← Table of contents
The Native Races [of the Pacific states], Volume 1, Wild Tribes, Volume 1

Note 391 — Chapter III · COLUMBIANS. (continued 2)

Reading edition

The Shushwaps formerly crossed the mountains to the Assinniboine territory. The Okanagans when hunting wear wolf or bear skin caps; there is no bird or beast whose voice they cannot imitate. War and hunting were the Nez Percé occupation; cross the mountains for buffalo. Ross' Fur Hunters, vol. i., pp. 148, 219, 297-8, 305. The chief game of the Nez Percés is the deer, 'and whenever the ground will permit, the favourite hunt is on horseback.' Lewis and Clarke's Trav., p. 555. The Salish live by the chase, on elk, moose, deer, big-horn and bears; make two trips annually, spring to fall, and fall to mid-winter, across the mountains, accompanied by other nations. The Pend d'Oreilles hunt deer in the snow with clubs; have distinct localities for hunting each kind of game. Nez Percés, Flatheads, Coeurs d'Alêne, Spokanes, Pend d'Oreilles, etc., hunt together. Yakimas formerly joined the Flatheads in eastern hunt. Ind. Aff. Rept., 1854, pp. 207-8, 212-15, 218, 225-6. 'Two hunts annually across the mountains—one in April, for the bulls, from which they return in June and July; and another, after about a month's recruit, to kill cows, which have by that time become fat.' Stevens, Gibbs, and Suckley, in Pac. R. R. Rept., vol. i., pp. 415, 408, 296-7, vol. xii., p. 134. Kootenais live by the chase principally. Hutchins, in Ind. Aff. Rept., 1863, p. 455. Spokanes rather indolent in hunting; hunting deer by fire. Cox's Adven., vol. i., pp. 197, vol. ii., pp. 46-7. The Kootenais 'seldom hunt;' there is not much to shoot except wild fowl in fall. Trap beaver and carriboeuf on a tributary of the Kootanie River. Palliser's Explor., pp. 10, 15, 73. Flatheads 'follow the buffalo upon the headwaters of Clarke and Salmon rivers.' Nez Percé women accompany the men to the buffalo-hunt. Parker's Explor. Tour, pp. 107, 311. Kootenais cross the mountains for buffalo. Mayne's B. C., p. 297. Coeurs d'Alêne ditto. Mullan's Rept., p. 49. Half of the Nez Percés 'usually make a trip to the buffalo country for three months.' Wilkes' Nar., in U. S. Ex. Ex., vol. iv., p. 494. Shushwaps 'live by hunting the bighorns, mountain goats, and marmots.' Milton and Cheadle's N. W. Pass., p. 242. Buffalo never pass to west of the Rocky Mountains. Lord's Nat., vol. ii., p. 179; Kane's Wand., p. 328; De Smet, Voy., pp. 31, 45, 144-5; Ind. Life, pp. 23-4, 34-41; Franchère's Nar., pp. 268-9; Hunt, in Nouvelles Annales des Voy., tom. x., 1821, pp. 77-82; Stuart, in Id., tom. xii., pp. 25, 35-6; Joset, in Id., tom. cxxiii., 1849, pp. 334-40.

Explore with AITake your curiosity a little further.

Reading settings