Note 4 — Chapter XIV · THE ANIMAL KINGDOM OF AFRICA,
Reading edition
He says: Of the rhinoceros there are four varieties in South Africa distinguished by the Bechuanas by the names of the borèlé, or black rhinoceros, the keitloa, or two-horned black rhinoceros, the muchocho, or common white rhinoceros, and the kobaoba, or long-horned white rhinoceros. Both varieties of the black rhinoceros are extremely fierce and dangerous, and rush headlong and unprovoked at any object which attracts their attention. They never attain much fat, and their flesh is tough, and not much esteemed by the Bechuanas. Their food consists almost entirely of the thorny branches of the wait-a-bit thorns. Their horns are much shorter than those of the other varieties, seldom exceeding eighteen inches in length. They are finely polished with constant rubbing against the trees. The skull is remarkably formed, its most striking feature being the tremendous thick ossification in which it ends above the nostrils. It is on this mass that the horn is supported. The horns are not connected with the skull, being attached merely by the skin, and they may thus be separated from the head by means of a sharp knife. They are hard and perfectly solid throughout, and are a fine material for various articles, such as drinking cups, mallets for rifles, handles for turner’s tools, etc., etc. The horn is capable of a very high polish. The eyes of the rhinoceros are small and sparkling, and do not readily observe the hunter, provided he keeps to leeward of them. The skin is extremely thick, and only to be penetrated by bullets hardened with solder. During the day the rhinoceros will be found lying asleep or standing indolently in some retired part of the forest, or under the base of the mountains, sheltered from the power of the sun by some friendly grove of umbrella-topped mimosas. In the evening they commence their nightly ramble and wander over a great extent of country. They usually visit the fountains between the hours of nine and twelve o’clock at night, and it is on these occasions that they may be most successfully hunted, and with the least danger. The black rhinoceros is subject to paroxysms of unprovoked fury, often plowing up the ground for several yards with its horns, and assaulting large bushes in the most violent manner. On these bushes they work for hours with their horns, at the same time snorting and blowing loudly, nor do they leave them in general until they have broken them into pieces. The rhinoceros is supposed by many, and by myself among the rest, to be the animal alluded to by Job, chap. xxxix., verses 10 and 11, where it is written, “Canst thou bind the unicorn with his hand in the furrow? or will he harrow the valleys after thee? Wilt thou trust him because his strength is great? or wilt thou leave thy labor to him?” evidently alluding to an animal possessed of great strength and of untamable disposition, for both of which the rhinoceros is remarkable. All the four varieties delight to roll and wallow in mud, with which their rugged hides are generally incrusted.—Adventures in South Africa, 1. pp. 215-16.
[5] These singular birds are thus described by Cumming:—These rhinoceros-birds are constant attendants upon the hippopotamus and the four varieties of rhinoceros, their object being to feed upon the ticks and other parasitic insects that swarm upon these animals. They are of a grayish color and are nearly as large as a common thrush; their voice is very similar to that of the mistletoe thrush. Many a time have these ever-watchful birds disappointed me in my stalk, and tempted me to invoke an anathema upon their devoted heads. They are the best friends the rhinoceros has, and rarely fail to awaken him even in his soundest nap. “Chukuroo” perfectly understands their warning, and, springing to his feet, he generally first looks about him in every direction, after which he invariably makes off. I have often hunted a rhinoceros on horseback, which led me a chase of many miles, and required a number of shots before he fell, during which chase several of these birds remained by the rhinoceros to the last. They reminded me of mariners on the deck of some bark sailing on the ocean, for they perched along his back and sides; and as each of my bullets told on the shoulder of the rhinoceros, they ascended about six feet into the air uttering their harsh cry of alarm, and then resumed their position. It sometimes happened that the lower branches of trees, under which the rhinoceros passed, swept them from their living deck, but they always recovered their former station; they also adhere to the rhinoceros during the night. I have often shot these animals at midnight when drinking at the fountains, and the birds, imagining they were asleep, remained with them till morning, and on my approaching, before taking flight, they exerted themselves to their utmost to awaken Chukuroo from his deep sleep.—Ibid., 292-3.