Note IX-26 — Chapter IX · GODS, SUPERNATURAL BEINGS, AND WORSHIP.
Reading edition
Caquantototl, paxaro de pluma amarillo y rica. Molina, Vocabulario. According to Bustamante however, this bird is not one in anyway remarkable for plumage, but is identical with the tzacua described by Clavigero, and is here used as an example of a vigilant and active soldier. Bustamante (in a note to Sahagun, Hist. Gen., tom. ii., lib. vi., pp. 194-5) writes: Tzacua, of this bird repeated mention has been made in this history, for the Indians used it for a means of comparison or simile in their speeches. It is an early-rising bird (madrugador), and has nothing notable in its plumage or in its voice, but only in its habits. This bird is one of the last to go to rest at night and one of the first to announce the coming sun. An hour before daybreak a bird of this species, having passed the night with many of his fellows on any branch, begins to call them, with a shrill clear note that he keeps repeating in a glad tone till some of them reply. The tzacua is about the size of a sparrow, and very similar in color to the bunting (calandria), but more marvellous in its habits. It is a social bird, each tree is a town of many nests. One tzacua plays the part of chief and guards the rest; his post is in the top of the tree, whence, from time to time, he flies from nest to nest uttering his notes; and while he is visiting a nest all within are silent. If he sees any bird of another species approaching the tree he sallies out upon the invader and with beak and wings compels a retreat. But if he sees a man or any large object advancing, he flies screaming to a neighboring tree, and, meeting other birds of his tribe flying homeward, he obliges them to retire by changing the tone of his note. When the danger is over he returns to his tree and begins his rounds as before, from nest to nest. Tzacuas abound in Michoacan, and to their observations regarding them the Indians are doubtless indebted for many hints and comparisons applied to soldiers diligent in duty. The quechutl, or tlauhquechol, is a large aquatic bird with plumage of a beautiful scarlet color, or a reddish white, except that of the neck, which is black. Its home is on the sea-shore and by the river banks, where it feeds on live fish, never touching dead flesh. See Clavigero, Storia Ant. del Messico, tom. i., pp. 87, 91-3.