Note 35 — PETER KALM’s TRAVELS. (continued 2)
Johann Reinhold Forster translation
April the 22d. The Swedes give the name of Whipperiwill, and the English that of Whip-poor-will, to a kind of nocturnal bird, whose voice is heard in North America, almost throughout the whole night. Catesby and Edwards both have described and figured it35. Dr. Linnæus calls it a variety of the Caprimulgus Europæus, or Goat-sucker: its shape, colour, size, and other qualities, make it difficult to distinguish them from each other. But the peculiar note of the American one distinguishes it from the European one, and from all other birds: it is not found here during winter, but returns with the beginning of summer. I heard it to-day, for the first time, and many other people said, that they had not heard it before this summer; its English and Swedish name is taken from its note; but, accurately speaking, it does not call Whipperiwill, nor Whip-poor-will, but rather Whipperiwhip so that the first and last syllables are accented, and the intermediate ones but slightly pronounced. The English change the call of this bird into Whip-poor-will, that it may have some kind of signification: it is neither heard nor seen in day-time; but soon after sun-set it begins to call, and continues for a good while, as the cuckow does in Europe. After it has continued calling in a place for some time, it removes to another, and begins again: it commonly comes several times in a night, and settles close to the houses; I have seen it coming late in the evening, and settling on the steps of the house, in order to sing its song; it is very shy, and when a person stood still, it would settle close by him, and begin to call. It came to the houses in order to get its food, which consists of insects; and those always abound near the houses at night; when it sat and called its whipperiwhip, and saw an insect passing, it flew up and caught it, and settled again. Sometimes you hear four or five, or more, near each other, calling as it were for a wager, and raising a great noise in the woods. They were seldom heard in towns, being either extirpated there, or frightened away, by frequent shooting. They do not like to sit on trees, but are commonly on the ground, or very low in bushes, or on the lower poles of the enclosures. They always fly near the ground: they continue their calling at night till it grows quite dark; they are silent till the dawn of day comes on, and then they call till the sun rises. The sun seems to stop their mouths, or dazzle their eyes, so as to make them sit still. I have never heard them call in the midst of night, though I hearkened very attentively, on purpose to hear it; and many others have done the same. I am told they make no nest, but lay two eggs in the open fields. My servant shot at one which sat on a bush near the house, and though he did not hit it, yet it fell down through fear, and lay for some time quite dead; but recovered afterwards. It never attempted to bite when it was held in the hands, only endeavouring to get loose by stirring itself about. Above, and close under the eyes, were several black, long, and stiff bristles, as in other nocturnal birds. The Europeans eat it. Mr. Catesby says, the Indians affirm, that they never saw these birds, or heard of them, before a certain great battle, in which the Europeans killed a great number of Indians. Therefore, they suppose that these birds, which are restless, and utter their plaintive note at night, are the souls of their ancestors who died in battle.