coahuila. Burleigh and Lowery (1942:207) stated that it "was limited in its distribution to the mountain sides ... [and was] noted in the arroyos at the base of the mountains and from there up to about 8,000 feet." These authors identified their specimens from Diamante Pass and from Saltillo as Pipilo maculatus gaigei. Sibley (1950:129) reidentified them, as well as a series from Sierra de Guadalupe, as P. e. orientalis. The size of the testes (12×7 mm.) of No. 32154 as well as the date (June 25) on which it was obtained suggests breeding by the Rufous-sided Towhee in southeastern Coahuila.

*Pipilo fuscus potosinus Ridgway.—Specimens examined: total 3: ♂ 32155 from 7 mi. S, 4 mi. E Bella Unión, 7200 ft., June 25, 1952; ♂ 31676 from the west foot of Pico de Jimulco, 5000 ft., April 5, 1953, weight, 45 gms.; and sex ? 29560 from 7 mi. S, 1 mi. E Gómez Farías, 6500 ft., November 19, 1949, weight, 46.5 gms.

The subspecies potosinus has been recorded from several localities in Coahuila. Davis (1951:70) listed the following localities in the State from which P. f. potosinus has been collected: Muralla, San Lázaro Mountains, 50 mi. S Monclova, 2850 ft., Saltillo; Saltillo (Chorro de Agua); 19 mi. W Saltillo; Cresta Blanca, 12 mi. W Saltillo, 5500 ft.; Diamante Pass, 11 mi. S Saltillo, 6000-8000 ft.; and Carneros. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:358) recorded a "small juvenile" from El Diamante on July 5. Sutton and Burleigh (1939a:45) recorded P. f. texanus from Diamante Pass on March 6. I suspect that Davis (op. cit.) reidentified the specimen concerned from Diamante Pass as P. f. potosinus. Burleigh and Lowery (1942:207) indicated that P. f. potosinus "was fairly common and of general distribution in the area, occurring both on the arid plateau about Saltillo and on the mountain sides up to an elevation of about 8,000 feet." Nos. 32155, 31676, and 29560 are typical for P. f. potosinus. The size of the testes (14×7 mm.) of No. 32155 suggests breeding by the Brown Towhee in southeastern Coahuila.

*Pipilo fuscus texanus van Rossem.—Specimen examined: one, ♀ 31103, from 10 mi. S, 5 mi. E Boquillas, 1500 ft., March 5, 1952, weight, 46.9 gms.

This subspecies of the Brown Towhee occurs in northwestern Coahuila south through the Sierra del Carmen. Miller (1955a:176) reported that his series of Brown Towhees from the Sierra del Carmen agreed satisfactorily with texanus although revealing some sign of intergradation with potosinus. Davis (1951:70) thought that P. f. potosinus is present in northern as well as southern Coahuila. Miller (1955a:176), however, remarked that P. f. texanus is more characteristic of the population of Brown Towhees of northwestern Coahuila. He indicated that a single juvenile taken by Marsh on August 28 from Jardín del Sur and allocated to P. f. potosinus by Davis probably is P. f. texanus.

Calamospiza melanocorys Stejneger.—Specimen examined: one, ♂ 30239, from 10 mi. E Torreón, 3700 ft., January 9, 1951.

The Lark Bunting is an uncommon winter visitant in Coahuila. Other than the present specimen, the only record of the Lark Bunting in Coahuila is that of Burleigh and Lowery (1942:207), who reported a small flock of this species from which several specimens were collected "on April 20 in a field on the edge of Saltillo."

Passerculus sandwichensis oblitus Peters and Griscom.—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:364) recorded P. s. oblitus from Sabinas on February 25 and March 18 and 24. These records represent sparse winter visitants to Coahuila.

Passerculus sandwichensis brooksi Bishop.—Burleigh and Lowery (1942:208) recorded P. s. brooksi from Diamante Pass in April; Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:363) remarked that this specimen is perhaps best regarded as a variant of one of the races normally wintering in this area.

Passerculus sandwichensis anthinus Bonaparte.—Specimens examined: total 3: ♂ 31104 from 10 mi. E Hacienda La Mariposa, 2000 ft., March 30, 1952, weight 15 gms.; ♀ 31105 from 8 mi. N, 4 mi. W Múzquiz, 1800 ft., April 1, 1952, weight, 19.0 gms.; and ♀ 31594 from 17 mi. S Ocampo, 5300 ft., April 7, 1954, weight, 16 gms.

Burleigh and Lowery (1942:208) recorded P. s. anthinus from Diamante Pass. This subspecies is not uncommon in Coahuila. The University of Kansas specimens showed no indication of breeding.

Passerculus sandwichensis nevadensis Grinnell.—This subspecies of the Savannah Sparrow is uncommon in Coahuila; Hellmayr (1938:490) listed one specimen from Sabinas.

Passerculus sandwichensis brunnescens (Butler).—Burleigh and Lowery (1942:208) recorded this subspecies of the Savannah Sparrow from Diamante Pass in April.

Ammodramus savannarum perpallidus (Coues).—Specimen examined: one, ♀ 31562, from 3 mi. N, 4 mi. E San Francisco (=25 mi. N Ocampo), 4850 ft., May 16, 1954, weight, 15 gms.

The Grasshopper Sparrow is an uncommon spring and possibly fall migrant in Coahuila. Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:367) recorded A. s. perpallidus from Sabinas on March 12. No. 31562, which was obtained in a yucca and acacia association, had little fat.

Ammodramus bairdii (Audubon).—Miller, Friedmann, Griscom, and Moore (1957:368) remarked that Baird's Sparrow is a rare winter visitant to the northern states of México and recorded A. bairdii from Saltillo on May 8.

Pooecetes gramineus confinis Baird.—The Vesper Sparrow seems to be an uncommon winter visitant in Coahuila. Miller (1955a:176) found P. g. confinis "on two occasions in the grass of the dry ciénega at the head of Corte Madera Canyon at 7500 feet" on April 9 and 14 in the Sierra del Carmen. In April, Burleigh and Lowery (1942:208) found P. g. confinis only in Diamante Valley where this sparrow "appeared to be quite uncommon." Sutton and Burleigh (1939a:45) took a male P. g. confinis at San Pedro on January 29.

*Chondestes grammacus strigatus Swainson.—Specimen examined: one, ♂ 32156, from 8 mi. N, 2 mi. W Piedras Negras, June 18, 1952.

The Lark Sparrow is not uncommon in Coahuila. Miller (1955a:176) saw one male, "apparently on a breeding territory, on April 27 in an open, rather barren desert flat adjoining the lower part of Boquillas wash at 4600 feet." He reported that Marsh took a young of the year, still largely in juvenile plumage, on September 6 in the Sierra del Carmen. Amadon and Phillips (1947:580) remarked that Lark Sparrows were common "about Las Delicias" after August 18. Findley saw Lark Sparrows 2 mi. W Jiménez on June 19, 1952, and 2 mi. S and 11 mi. E Nava on June 15, 1952. Dickerman saw Lark Sparrows at San Marcos on May 4, 1954. The pale and narrowly streaked upperparts of No. 32156 are typical for C. g. strigatus. The size of the testes (9×4 mm.) of No. 32156 and the date (June 18) on which it was obtained suggest breeding by the Lark Sparrow in northeastern Coahuila.

Explore with AITake your curiosity a little further.

Reading settings